Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

4.7. Несучі конвейєри для переміщення автомобілів

Несучі конвеєри являють собою транспортуючу нескінченну ланцюгову стрічку, що рухається напрямними коліями за допомогою приводної станції. Несучі конвеєри можуть мати одну або дві ланцюгові стрічки, на які автомобіль встановлюється колесами або вивішується, спираючись на ланцюги передніми й задніми мостами.

Автомобілі на несучих конвейєрах можуть розміщуватися поздовжньо та поперечно. Конвейєр з поперечним розташуванням автомобілів майже вдвічі коротший, ніж з поздовжнім, що є істотною його перевагою. При необхідності автомобілі можуть бути зняті з постів ТО та відправлені на пости ПР (рис. 4.7) без порушення технологічного процесу ТО автомобілів. Несучі конвейєри з поперечним переміщенням автомобіля в основному застосовують для обладнання потокових ліній ТО-2, а з поздовжнім – для ЩО.

Несучий на колесах, Несучий на колесах, Несучий з вивішеними

поздовжній поперечний колесами

Рис. 4.7. Схеми установки автомобілів на несучі конвеєри

Пластинчасті транспортуючі конвейєри із двома гілками застосовують також у лініях ТО-2 з поперечним розташуванням автомобілів (рис. 4.7). На таких конвейєрах можуть обслуговуватися лише автомобілі, з однаковою базою. При цьому, лінія стає компактною, що дозволяє зняти автомобіль із будь-якого поста.

Найбільш універсальними та одночасно складними є несучі конвейєри, на які автомобіль виставлюється всіма колесами (рис. 4.8) або з вивішуванням коліс. Застосування несучого конвейєра доцільно при ТО-2, де проводиться багато робіт з вивішуванням коліс автомобіля, при цьому можливе переміщення автомобіля поміж постами як на колесах, так і на спеціальних підставках, розміщених на тягових смугах.

Рис. 4.8. Транспортуючий ланцюговий конвеєр:

1 – натяжна станція; 2 – напрямний жолоб;

3 – закритий запобіжний жолоб; 4 – ланцюг; 5 – приводна станція

Несучий конвейєр є доцільним у випадку тупикового розміщення постів потокової лінії, коли провадять поперечне переміщення автомобіля, тобто тягові смуги повинні перебувати на відстані бази автомобіля.

Застосовують транспортуючі пластинчасті конвеєри з одною несучою гілкою, на якій розташовані візки, що штовхають автомобіль під колесо. Таким чином, один з боків автомобіля транспортується конвейєром, а другий - котиться вздовж напрямних. На лініях ЩО й ТО-1 можуть використовуватися конвейєри з однією або двома гілками при поздовжньому розташуванні автомобілів.

Холості гілки ланцюгів рухаються в закритих жолобах, розташованих врівень з підлогою канави. Пальці ланок транспортуючого ланцюга з роликами зміщені вниз стосовно осі симетрії ланки (рис. 4.9). Тому в нижній частині ланцюга ролики виступають, будучи опорами кочення вантажної гілки напрямними жолобами.

І

а

снують транспортуючі пластинчасті конвейєри, де автомобіль виставлюється на несучі гілки колесами. Особливістю їхньої конструкції є пластини, прикріплені до тягового ланцюга, які створюють суцільний настил. Такі конвейєри можуть мати одну або дві несучі гілки.

б

Рис. 4.9. Транспортуючі ланцюги:

а – з зміщеними роликами; б – з несучими пластинами

На рис. 4.10 показана схема будови конвеєра - штовхача періодичної дії. Конвейєр має тяговий орган із ведучою й веденою гілками, розташованими на напрямних.

Рис. 4.10. Схема конвейєра, що штовхає автомобіль під задню вісь:

1 – приводна станція; 2 – візок, що штовхає; 3 – ланцюг; 4 – натяжна

станція; 5 – натяжувач; 6 – колесовідбійник; 7 – ведуча зірочка

Рух тягового органу забезпечується приводною станцією 1, а його натяг - натяжною станцією, які розташовані, відповідно, наприкінці та на початку конвейєра. Тяговий орган може складатися із втулочно-роликових ланцюгів, тросів, шарнірно з’єднаних ланок або візків, що котяться по рейках. Натяжна станція служить для регулювання натягу ланцюга, яке здійснюється за допомогою гвинтового механізму.

Тяговий орган (рис. 4.11) складається з однієї гілки пластинчато-втулкового ланцюга, у яку вмонтовані візки, що штовхають, із кроком штовхачів, які обираються в залежності від довжини автомобіля.

Рис. 4.11. Тяговий орган конвеєра:

1 – колесо автомобіля; 2 – балка моста; 3 – штовхач; 4 – візок; 5 – ланцюг; 6 – напрямна

Кожний візок спирається на чотири котки, що перекочуються напрямними коліями. Кількість візків відповідає кількості постів на лінії. Візки за допомогою приводної станції та кінцевих перемикачів здійснюють зворотно-поступальний рух на величину, рівну кроку постів.

Штовхачі, що впираються в балку заднього моста, установлені на ланцюзі шарнірно й можуть нахилятися убік руху конвейєра при проходженні над ними низько розташованих частин автомобіля. У вихідне положення штовхачі повертаються за допомогою пружин. Це охороняє їх від пошкодження при русі автомобіля самоходом. Для збереження прямолінійного руху автомобіля його передні колеса розміщуються в спеціальні бетонні або металеві жолоби. Якщо внутрішня колія передніх і задніх коліс однакова, жолоби не використовують, обмежуючись колесовідбійниками.

Автомобіль або встановлюється на провідну гілку тягового органа, або з’єднується з нею спеціальним контактуючим пристроєм. Приводна станція конвейєра (рис. 4.10) з поступальним рухом складається з електродвигуна 1, редукторів 3 (іноді з перемикачем швидкостей), муфт 2, зірочок або шківів 4, а станція конвейєра зі зворотно-поступальним рухом додатково передбачає реверсивний механізм.

В останніх рішеннях конвеєрів - штовхачів з поступальним рухом тягового органа, зірочки встановлюють горизонтально, що забезпечує можливість розміщення конвейєра практично на рівні підлоги приміщення, а, отже, над входами в канави та на міжповерхових перекриттях.

Проїзні пости потокової лінії дозволяють перекочувати автомобіль на колесах, передаючи зусилля, від тягового органа конвейєра через різні контактуючі пристрої. Такий конвеєр простіше несучого, для нього досить однієї тягової смуги. Застосовуються конвеєри, у яких контактуючим пристроєм є (див. рис. 4.9): пластинчаста смуга, що несе колеса однієї сторони автомобіля; візок зі штовхачем під заднє колесо автомобіля; штовхач під передній або задній міст; пристосування для зчіпки з передньою віссю, буфером або буксирними гаками. Залежно від розміщення контактуючого пристрою (позаду або попереду автомобіля) конвейєр штовхає або тягне.

З’єднання автомобіля з тягнучим конвейєром провадить механік, якому іноді доводиться переносити зчіпні пристрої з кінця лінії до її початку. Штовхачі автоматично входять у з’єднання із частинами автомобіля, при цьому шарнірно-пружинне кріплення штовхача на тяговому органі дозволяє автомобілю наїжджати на конвейєр. Цим пояснюється більше широке застосування конвеєрів - штовхачів.

Для проведення прибирально-мийних робіт застосовують конвейєри безперервної дії, що безперервнопереміщають автомобілі зі швидкістю 2...7 м/хв.Для інших робіт використовують конвейєри періодичної дії, що пересувають автомобілі поміж постами через деякий інтервал часу зі швидкістю до 8...12 м/хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]