Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Українська державність в 1917 – 1921 роках План

  1. Роль М. С. Грушевського в історії України, як видатного політичного і

державного діяча.

  1. Проголошення Української Народної Республіки. Війна Радянської Росії

проти УНР.

  1. ІУ-й Універсал Центральної Ради та його історичне значення.

  2. Боротьба за збереження державної незалежності. Гетьманат

П. Скоропадського.

  1. Відновлення Української Народної Республіки. Директорія УНР.

  2. Західноукраїнська Народна Республіка “Акт злуки” УНР та ЗУНР.

  3. Політика “Воєнного комунізму”.

Роль м. С. Грушевського в історії України, як видатного політичного і державного діяча

Михайло Сергійович Грушевський (1866-1934) — історик, літературознавець, публіцист, політичний, громадський і державний діяч. Народився в м.Холм (нині на території Польщі).

Коли у 1891 р. виникла ідея створення кафедри історії України у Львівському університеті, В.Антонович рекомендував М.Грушевського (тоді професорського стипендіата Київського університету) кандидатом на посаду професора майбутньої кафедри. У 1894 р. він захистив магістерську дисертацію і був офіційно затверджений на посаді ординарного професора кафедри “всесвітньої історії з особливим наголосом на історії Східної Європи” Львівського університету.

Незважаючи на молодість, у 1897 р. він перебрав до своїх рук керівництво Наукового Товариства ім.Шевченка. За час його головування у Товаристві (1897- 1913) воно перетворилося на справжню академію наук, що об’єднала навколо себе найкращі інтелектуальні сили всієї України. Результатом діяльності НТШ стало формування сучасної української “високої” культури, яка у боротьбі за душі молодих українців успішно конкурувала з культурами польською і російською.

Грушевський — автор багатьох грунтовних праць із всесвітньої та української історії, головними з яких є “Історія України-Руси” у 10 томах і 13 книгах (1898- 1936), “Нарис історії українського народу” (1904) та ін. Вихід фундаментального багатотомника “Історія України-Русі” був подією не тільки науковою, а й політичною. Російські, австрійські та інші реакціонери, які не визнавали за українським народом права на власний розвиток і на свою національну культуру, зазнали досить відчутного удару.

У 1898 р. разом з І.Франком М.Грушевський заснував, а потім редагував літературно-публіцистичний журнал “Літературно-науковий вісник” (ЛНВ), в якому виступав з публіцистичними статтями на акту альні теми українського життя.

М.Грушевський та І.Франко виступили з ініціативою утворення української політичної партії на широкій демократичній платформі. В грудні 1899 р. проголошено утворення Української націонал-демократичної партії (УНДП). М.Грушевський увійшов до керівного органу партії — Тіснішого народного комітету народного комітету, виконував обов’язки заступника голови партії. Але пізніше, разом з І.Франком, відходить від цієї партії.

Після 1905 р. переніс свою діяльність до Києва. Як загальновизнаний лідер українського руху згодом стає на чолі Товариства українських поступовців. У 1906 р. організував у Петербурзі "Украинского вестника", який став органом української фракції в Державній Думі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]