Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Боротьба руських земель проти монголо-татарських завойовників

Весною 1223 р. на річці Калка в Приазов’ї монгольське військо вперше зіткнулося із загонами руських князів, які вирішили підтримати половців. Галицька дружина Мстислава Удатного і волинська Данила Романовича спочатку потіснили монголів, але їх не підтримали інші князі. Половці втекли з поля бою. Київський князь не брав участі в битві, та навіть склав зброю, повіривши обіцянці монголів пропустити його на Русь, проте монголи перебили киян.

У 1235 р. монгольська орда хана Батия рушила в похід для завоювання Європи. Спочатку Батий підкорив Волзьку Болгарію і половців, а зимою 1237-1238 рр. спустошив Рязанське і Володимиро-Суздальське князівства.

Навесні 1239 р. монголо-татари напали на Переяслав. Обороною міста керував єпископ Симеон, але сили були нерівними, монголи захопили місто і спалили його.

Восени того ж року була спустошена Чернігівська земля. Один з чернігівських князів Мстислав Глібович дав бій під стінами міста, проте був розгромлений. Жителі міста кидали на ворогів зі стін величезні камені. Але монголо-татари використали стінобитні машини та взяли місто. Після цього були спустошені міста по Десні та Сейму: Путивль, Глухів, Рильськ та інші.

В кінці листопада 1240 р. Батий підійшов до Києва. Оборону міста очолював надісланий галицько-волинським князем Данилом Романовичем воєвода Дмитро. Дев’ять днів кияни відбивали приступи монголо-татар. Лише на десятий день ординцям удалося вдертися до міста через пролом в стіні. Останнім рубежем захисників стала Десятинна церква.

Весною 1241 р. полчища Батия рушили на захід. Літописець назвав міста Волині і Галичини, які захопили монголи: Колодяжин, Каменець, Ізяслав, Володимир, Галич. Лише Кременець і Данилів уціліли, оскільки знаходилися на високих горах, тому монголи не змогли їх штурмувати.

Протягом року полчища Батия спустошували Польщу, Угорщину, Чехію, країни Балканського півострова.

Бажаючи заручитися підтримкою у боротьбі проти монголо-татар, Данило Галицький підтримував стосунки з римським папою. В 1253 р. папа Інокентій IV навіть оголосив хрестовий похід проти монголо-татар. Наступного року представники папи коронували Данила Романовича.

В 1254 р. загони монгольського воєначальника Куремси з’явилися під Володимиром-Волинським та Луцьком, але жителі цих міст відбили нападників. Данило Романович виступив проти Куремси. Галицько-волинське військо повоювало в Побужжі “татарських людей’’ та перемогло Куремсу у Болоховській землі. Навесні 1255 р. Болохівську землю остаточно приєднали до Галицько- Волинського князівства. Орда Куремси повернулася в місця своїх кочовищ.

Українські землі під владою Литви та Польщі (XIV перша половина XVII ст.) План

  1. Загарбання земель України Литвою.

  2. Загарбання земель України Польщею.

  3. Люблінська унія і її наслідки для українських земель.

  4. Церковне життя в Україні ХІV – ХVI ст. Берестейська унія.

  5. Культура України в ХІV – ХVI ст.

  6. Виникнення кримського ханства. Турецько-татарські наскоки в ІІ пол.

ХV – ХVI ст. і їх наслідки.

  1. Феномен козацтва: генезис, характерні риси та особливості.

  2. Запорізька Січ – державно-політичне утворення українського народу.

  3. Козацько-селянські повстання в кін. ХVІ – поч.ХVІІ ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]