Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

19.1. Типи силових механізмів технологічного обладнання

Силовий механізм– механізм призначений для передачі потужності від двигуна до споживача енергії зі збільшенням сил, або крутних моментів за рахунок зменшення швидкості (частоти обертання), а інколи – задля зміни характеру руху. За структурно-конструктивними ознаками розрізняють такі механізми: клинові, гвинтові, шарнірні (важільні), кулачкові, зубчаті, фрикційні та ін.

Наприклад, у підкатному підйомнику для автобусів з електромеханічним приводом, вантажний гвинт сприймає осьове розтягуюче навантаження. Крутний момент на гвинті створюється електромеханічним приводом. На підставі розрахунку необхідно вибрати матеріал гвинта, визначити його діаметр, перевірити на міцність і виконання умови самогальмування.

Основу будь-якої машини складають механізми. Механізмом називають сукупність рухливо з’єднаних тіл, що здійснюють під дією прикладених сил визначені доцільні рухи. Сучасні механізми надзвичайно різноманітні. Їх класифікують за наступними ознаками:

• за способом перетворення рухів (механічні, електричні, гідравлічні і т.п.);

• за функціональним призначенням (передатні і виконавчі, керування і регулювання, контролюючі, транспортуючі й ін.);

• за характером руху їхніх елементів (з обертальним або поступальним, плоским або просторовим рухами).

Частини механізмів складаються з деталей, які є первинними елементами будь-якого пристрою. Деталями називають вироби, що не розділяються на складові частини при збереженні можливості виконання ними передбачених функцій. Прикладами деталей служать, зокрема, болти, гайки, шайби, зубчасті колеса, вали і т.п.

Класифікація силових механізмів гаражного устаткування подана на рис. 19.1.

Рис. 19.1. Класифікація силових механізмів гаражного устаткування

При аналізі механізму важливо знати не загальну кількість його деталей, а кількість їхніх сукупностей, об’єднаних однаковим характером спільного руху. Завдяки цьому механізм може бути схематично представлений ланкамита їх з’єднаннями.

Детальабодекілька нерухомо з’єднаних деталей, що рухаються як єдине ціле, називаютьланкою. Приклади ланок – шатун двигуна внутрішнього згоряння, що складається зі стержня, кришок, з’єднаних болтами, гайками і т.п.; поршень двигуна внутрішнього згоряння з поршневими і маслознімними кільцями; вал редуктора зі шпонками і кріпильними деталями.

З’єднання двох ланок, що забезпечує певний характер їхнього відносного руху, називається кінематичною парою. Приклади кінематичних пар – з’єднання поршня з корпусом двигуна внутрішнього згоряння, шатуна з колінчатим валом, зубчастого колеса з валом коробки швидкостей і т.п. Для всіх кінематичних пар характерна наявність елементів кінематичних пар.

19.2. Передавальні механізми гаражного устаткування

Для передачі руху від двигуна до виконавчого механізму використовують різні передавальні механізми: механічні, електричні, гідравлічні й пневматичні. Найпоширеніші в техніці механічні передачі і в першу чергу передачі обертового руху, оскільки обертовий рух можна здійснити найпростішими способами.

Передачамив машинах називають пристрої, які служать для передачі або перетворення механічного руху. У загальному випадку передачі можуть виконувати ряд функцій: а) розподіляти енергію між механізмами; б) знижувати або підвищувати швидкість ланок; в) перетворювати рух (наприклад, обертовий у поступальний або навпаки); г) регулювати швидкість; д) здійснювати пуск, зупинку і реверсування машини; е) захищати деталі машин від перевантаження.

Механічні передачі класифікують так:

а) за фізичними умовами передачі руху: передачі тертям(фрикційні, пасові, канатні); передачі зачепленнямоднієї ланки з іншою (зубчасті, гвинтові, цівкові, ланцюгові, важільні тощо);

б) за способом з’єднання вхідної та вихідної ланок: передачі з безпосереднім дотиком вхідної та вихідної ланок (фрикційні, зубчасті, гвинтові тощо); передачі з проміжною гнучкою ланкою, яка з’єднує вхідну та вихідну ланки (пасові, канатні, ланцюгові).

Кожен силовий механізм має ведучу ланку, до якої прикладається приводна сила.

У сучасних машинах поряд з механічними передачами широко використовують інші види передач – електричні, гідравлічні та пневматичні. Електричні, гідравлічні, а також фрикційні передачі дають змогу здійснювати безступінчасте регулювання швидкості, яке набуває все більшого значення у сучасній техніці. Такі передачі дозволяють використовувати робочі машини при оптимальних значеннях швидкостей руху в точній відповідності до вимог технологічного процесу, спрощують і полегшують керування машиною. Особливістю гідравлічних і пневматичних передач є їхня здатність розвивати великі зусилля при відносно малих значеннях питомого тиску рідини або повітря. Недолік цих видів передач – відносно мала швидкість рідини або повітря у трубопроводах.

Використання передач зумовлено здебільшого різницею швидкостей виконавчих (робочих) ор­ганів машин і приводних двигунів, інколи не­обхідністю одним двигуном приводити у рух декілька механізмів, змінювати швидкість машини при сталій швидкості обраного двигуна, передава­ти рух на значну відстань.

При проектуванні машин і приладів вибір виду передач залежить від конкретних умов проектування та вимог до приводу машини чи приладу. Основні вимоги до передач: надійність і необхідна довговічність; простота конструкції; компактність і невеликі габаритні розміри; малий опір руху, особливо в момент пуску двигуна; порівняно висока точність перетворення руху; можливість одержання найменшого зведеного до вала двигуна моменту інерції обертових ланок (при частих пусках і реверсах приводу зменшення зведеного моменту інерції дає можливість прискорити перехідні процеси розбігу, що має важливе значення); безшумність дії і висока вібростійкість, а також простота керування (у тому числі автоматичного і дистанційного).

При виборі передачі враховуються технологічні вимоги, що ставляться до машини, наприклад, сталість передавального відношення, безступінчастість регулювання швидкості, коефіцієнт корисної дії (ККД), маса, можлива точність і вартість виготовлення передачі.

Виходячи з конкретних вимог до приводу машини, нерідко виявляється доцільним, використовуючи позитивні властивості різних передач, створювати передачі комбінова­ного типу (гідромеханічні, електропневматичні, електрогід­равлічні тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]