Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Індустріалізація в Україні Завдання, труднощі, характерні риси і її наслідки

Демонтаж НЕПу і поворот у внутрішній політиці до «прискореного соціалістичного будівництво» знайшов вияв насамперед у політиці «соціалістичної індустріалізації». Керівництво СРСР взяло курс на переважний і першочерго¬вий розвиток галузей групи «А» (паливної, енергетичної, хімічної, металургійної, машинобудівної) з метою перетворення країни в могутню індустріальну державу з великим військовим потенціалом.

Курс на індустріалізацію взято на ХІV зїзді ВКП (б) в грудні 1925 р.

Індустріалізація - курс спрямований на забезпечення економічної самостійності й незалежності СРСР; зміцнення обороноздатності країни; створення матеріально-технічної бази для модернізації промисловості; стимулювання неухильного зростання продуктивності праці і на цій основі підвищення матеріального добробуту й культурного рівня трудящих.

В грудні 1927 р. на XV з'їзді ВКП(б) затверджено директиви першого п'ятирічного плану розвитку господарства на 1928/29—1932/33 рр. План опрацювали у двох варіантах — відправному й оптимальному (напруженому). Середньорічний темп приросту продукції — 18% — за відправним і 20-22% — за оптимальним варіантами. Проте незабаром з ініціативи Сталіна було переглянуто ці більш-менш реальні плани.

Мала місце безсоромна експлуатація робітничого класу з боку «проле-тарської» держави, насамперед на основі примусу, страху. Експлуатувався масовий трудовий ентузіазм трудящих, їх віра у «світле майбутнє», проголошене партією, хоча трудящі жили в умовах карткової системи (картки введені в малих містах і селищах з осені 1928 р.). Матеріальні стимули для виробника були здебільшого замінені моральними. З ініціативи шахт «Центральна» й «Північна» тресту «Артемвугілля» 31 січня 1929 р. укладено перший в країні господарсько-політичний договір про змагання. Пізніше воно отримало назву «соціалістичне змагання». ЦК ВКП(б) спеціальною постановою зобов'язав профспілки забезпечити організацію змагання.

Старий госпрозрахунковий механізм був непридатний для виконання авантюристичних планів. Тому керівництво вдається до більш жорсткої централізації управління економікою. 5 грудня 1929 р. ЦК ВКП(б) прийняв постанову «Про реорганізацію управління промисловістю» — основною ланкою управління оголошувалося підприємство. Кредитна і податкова реформи (1930 р.), реорганізація керівництва промисловістю в 1932 році завершили перехід до командних методів управління.

В нічну зміну з 30 на 31 серпня 1935 р. вибійник шахти «Центральна- Ірміно» в Кадиївці Олексій Стаханов за допомогою двох кріпильників (імена яких для історії залишились невідомими) видобув 102 т вугілля при нормі 7 т (норма розраховувалася на роботу без кріпильників). Преса широко розрекламувала рекорд Стаханова. Держава використала трудові здобутки «стахановців», щоб переглянути норми виробітку в бік збільшення (на 35-45%). Це привело до більш високої експлуатації робітничого класу. До того ж в СРСР у 30-і роки і пізніше використовувалась безплатна, по суті рабська, праця мільйонів репресованих «ворогів народу».

Всі ці фактори забезпечили виконання як першого, так і другого (1933-1937) п'ятирічних планів, хоча й не в повному обсязі. В 1930-1932 рр. планувалося з 27 до 53 млн. т підняти видобуток вугілля в Донбасі, але досягли тільки 45 млн.т. У першій п'ятирічці із 1500 великих підприємств, споруджених в СРСР, на Україну припадало 400 новобудов (26,7%), у другій із 4500 — 1000 (22,2%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]