Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

16.6. Обладнання для розбирання вузлів рульового керування

Складання рульового механізмувиконують на стенді (рис. 16.11) з дотриманням загальних правил складальних робіт. До стійки1стенда приварена поперечка3, на якій розташовані дві призми5 і два затискних пристрої2 для кріплення кермового механізму. На поперечку нанесена шкала6 для визначення зазору рульового колеса. Стенд укомплектований динамометром4, що вимірює зусилля повороту кермового колеса. Після виконання складальних робіт проводять регулювальні операції.

Рис. 16.11. Стенд для складання й регулювання кермових механізмів

Стенд для розбирання-складання важелів передньої підвіскилегкових автомобілів (рис. 16.12) охоплює три пристосування, що розміщуються на верстаті1: 1) пристосування2 для розбирання й складання важелів; 2) прес5 для запресовування та випресування втулок важелів; 3) підвіска3 для гайковертів.

Важелі передньої підвіски (лівий і правий) у зборі встановлюються на ліве та праве місце пристосування 2. Поворотом ручки пневмокранів7здійснюється притиск чашки важеля спеціальними прихватками8. Від’єднання важелів і їхнє закріплення виконують за допомогою гайковерта4, підвішеного на універсальній підвісці.

Рис. 16.12. Стенд для розбирання-складання важелів

Передньої підвіски

Запресовування й випресовування втулок і нижніх важелів провадять за допомогою пневматичного преса 5. Для цього у втулку вставляється відповідне оправлення, а керування пресом здійснюється пневматичним краном6.

Технічна характеристика стенда: тип – стаціонарний; зусилля на штоку пневмопреса – 4500 Н; зусилля притиску прихвату – 4000 Н;необхідний тиск повітря – 4 бар; габаритні розміри, мм – 1470× ×708×2000; маса – 130 кг.

Для випресовування шворнів вантажних автомобілів використовується установка мод. П-5 пересувного типу з електрогідравлічним приводом (рис. 16.13).

Технічна характеристика пристосування моделі П-5: тип – пересувний, електрогідравлічний; зусилля випресування – 400 кН; потужність електродвигуна–3,0 кВт; габаритні розміри–1100×650×1050 мм, маса – 250 кг.

Поряд з розглянутими, серійно випускається велика кількість обладнання та пристосувань для виконання постових, цехових ремонтних робіт.

Рис. 16.12. Пристосування для випресовування шворнів (модель П-5)

16.7. Гвинтові знімачі

Пальці кульових шарнірів закріплюються у важелях поворотних кулаків, у кермовій сошці та маятниковому важелі за допомогою конічних з’єднань, що затягуються гайками. Ці з’єднання (конусність 3:25, кут 6°52’) самогальмуються. Ступінь «самогальмування» конічного з’єднання залежить у першу чергу від кута конусів і зусилля їхнього затягування. Затягування гайки кульового пальця здійснюється з використанням динамометричного ключа.

Пристосування для зняття рульового колеса й сошки кермового механізмуавтомобілів «Газель» наведена на рис. 16.13.

а

б

Рис. 16.13. Знімачі: а – для зняття кермового колеса і б – для зняття сошки кермового механізму автомобілів «Газель»: 1 – гвинт; 2 – болт; 3 – кермове колесо; 4 – скоба; 5 – сошка рульового механізму

Конструкція гвинтового знімача пальців рульових тягпоказана на рис. 16.14. Принцип його дії полягає в тому, що при випресуванні необхідно лише зірвати палець у його конічному гнізді. У зв’язку з значною жорсткістю знімача та великим діаметром гвинта в розглянутому знімачі для компактності плече важеля зменшене до 1,6 (60:37 = 1,61).

В

Рис. 16.13. Гвинтовий знімач пальців кермових тяг:

1 – гвинт; 2 – важіль; 3 – захват

ідтиснувши гумовий чохол, захват3вставляють під гніздо пальця шарніра. На палець захвата встановлюють важіль2і, провертаючи гвинт1, а потім випресовують палець шарніра.

Випресування пальців значно полегшується, якщо змочити їхньою проникаючою рідиною (гас, WD-40). На перетягнені пальці доцільно накласти на кілька годин «компрес» із ганчірки, змоченої цими рідинами.

Знімач шківа генератора наведено на рис. 16.14. У знімача передбачені змінні загарбні півкільця, що дозволяє використовувати його для різних генераторів.

Рис. 16.14. Знімач шківа генератора:

1 – захват; 2 – тяга; 3 – траверси; 4, 5 – гвинти

16.8. Гаражні гідравлічні преси з домкратом

Гідравлічний 40-тонний прес моделі 2135-1м. Прес (рис. 16.15, табл. 16.2) призначено для виконання різних пресових і правильних робіт, що потребують прикладення зусилля до 400 кН.

Рис. 16.15. Конструктивна схема 40-тонного гідравлічного преса:

1 – стіл; 2 – палець; 3 – рама, 4 – ручний насос; 5 – кнопки магнітного

пускача; 6 – електродвигун; 7 – насос механізованого привода

циліндра; 8 – масляний бак; 9 – манометр; 10 – циліндр;

11 – магнітний пускач; 12 – покажчик ходу штока циліндра;

13 – махове колесо; 14 – гвинт домкрата; 15 – гак з ланцюгами;

16 – опорна плита; 17 – лінійка з бабками

Станина преса являє собою просторову вертикальну конструкцію із двох спарених рам 3, на яких закріплюється переставний стіл1з опорною плитою16. Стіл фіксується на стійках рам за допомогою двох пальців2, що вводяться в отвори в балках стола й стійках. Збоку до стола кріпиться лінійка17із двома пересувними бабками, у центри яких установлюють для вивірки й виправлення вали (лінійка постачається заводом лише за вимогою замовника).

На верхній частині станини змонтований гідравлічний циліндр 10, масляний бак 8, насосна станція механізованого привода циліндра, що складає з насоса 7 з електродвигуном 6 і насос 4 ручні приводи циліндра, який використовується також як перерозподільник масла по порожнинах циліндра при роботі його від насосної станції. Ручний привод застосовують у випадках, коли для досягнення підвищеної точності робіт необхідна мала подача штока циліндра, наприклад, при виправленні валів. У шток циліндра вмонтовано механічний домкрат. Подача гвинта 14 домкрата здійснюється вручну, обертанням махового колеса 13. У нижньому торці гвинта є різьбове гніздо, у яке вкручується оправлення та інше необхідне оснащення, а також гак з ланцюгами, що використовується для перестановки стола 1 преса. На штоку циліндра розміщено покажчик ходу штока 12, на якому, із кроком 10 мм нанесені кільцеві ризики.

Таблиця 16.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]