Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

2.2. Струминні мийниці

Струминні мийниці будь-якого призначення застосовують для зняття забруднень під впливом струменя води. Мийне обладнання, як правило, являє собою механізовану установку для мийки автомобілів, складаючись з двох основних систем: гідравлічної (душовий пристрій, трубопроводи, колектори з форсунками) та механічної, що забезпечує провертання колекторів або привод ротаційних щіток.

Струминні мийниці легкових автомобілів виконуються у виді пересувного по рейках або нерухомому порталі. По внутрішньому периметру порталу розташовані сопла, через які подається вода або миючий розчин. Процес мийки в цих установках здійснюється при нерухомому автомобілі і циклічно пересувному порталі (за два – три проходи установки). Керування переміщенням арки або порталу здійснюється оператором в ручному режимі.

На рис. 2.1 наведена струминна мийниця для легкових автомобілів з рухливим робочим органом. Мийниця складається з миючої рамки 1, на периметрі якої встановлені сопла2; за допомогою кронштейна3 рамка закріплена на візку4, що пересувається вздовж направляючої рамки5. Напрямна рама на початку та в кінці має закруглення з радіусом, що збігається з віссю переднього та відповідно заднього коліс автомобіля. Привод візка здійснюється від електродвигуна6 через редуктор7, на вихідному валу якого встановлена зірочка10, що входить у зачеплення з ланцюгом. Подача миючої рідини від насосної станції в мийну рамку здійснюється за допомогою шлангів.

Мийка автомобіля здійснюється в певній послідовності. Автомобіль в’їжджає на естакаду мийниці й фіксується в межах охвату мийною рамкою 1, яка в цю мить повинна перебувати в середньому вертикальному положенні; після цього вмикається привод візка4 і насосна станція подає миючу рідину шлангом в мийну рамку. Перемикання рухів візка з рамкою із крайніх положень у зворотному напрямку відбувається автоматично.

Рис. 2.1. Струминна мийниця

Для легкових автомобілів з рухливим робочим органом:

1 – миюча рамка; 2 – сопла; 3 – кронштейн; 4 – візок; 5 – направляюча рама; 6 – електродвигун; 7 – редуктор

Струминна установка для мийки вантажних автомобілів (рис. 2.2) включає два передніх 2і два задніх3миючі механізми, які попарно встановлених з боків мийниці, що має невелику траншею для збору стічних вод.

Перед в’їздом на мийницю виставлена рамка попереднього змочування 4 з форсунками, а в кінці установки, при виїзді - рамка ополіскування автомобіля 1. Забезпечення автоматизації роботи установки досягається завдяки двом командо-контролерам натискного типу в апаратній шафі. В’їзд на мийницю контролюється світлофором.

Рис. 2.2. Струминна установка для мийки вантажних автомобілів

Струминна установка типу М-129 (рис. 2.3) для мийки зовнішніх поверхонь вантажних автомобілів охоплює: 1) насосну станцію високого тиску води (до 2,2 МПа); 2) рамку змочування з можливістю застосування миючих розчинів; 3) рамку споліскування; 4) два передніх, два задніх і нижній миючі механізми з автономним приводом.

Рис. 2.3. Установка для мийки вантажних автомобілів мод. М-129:

1світлофор; 2рамка змочування; 3передній миючий механізм;

4каретка вертикального транспортера; 5водяний колектор; 6кожух електродвигуна привода; 7задній миючий механізм; 8насосна станція; 9силовий щит; 10командо контролер натискного типу

Передній миючий механізм струминних мийних установок виконується у вигляді полої стійки, усередині якої за допомогою ланцюгової передачі переміщається каретка з водяним колектором, що призводиться в дію від електропривода через редуктор. Задній миючий механізм також являє собою порожню стійку, усередині якої розміщені електропривод, вал з колектором і миючими форсунками. Трубчасті рамки змочування й ополіскування виконані у вигляді дугової арки з форсунками, що повернені відносно одина одної під певним кутом.

Установка складається із двох передніх миючих механізмів 3 та двох задніх7(змонтованих у більше низьких стійках), закріплених з боків поста мийки. Усередині стійок миючих механізмів змонтовані каретки із трубчастими водяними колекторами5(на передніх миючих механізмах вони розташовані горизонтально, на задніх – у вертикальній площині під невеликим кутом). На кожному водяному колекторі встановлено по декілька форсунок, розташованих під певним кутом. При роботі установки каретки4з водяними миючими колекторами можуть здійснювати зворотно-поступальний рух у вертикальній площині за допомогою дволанцюгового вертикального транспортера із приводом від мотора-редуктора.

Установка оснащена рамкою змочування 2, рамкою ополіскування та світлофором1. Насос для подачі води має наступні характеристики при продуктивності 25 автомобілів за годину і витраті води – 800 л/авт; робочий тиск, 2,2 МПа, установлена потужність – 40 кВт.

Установки типу M-l29 не забезпечують мийку автомобілів знизу. Для цього призначена спеціальна мийниця M-l36, основною частиною якої є трубчасті хитні колектори з форсунками, вистановлені на рівні підлоги. Продуктивність установки залежно від типу автомобіля становить 25…60 авт./год, витрата води 200…500 л/авт., тиск води 2 МПа. Така установка складається з гідравлічної частини (системи трубопроводів і сопел або душового пристрою) та механічної частини (привід від електродвигуна для придання коливального або обертального руху труб із соплами). Привід миючих механізмів (рис. 2.4) здійснюється від електродвигуна через кінематичний ланцюг, що забезпечує хитання колекторів у вертикальних площинах: бічних і одного нижнього – навколо осей, рівнобіжних поздовжньої осі всієї установки, і іншого нижнього колектора – навколо осі, перпендикулярної до неї; хитання рамок бічних колекторів щодо вертикальних осей; зворотно-обертальний рух повідкових кілець 3нижніх колекторів. У результаті соплові насадки колекторів здійснюють складні рухи і створюють великий розкид водяних струменів, забезпечуючи цим високу ефективність мийки.

На деяких установках такого типу передбачається пристрій для сушіння автомобіля за допомогою обдуву повітрям, яке подається турбовентиляторами. На мийку одного автомобіля цими установками витрачається від 150 до 220 л води при тиску 1,5…2,0 МПа. Повний цикл мийки автомобіля займає 6,0…10,0 хв.

Рис. 2.4. Миючий механізм установки моделі М-121:

1 – редуктор; 2 – важіль; 3 – повідкове кільце; 4 – сопло; 5 – напрямна; 6 – важіль; 7 – повзун; 8 – храпове кільце; 9 – кришка; 10 – колектор

Пароструминні шлангові мийниці. Шлангові мийні установки використовуються на невеликих ПАТ. Вони являють собою змонтований на візку агрегат, що складається з вихрового або плунжерного насоса, який забезпечує тиск до 23 МПа; приводного електродвигуна; нагнітального шланга з мийним пістолетом і ємності для миючої та полірувальної сполук. Миючий пістолет обладнано змінним наконечником для забезпечення форми водяного струменя у вигляді плоского віяла, тобто підвищення продуктивності мийниці. Керування подачею миючого розчину, чистої води для обмивання й полірувальної сполуки здійснюється запірно-регулювальними кранами.

Набули поширення мийниці (рис. 2.5), додатково обладнані нагрівачем води (теплообмінник з пальником). Установка забезпечує подачу на очисну поверхню водяного струменя з температурою до 80 °Ста тиском до 5…7 МПа, а також парового струменя з температурою до 140 °С при тиску до 18 МПа. При відімкненому нагрівачі установка може подавати холодну воду або миючий розчин.

Рис. 2.5. Мийниця високого тиску з нагріванням води (типу HDS Super M ECO)

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]