Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Визвольна війна українського народу середини

XVII ст. Утворення козацької держави

План

  1. Причини характер і рушійні сили визвольної війни українського народу

сер. ХVIІ ст. під проводом Б. Хмельницького.

  1. Богдан Хмельницький – видатний політик і полководець, творець

Української козацької держави.

  1. Початок національно-визвольної війни українського народу (1648-

1654 рр.)

  1. Переяславська угода 1654 р. та її наслідки для України.

  2. Утворення Української гетьманської держави.

Причини характер і рушійні сили визвольної війни українського народу сер. ХVIІ ст. під проводом

Б. Хмельницького.

Після придушення повстань 1637-1638 рр. наступив період відносного затишшя, який пізніше був названий польською шляхтою "десятиліттям золотого спокою". Все більше в Придніпров’ї з’являлося шляхтичів з території Польщі. Вони зневажали звичаї місцевого населення, з презирством ставилися до українських міщан, селян, козаків. Відбувався інтенсивний процес покатоличення та полонізації української шляхти.

Значно зросли повинності селян, які працювали крім звичайних двох-трьох днів на тиждень ще кілька, оскільки апетити шляхти постійно зростали. Особливо нестерпним було становище селян у тих маєтках, які здавалися в оренду. Орендарі (переважно ними виступали євреї) намагалися за короткий час отримати максимальні доходи, тому вигадували нові повинності.

Важким було і становище козацтва. Козаки були позбавлені права обирати полковників та старшого реєстру, які призначалися королівськими урядовцями. В свою чергу полковники призначали сотників. Козаки жалілися, що хабарництво полковників і сотників не знало меж. Полковники примушували козаків виконувати певні роботи на свою користь, що козаки справедливо розцінювали як наступ на свої привілеї.

Особливо обурювало козаків зменшення реєстру (реєстровців було всього 6 тис.), тому за межами реєстру опинилося багато "козаків з діда прадіда". Біля фортеці Кодак, яка прикривала рух по Дніпру, королівські комісари стягували з козаків різні мита — кожну десяту рибину, з тих, що були виловлені козаками в пониззі Дніпра.

Надзвичайно важким стало становище православного духовенства. З народних пісень відомо про випадки, коли орендарі-нехристияни вимагали плати за здійснення церковних обрядів. На православних чинили тиск як католики так і уніати.

Звичними стали утиски на національно-релігійному грунті. Православних майстрів не приймали до членів цеху. На православні громади накладалися панами більші податки. Православним жителям міст заборонялося ходити з хоругвами під час свят. Всі ці причини і зумовили початок Визвольної війни, визначили її характер (визвольна боротьба українського народу) та рушійні сили (селянство, козацтво, міщанство).

Богдан Хмельницький—видатний політик і полководець, творець Українськоі козацької держави

Б.Хмельницький народився 27 грудня 1595 р. (6 січня 1596 р. за новим стилем) у Чигирині в сім’ї дрібного шляхтича Михайла Хмельницького. В 1620 р. в результаті поразки польської армії потрапляє у турецький полон. У 1622 р. повертається з полону та поступає на службу в реєстрове військо. У 1630 р. брав участь в козацькому повстанні. Одружився з переяславською козачкою Ганною Сомківною (в них було чотири дочки і два сина). В 1637 р. Б.Хмельницький вже писар Війська Запорозького. Після поразки повстань 1637-38 рр. проживав під Чигирином на своєму хуторі Суботів.

В квітні 1646 р. сотник Б.Хмельницький побував у Варшаві на таємній нараді у короля Владислава IV, який планував війну з Туреччиною і тому пообіцяв збільшити козацький реєстр до 12 тисяч, вручив козакам привілеї і гроші для будівництва чайок.

Весною 1647 р. шляхтич Чаплинський пограбував Суботів. Б.Хмельницький, переконавшись на власному прикладі у нестримному свавіллі польської шляхти, вирішив підняти повстання. Про це стало відомо, тому він із своїми однодумцями втікає на Запоріжжя.

В січні 1648 р. Б.Хмельницький захопив Січ. 30 січня козаки обрали Хмельницького своїм гетьманом. Так почалася Визвольна війна українського народу. Під час війни розкрився талант Б.Хмельницького як видатного полководця та мудрого державного діяча.

Так і не об’єднав всю Україну під своєю булавою, великий гетьман помер 27 липня 1657 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]