Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

Ділянок кузовів автомобілів

Це забезпечує високу продуктивність і гарну якість різання, можливість фігурного різання по заданому контору, необхідну чистоту обробки кромки. Використовується наступне обладнання:

  • зубильний пневматичний молоток КПС-24 з набором наконечників;

  • пневматичне ручне зубило П-6 (енергія одного удару 2,24 Дж, 60 ударів у хвилину, маса 2 кг);

  • ручна пневматична відрізна машина П-21 (діаметр армованого круга 180 мм, частота обертання шпинделя 8500 об/хв; маса 5 кг);

  • ручні електричні ножиці С-5403 для прямолінійного й фасонного різання металу товщиною різання сталевого листа – до 2,5 мм; живлення змінним однофазним струмом (220 В, 50 Гц); маса 5 кг;

  • ручні електричні ножиці С-5501 для прямолінійного й фасонного різання метала з товщиною різання сталевого листа – до 1,6 мм, живлення, аналогічне С-5403; маса 4,5 кг;

  • пневматичні, вирубні ножиці ІП-5501 для прямолінійного й фасонного різання метала з товщиною різання сталевого листа – 2,5 мм;маса 3,5 кг;

  • ручна пневматична шліфувальна машина ІП-2009А (максимальний діаметр круга 63 мм; частота обертання шпинделя 12 700 об/хв; маса (без кругів) 1,9 кг);

  • ручна пневматична шліфувальна машина ІП-2015 (діаметр шліфувального круга – до 100 мм; частота обертання шпинделя 16 000 об/хв; маса 3,5 кг).

Рис. 17.14. Приклади використання пристроїв для виконання виправлень деформованих ділянок кузовів автомобілів

При ремонтних роботах широке застосування знаходить також ручний рихтувальний і підсобний інструмент. Його номенклатура досить різноманітна. Наприклад, набір І-305РМ охоплює 18 позицій інструмента (молотки, киянки, лопатки правильні, оправлення, киянки гумові й т. д.). Маса набору з футляром 24 кг.

Необхідним інструментом є також кліщі-пробійники які застосовуються при зварюванні електрозаклепками та кліщі-затискачі різних типорозмірів.

17.8. Обладнання для гнуття та різки листового металу

Бляхарські роботи при ремонті металевих панелей виконують на обладнанні, що не тільки підвищує продуктивність праці, але й забезпечує якість робіт. Для розрізування листового матеріалу застосовують ножиці листові з похилими ножами Н-472, Н-473, роликові Н-450, вібраційні 533 і важільні, для розрізування труб і профілів – трубовідрізні верстати З-246А и дискові пилки. Для гнучкі листового металу застосовують зигмашини И-2714, кромко-, листозгинальні й інші верстати, для гнучкі труб і профілів – трубогібні трьох – і чотирьохроликові С-240 і ін. Для рихтування деталей з листового металу застосовують роликові верстати й рихтувальні молотки, для посадки листового металу – листопосадочні верстати, для вибивача – пневматичні виколоточні молоти М001 і М002, для клепки деталей – клепальні преси.

Місцеві заглиблення, що є ребрами жорсткості й утворюються внаслідок розтягання металу, називаються зиками.Зикування – операція видав­лювання заглиблення в листових заготовках для надання їм додаткової жорсткості.Зик-машинипризначаються для гнуття кромок листових заготовок і виконання інших жерстяницьких робіт. Зик-машини бувають ручні та з механічним приводом. Зикування виконують на ручних або механічних зик-машинах. Зики дістають місцевою деформацією металу, переміщуючи лист між двома обертовими роликами, один з яких має опуклу робочу поверхню, а інший – угнуту.

Ручна зик-машина ВМС-71 (рис. 17.15) є універсальною, бо крім зикування, на ній можна здійснювати різання металу завтовшки до 0,8 мм, відбортовування, гофрування тощо. Машина має чавунний корпус 2з циліндричним хвостовиком, що входить у чашечку кронштейна1.Хвостовик у чашечці кронштейна можна повертати та фіксувати стопорним болтом16.Кріплять машину до верстата17за допомогою гвинта18із відкидною ручкою19.

Рис. 17.15. Ручна зик-машина ВМС-71

Ролики 8та9насаджено на нижній3та верхній10вали, які обертаються від зубчастого механізму15, що приводиться в рух рукояткою14. Ролики8і9обертаються в різні боки. Зубчастий механізм закрито кожухом13. Відстань між верхнім і нижнім валами можна змінювати рукояткою затискача11 та пружинним пристроєм12. Регулювання положення та фіксацію упора7і ковзної обойми6 здійснюють гвинтами4, 5.

Перед зикуванням упор 7виставляють на розмір, що забезпечує певну відстань зика під кромки деталі. Верхній вал із роликом9піднімають так, щоб кінець заготовки увійшов між роликами. Після цього верхній вал опускають. Притискаючи кромку заготовки до упора7та обертаючи рукоятку14, виконують зикування. Так роблять декілька разів, доки не утвориться зик потрібних форми й висоти. При цьому верхній ролик поступово підтискають гвинтом11. Закінчивши зикування, верхній валик піднімають догори і знімають заготовку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]