Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

1.2. Класифікація автосервісного технологічного устаткування

На підприємствах автосервісу застосовують універсальне обладнання (металорізальні, деревообробні верстати, преси, кран-балки, зварювальні транс форматори й ін.), а також спеціалізоване, що випускається різними підприємствами (мийні машини, підйомники, діагностичні прилади, мастильно-заправні пристрої й ін.). Крім того, широко використовують нестандартизоване обладнання, що виготовляється власними силами (стелажі, верстати, візки й ін.).

Технологічне обладнання, що використовується на підприємствах автосервісу залежно від його призначення підрозділяється на підйомно-оглядове, підйомно-транспортне, спеціалізоване для ТО автомобілів і спеціалізоване для ПР автомобілів.

Технологічне обладнання залежно від його призначення підрозділяється на чотири групи.

Перша група включає обладнання й пристрої, що забезпечують при ТО й ПР зручний доступ до агрегатів, механізмам і деталям, що розташовані знизу та збоку автомобіля (оглядові канави, естакади, підйомники, перекидачі й гаражні домкрати).

До другоїгрупи відноситься обладнання для підйому й переміщення автомобілів, агрегатів і вузлів автомобіля в процесі ТО та ремонту – підйомно-транспортне обладнання, а саме: кран-балки, пересувні крани, талі, електротельфери, вантажні візки, а також конвеєри різних типів, які застосовуються при ТО у випадках, коли рух автомобіля самоходом виключається.

Третягрупа – спеціалізоване обладнання для ТО. Воно призначається для безпосереднього виконання технологічних операцій (робіт) ТО: прибирально-мийних, кріпильних, мастильних, контрольно-діагностичних, регулювальних і заправних. До них відносяться: мийні й заправні установки, діагностичні стенди, гайковерти та ін.

Четвертагрупа – спеціалізоване обладнання, що включає значну номенклатуру виробничого обладнання, застосовуваного в технології робіт ПР автомобіля й при ТО-2: розбірно-складальне, слюсарно-механічне, ковальське, зварювальне, мідницьке, шино-монтажне та вулканізаційне, електромеханічне та для системи живлення.

Потреба в технологічному устаткуванні для підприємствах автосервісу і об’єднань різних розмірів регламентується табелем технологічного обладнанняі спеціалізованого інструмента, що охоплює ткі три види:

  1. обладнання загальтехнічного призначення, що застосовується в різних галузях народного господарства, у тому числі і на автомобільному транспорті;

  2. гаражне обладнання, тобто устаткування, що використується тільки при ТО і ремонті автомобілів;

  3. не стандартизоване обладнання.

До першого виду відносяться металорізальні й деревообробні верстати, ковальсько-пресове, кранове й інше обладнання.

Залежно від призначення металорізальні верстати підрозділяються на: 1) універсальні; 2)спеціалізовані(обробка деталей одного найменування, але різних розмірів); 3)спеціальні, призначені для обробки одного певного виробу.

Залежно від маси металорізальні верстати підрозділяються на легкі(масою до 1 т),середні(понад 1 до 10 т) таважкі(масою більше 10 т).

За ступенем автоматизації металорізальні верстати підрозділяються на: автомати;напівавтомати; із цикловим і числовимпрограмним керуванням.

Ковальсько-пресове обладнання – це гідравлічні й механічні преси, висаджувальні, обрізні й штампувальні автомати, молоти, ножиці й згинальні машини. Залежно від маси ковальсько-пресове обладнання розподіляється на: легке (масою менш 10 т); середнє (10 … 60 т);важке (масою більше 60 т).

Кранове обладнання різниться за режимами роботи механізму головного підйому: з ручним приводом; з машинним приводом (легкі, середні, важкі й досить важкі крани).

Гаражне обладнаннякласифікують за призначенням та складностю. За призначенням виділяють обладнання для наступних основних робіт:

  • мийних і очисних;

  • підйомно-транспортних;

  • мастильних;

  • заправлення маслами, повітрям і робочими рідинами;

  • контрольно-діагностичних і регулювальних: 1) механічних систем; 2) систем електроустаткування; 3) систем живлення карбюраторних, дизельних і газобалонних автомобілів;

  • розбірно-складальних і ремонтних;

  • шиномонтажних і шиноремонтних.

За складністю конструкцій і проведенням ТО та ремонту гаражне обладнання підрозділяється на: нескладне– слюсарно-монтажний інструмент, візки для зняття й установки коліс і ін.;середньої складності, наприклад підйомники, оливороздавальні колонки;складне, наприклад стенд для перевірки гальмових властивостей авто-мобіля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]