Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Основні фактори впливу на розвиток сучасної української культури

Внутрішні фактори:

  • Економічна модель розвитку, стан економіки.

  • Зміни в соціальній структурі населення.

  • Зміни в державній структурі.

  • Політичний режим.

Історичні фактори:

  • Менталітет населення.

  • Особливості розвитку культури в радянський період.

  • Система духовних цінностей, на яких виховувалося сучасне покоління.

Зовнішні фактори:

  • Вплив загальносвітових культурних процесів.

  • Вплив російської культури.

Державна символіка сучасної України та її походження

Згідно прийнятої 28 червня 1996 р. Конституції України (ст. 20) було визначено, що державними символами України є: Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн України.

Державний Прапор України стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів

Здавна синій та жовтий кольори використовувались в українських землях, а в Галичині вони офіційно були визнані національними з середини XIX ст. Жовто- блакитний стяг використовувався в період УНР та Української держави П.Скоропадського. В 1939 р. цей прапор став Державним прапором Карпатської України.

4 вересня 1991 р. вперше у новітній історії України (після падіння УНР) над будинком Верховної Ради було піднято національний синьо-жовтий прапор. Хоча державним прапором України ще деякий час вважався червоно-синій радянський прапор, під час візиту Голови Верховної Ради Л.Кравчука до США та Канади (22 вересня — 3 жовтня 1991 р.) на його честь піднімався саме синьо-жовтий стяг. 28 січня 1992 р. Верховна Рада України своєю постановою затвердила синьо-жовтий прапор Державним прапором.

"Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького... Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України)".

На монетах київського князя Володимира Великого (980-1015) знаходимо тризуб, як символ князівської влади. В 1918 р. після проголошення незалежності України, Центральна Рада затвердила Державним гербом УНР зображення золотого тризуба на синьому тлі. Автором проекту був відомий художник В.Кричевський. Впродовж 1918-1920 рр. тризуб лишався державним гербом Української держави П.Скоропадського, УНР, а після проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР став Державним гербом об'єднаної держави.

19 лютого 1992 р. Верховна Рада, після тривалих дискусій, виходячи з необхідності існування у незалежної держави власного гербу (який повинен вміщуватись на державних печатках, документах, дипломах спеціалістів тощо), визнала тризуб малим Державним Гербом України. Зазначалося, що він стане головним елементом великого Державного гербу України.

Державний Гімн України — національний гімн на музику М.Вербицького.."

Національний гімн «Ще не вмерла Україна» з'явився у 1863 р. Вірш "Ще не вмерла Україна..." написав відомий український поет, етнограф і фольклорист Павло Чубинський, а пізніше його поклав на музику львівський греко-католицький священик, композитор Микола Вербицький. Широко цей твір використовувався в 1917-1921 рр., хоча спеціального закону про його використання як гімну не було прийнято. В 1939 р. цей твір став гімном Карпатської України. 15 січня 1992 р. Президія Верховної Ради України ухвалила Указ «Про Державний гімн України».

Державні символи України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]