Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Роль “українського питання” в німецько-радянському зближенні. Пакт Молотова-Рібентропа

Після Першої світової війни оформилась система договорів, відома як Версальсько-Вашингтонська, яка передбачала збереження і зміцнення загального миру та безпеки, непорушність встановлених кордонів, кроки по роззброєнню. Було створено міжнародну організацію — Лігу Націй. В 1930-х рр. політика Німеччини, Італії і Японії, які уклали «антикомінтернівський пакт», стає агресивною. Великі держави (Великобританія і Франція) проводили політику «невтручання» і «умиротворення» агресора.

Українське питання було одним з важливих у міжнародних відносинах. Загарбницькі плани щодо України виношувала Німеччина, Радянський Союз, не висловлював офіційних претензій на західноукраїнські землі, проте таємно прагнув до їх анексії. Франція та Великобританія, які були гарантами дотримання Версальських угод боялись посилення позицій СРСР та підтримували Польщу.

В вересні 1938 р. у Мюнхені лідери Німеччини, Італії, Великобританії та Франції підписали угоду про поділ Чехословаччини. Українське Закарпаття отримало автономію в складі Чехословаччини. В березні 1939 р. внаслідок Віденського арбітражу, згідно якого південь Чехословаччини передано Угорщині, Закарпаття було окуповано останньою.

23 серпня 1939 р. у Москві, було заключено радянсько-німецький пакт про ненапад, відомий як «пакт Молотова-Ріббентропа». Він був розрахований на 10 років. Важливим додатком до пакту був таємний протокол про поділ Європи на «сфери життєвих інтересів» між двома режимами.

В статті другій протоколу йшла мова про долю Польщі, де, зокрема, зазначалося: «У випадку зміни територіально-політичного устрою областей, котрі входять до складу Польської держави, границя сфер інтересів Німеччини та СРСР буде приблизно проходити по лінії річок Нарева, Вісла та Сан».

Забезпечивши цим нейтралітет СРСР, незважаючи на погрози великих держав, гітлерівська Німеччина 1 вересня 1939 р. напала на Польщу, поклавши цим початок Другій світовій війні. 17 вересня 1939 р. розгорнулись агресивні дії СРСР проти Польщі, кваліфіковані офіційною пропагандою як «визвольний похід» Червоної Армії в Західну Україну. 22 вересня було встановлено попередню демаркаційну лінію між військами агресорів, а 28 вересня укладено радянсько-німецький договір про дружбу й кордони. В кількох містах (Брест, Пінськ, Ковель) були проведені спільні військові паради, що мали символізувати дружбу двох держав.

У пункті третьому таємного протоколу йшла мова про інтереси Радянського Союзу стосовно південного сходу Європи, зокрема Бессарабії, з німецького боку підкреслювалась повна політична незацікавленість в цьому регіоні. В кінці червня 1940 р. СРСР, скористався невтручанням Німеччини та її тиском на румунський уряд, зайняв своїми військами Бессарабію, заселені українцями території Буковини та румунський округ Герца (останній було захоплено з метою відсунення кордону від Чернівців).

Україна в роки іі світової війни (1939 – 1945 рр.) Велика Вітчизняна війна (1941 – 1945 рр.) План

  1. Входження західноукраїнських земель до складу СРСР.

  2. Напад Німеччини на СРСР невдачі червоної армії в боях на території

України 1941-1942 рр.

  1. Фашистський окупаційний режим на Україні.

  2. Партизанський рух на Україні в роки Великої Вітчизняної війни.

  3. Збройна боротьба ОУН-УПА в 1941-1944 рр. на Україні.

  4. Визволення України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]