Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

4.4. Поворотні стрілові крани з зовнішніми опорами

Поворотні крани застосовуються для обслуговування обмежених площ, що примикають до стін або металоконструкцій прольотів, і передачі вантажу з одного прольоту в іншій. Вони можуть бути стаціонарні та пересувними (пересувні встановлюють у вузьких прольотах цеху).

Найпростіший поворотний стріловий кран (рис. 4.4) складається з поворотної колони 1, яка нижнім кінцем спирається на підп’ятник7, а верхнім – на підшипник2. До колони кріпиться металоконструкція стріли3. На стрілі змонтована піднімальна лебідка4. Кран повертається механізмом5 із черв’ячним редуктором6 і зубчастою передачею.

Рис. 4.4. Поворотний стріловий кран із зовнішніми опорами:

1 – поворотна колона; 2 – підшипник; 3 – стріла; 4 – піднімальна

лебідка; 5 – механізм повороту; 6 – черв’ячний редуктор; 7 – підп’ятник

Конструкція опорно-поворотних пристроїв залежить від характеру навантажень. Верхня опора навантажена горизонтальними зусиллями, які сприймаються радіальними підшипниками кочення. У нижній опорі, де діють осьові й радіальні навантаження, виставлені упорний і радіальний підшипники кочення. Для компенсації похибок монтажу та деформації колони застосовують самовистановлювальні підшипники або підшипники зі сферичною шайбою.

4.5. Однобалкові мостові крани

Однобалкові мостові крани виготовляють здебільшоговантажопідйомністю 0,25...100 т з електроталлюабо спеціальними візками з одним і двома підйомами.Кран-балка(від голл.kraanbalk) – різновид піднімального крана мостового типу, у якого електроталь пересувається вздовж їздової балки. Балка спирається колесами на рейки, покладені, як правило, на верхні полиці підкранових балок, розташованих під стелею приміщення, що обслуговується, критої площадки або ділянки. Вантажопідйомність кран-балок до 5 т. Схема однобалкового мостового крана з електроталлю показана на рис. 4.5.

Рис. 4.5. Однобалковий мостовий кран:

1 – головна балка; 2 – балка кабелю; 3 – електроталь; 4 – механізм

пересування крана; 5 – кінцеві балки; 6 – ходові колеса;

7 – кнопковий пульт

Електроталь 3 пересувається нижнім поясом головної балки1 двотаврового перетину, яка кінцевими балками5 з ходовими колесами6 опирається на підкранові колії. Механізм4 пересування крана роздільний із фланцевими двигунами. Підведення енергії до електродвигунів механізму пересування крана забезпечується тролями, а до електродвигунів талі – гнучким кабелем. Керування краном здійснюється з підлоги завдяки наявності кнопкового пульта7.

4.6. Конвейєри для переміщення автомобілів при то та пр

Конвейєри на автомобільному транспорті використовуються, переважно, для переміщення автомобілів на потокових лініях технічного обслуговування. Переміщення автомобілів може здійснюватися власним ходом або перекочуванням. Однак при переміщенні автомобілів власним ходом, часті запуски двигуна, призводять до забруднення повітря виробничих приміщень відпрацьованими газами. Перекочування, здійснюване вручну силами ремонтників, застосовується для переміщення легкових автомобілів. Іноді, для зменшення зусилля перекочування використовують візки на рейковому ходу, які виставляють під осі автомобіля. Але в цьому випадку виникає проблема повернення візків у початок лінії.

Найбільш досконалий спосіб переміщення автомобілів за допомогою конвейєрів. Конвейєри за конструкцією підрозділяються на несучі (ланцюгові та транспортуючі пластинчасті), штовхачі та тягнучі (ланцюгові або тросові). За способом передачі руху автомобілів розрізняють конвейєри: 1) тягнучі; 2) штовхачі; 3) несучі. Конвейєри для потокових ліній за характером руху підрозділяють на: 1) конвейєри безперервної дії, використовувані на постах ЩО; 2) конвейєри періодичної дії для виконання ЩО, ТО-1 і ТО-2.

Класифікація конвейєрів наведена на рис. 4.6.

Рис. 4.6. Класифікація конвейєрів

Конвейєри безперервної та більшість конвеєрів періодичної дії мають поступальний рух тягового органа, а контактуючі пристрої повертаються на початок лінії завдяки веденій гілці. В окремих конструкціях конвейєрів періодичної дії штовхачі повертаються у вихідне положення зворотним рухом ведучої гілки, тобто конвейєр має зворотно-поступальний рух. У таких конвейєрів ведена гілка відсутня.

Незважаючи на позитивні якості, тобто надійність у роботі, незахаращеність оглядової канави, простоту постановки автомобіля на конвейєр, можливість обслуговування автомобілів з гальмовими енергоакумуляторами, вони надзвичайно метало- і енергоємні. Це є головним недоліком, що обмежує їхнє широке поширення.

Конвейєри здебільшого мають автоматичне керування. Запуском і рухом конвейєра керує оператор за допомогою спеціального пульта. Зупинка конвейєра провадиться автоматично без участі оператора, коли автомобіль, перемістившись на останній пост, своїми колесами натискує на кінцеві вимикачі. Можлива аварійна зупинка, як з основного пульта, так і з пультів постів.

Конвейєри використовуються, переважно, для ліній ЩО й ТО-1. Для ТО-2 конвеєри використовуються рідко. Це пов’язане з тим, що при ТО-2 виконується супутній ремонт, трудомісткість якого непередбачена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]