Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Виникнення кримського ханства. Турецько-татарські наскоки в іі пол. Хv – хvi ст. І їх наслідки

Південь України після походу Батия став улусом (областю) Золотої орди. Намісник хана перебував у великому ремісничо-торговому місті Ескі-Крим (сучасна назва Старий Крим). Італійські міста-республіки Венеція і Генуя на початку XIII ст. проникли в Північне Причорномор’я. Інтереси Венеції були пов’язані з Солдайєю (Судак), Генуї — з Кафою (Феодосія). У 1380 р. хан Тохтамиш закріпив за генуезьцями їх володіння. В Південно-Західному Криму в кінці XIII ст. утворилося князівство Феодоро (центр був розташований на горі Мангуп).

В 1449 р. в Криму виникло незалежне Кримське ханство (столиця — Бахчисарай) з правлячою династією Гіреїдів. Перший кримський хан Хаджі-Гірей боровся з ханами Великої Орди, які хотіли відновити могутність Золотої Орди, тому він став союзником польського короля.

Наприкінці ХІV – на початку ХV ст. економіка Кримського ханства розвивалась екстенсивним шляхом, в її основі лежало кочове скотарство і примітивне землеробство, що не забезпечувало ні потреб держави, ні прожиткового мініуму місцевому населенню. Вирішували свої внутрішні проблеми кримські хани шляхом зовнішньої експансії. Маючи численну армію (на початку ХІVст. вона налічувала 100 тис. озброєнних вершників), Кримське ханство робило постійні набіги на сусідні землі.

У 1453 р. турки захопили Константинополь. Тоді ж кримський хан уклав союзну угоду з адміралом турецької ескадри, що підійшла до берегів Криму.

Влітку 1475 р. до берегів Криму армія турецького султана висадилася біля Кафи. Після недовгої облоги місто було взято. Шестимісячну облогу витримало місто Феодоро. Південний берег Криму і Мангуп стали турецькими володіннями, а Кримське ханство перетворилося на васала Туреччини. З цього часу напади кримських татар на українські землі стали систематичними.

У 1482 р. хан Меглі-Гірей напав на Київську землю, захопив і зруйнував Київ, Житомир. У 1496 р. син Меглі-Гірея полонив “всю Волинську землю мало не до кінця”.

В 1492 р. була засанована турецька фортеця Тягин (сучасні Бендери), пізніше на Дніпрі збудовано “Чорну фортецю” — Кара-Кермен, та Ачі-Кале (сучасний Очаків).

У 1498 р. відбувся перший спільний напад татар разом з туркам. В травні цього року 40 тисячна армія переправилася через Дністер і рушила на Руське воєводство. Були спустошені міста Перемишль та Ярослав. В липні татари спалили місто Брацлав, а далі кинулись пустошити Поділля і Волинь. За даними літописів, напасники тоді зібрали з собою в неволю близько ста тисяч “ясиру" (полонених).

Татарські напади відбувалися по второваних “шляхах” — водорозділах річок, тому що татари намагались найшвидше просунутись вглиб території, а потім різко відступити назад, не втрачаючи часу на водні переправи. Вторгнення напасників на Україну відбувалися по Чорному, Кучманському, Муравському та Волоському шляхах. З 1450 до 1556 р. татари зробили 86 великих грабіжницьких походів на українські землі.

В першій третині XVI ст. шляхетське військо та загони місцевих князів на чолі з князем Костянтином Івановичем Отрозьким завдали нападникам багатьох відчутних поразок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]