Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Галицько-Волинська держава План

1.Утворення Галицько-Волинської держави.

2.Роль Данила Галицького в національній історії.

Піднесення Галицько-Волинської держави.

3.Галицько-Волинська держава за наступників Данила Романовича.

4.Історичне значення Київської Русі і Галицько-Волинської держави.

5.Боротьба руських земель проти монголо-татарських завойовників.

Утворення Галицько-Волинської держави

Першим князем, який намагався утвердитися у Подністров’ї та Прикарпатті, був онук Ярослава Мудрого Ростислав Володимирович. Близько 1034 р. Подністров’ям та Прикарпаттям заволоділи діти Ростислава Василько та Володар. В листопаді 1097 р. на з’їзді князів в Любечі Подністров’я з центром у Теребовлі було закріплено за Васильком, а місто Перемишль з округою — за Володарем.

Через кілька днів після з’їзду, на бенкеті у київського князя Святополка, на Василька накинулися слуги його ворога — волинського князя Давида Ігоревича — та осліпили його. Потім Василька повезли на Волинь. Під тиском Володаря Давид відпустив Василька. В 1099 р. Володар і Василько розбили під Перемишлем військо угорського короля.

Пізніше князювали діти Василька і Володаря. Як повмирали брати, уся земля близько 1141 р. стала належати князеві Володимиркові Володаревичу. Він зробив столицею місто Галич. Найбільшого розквіту Галицьке князівство досягло за сина Володимирка Ярослава Осмомисла (1152-1187).

Галицьке князівство після смерті Ярослава Осмомисла стало ареною тривалої боротьби князів з боярами. Вони один за другим вигнали з Галича двох синів князя.

Роман Мстиславич був праправнуком Володимира Мономаха, князював у місті Володимирі на Волині в 1170-1205 рр. В кінці 70-х — на початку 80-х років XII ст. він переміг у міжусобиці, в яку неодноразово втручалися польські війська, половці та галицькі загони, забезпечивши цим політичну єдність Волині. Заручившись підтримкою галицьких бояр, Роман Мстиславич займає Галич. На прохання поваленого галицького князя Володимира в Прикарпаття вторглися угорські війська. Роман був змушений втікати з Галича. В Галичі встановилося правління угорського принца Андрія, а Володимир з дружиною був ув’язнений. Незабаром Володимиру вдалося втікти з угорської в’язниці, а пізніше, заручившись підтримкою поляків, відновити свою владу в Галичі.

Майже десятиліття Роман Мстиславич активно зміцнював свою владу на Волині, приєднував нові території, шукав нових союзників. В 1199 р., після смерті Володимира Ярославича, Роман Мстиславич удруге здійснив похід на Галич. Роман Мстиславич створив могутнє Галицько-Волинське князівство, яке вийшло на перший план у соціально-економічному та політичному розвитку і стало центром об’єднання земель Русі. На початку 1204 р. Роман Мстиславич на деякий час захопив Київ і проголосив себе київським князем. Під його владою опинилася територія, яка дорівнювала найбільшим державам Європи.

Галицько-волинський князь активно втручався в польські справи. 1205 року під час походу в Польщу Роман Мстиславич загинув.

Роль Данила Галицького в національній історії. Піднесення Галицько-Волинського князівства

Після смерті князя Романа Мстиславича у 1205 р. Галицько-Волинська держава розпалася. В Галичі стали правити діти новгород-сіверського князя Ігоря Святославича. Почалася міжусобиця, в яку часто встрявали сусідні держави. В 1219 р. визвольна боротьба галичан проти угорських і польських феодалів, яку очолив новгородський князь Мстислав Удатний, завершилася перемогою.

За цей час змужнів Данило Романович (коли помер батько йому було всього 4 роки, а братові Василькові — 2). Він одружився на одній з доньок Мстислава Удатного та допомагав йому відбивати напади ворогів. Але згодом Мстислав передав князювання в Галичі іншому своєму зятеві — угорському королевичу Андрію.

Спираючись на підтримку населення міст і служилого боярства, Данило Романович спочатку зміцнив свою владу на Волині, а в 1238 р. зайняв Галич. В 1240 р. після втечі місцевого князя він заволодів Києвом. Весною 1238 р. військова дружина Данила вщент розгромила німецьких рицарів, які захопили місто Дорогичин на півночі Волинської землі.

В 1241 р. великої шкоди Галицько-Волинським землям завдав рух Батиєвої орди. Скориставшись від’їздом князя Данила до Угорщини, владу в Галицькій землі знову захопили бояри. Повернувшись, Данило покарав бояр та князів Болохівської землі, які стали служити татарам.

У 1245 р. папа Інокентій IV спорядив спеціальну місію, яка повинна була зібрати відомості про політичні і військові цілі монголо-татар. Посол папи Плано Карпіні зустрівся з Данилом Романовичем і вів переговори про унію (союз) католицизму з православ’ям.

Данило Романович вів активну зовнішню політику, навіть втручався у справи Центральної Європи. Він одружив в 1252 р. свого сина Романа з Гертрудою, спадкоємницею правлячої династії в Австрії. Але той, під тиском ворогів, змушений був покинути Відень, після чого Данило посадив його на князювання в Литві.

На початку 50-х років Галицько-Волинська держава опинилася віч-на-віч з наймогутнішим у тодішньому світі супротивником. У Придніпров’я прийшло кочувати дві монголо-татарські орди. Данило Романович був змушений відновити зв’язки з папою. В 1253 р. Інокентій IV оголосив хрестовий похід проти монголо- татар. У 1254 р. у місті Дорогичині, під час походу галицько-волинської дружини на ятвягів, представники папи здійснили коронацію Данила Романовича. Коронація справила велике враження на галицького літописця, який називає Данила Романовича королем.

В 1254 і 1259 рр. монголо-татари спробували підкорити Галицько-Волинське князівство. Данило Галицький готував виступ проти ординського панування, проте смерть (в 1264 р.) обірвала ці приготування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]