Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

6. Економічна думка України доби раннього середньовіччя

Українська економічна думка цієї доби була представлена рядом історичних пам‘яток. Руська Правда(ХІ-ХІІ ст.) давала уяву про соціальну структуру та форми господарювання давньоукраїнського суспільства, майнові відносини та правові норми їх регулювання. З цього юридичного документу можна дізнатись, що натуральне в основному феодальне господарство Київської Русі не виключало значного розвитку торгівлі, певного розповсюдження товарно-грошових відносин, що лихварський кредит мав в значній мірі споживчий характер.

Повчання дітям” Володимира Мономаха(початок ХІІ ст.) закликав до пом‘якшення відносин між землевласниками і залежними від них селянами. Автор твору засуджував гонитву за багатством, сріблолюбство, свавілля феодалів та насилля над економічно залежними верствами населення.

Повість временних літ” Нестора, ченця Печерського монастиря, містить цікаві спостереження стосовно деяких соціально-економічних процесів та явищ кінця ХІ – початку ХІІ століть. У творі, зокрема, йдеться про такі джерела доходів Київської держави, як надходження з господарства, данина і збори з населення, штрафи (судове мито), торгівельне мито і військова здобич. Автор свідчить, що крім натуральної форми данина збиралась і грошима, з чого можна зробити висновок про певний розвиток товарно-грошових відносин. Поділ праці на розумову і фізичну Нестор вважає природним, наголошуючи на їх рівній важливості для розвитку країни, а також на тому, що праця є джерелом всякого багатства.

Для розширення розуміння економічної думки України цього періоду важливим є Галицько-Волинський літопис, який містить зображення подій з початку ХІІІ ст. до 1292р. В ньому йдеться про економічну політику галицьких і волинських князів, які заохочували розвиток ремесел, торгівлі й торгових шляхів. Для цього зводились міста (наприклад, Львів), надавалась допомога міському населенню в його боротьбі з боярами. Згідно літопису, Данило Галицький заохочував розвиток промисловості, запрошуючи в своє князівство вмілих ремісників і торгових людей, що сприяло економічному піднесенню регіону.

Основні терміни і поняття

Темні часи; каролінгське відродження; феодальна вотчина і рента; відробіткова (панщина), продуктова (оброк) і грошова; рента; бенефіції; сюзерен; комунальні революції; «Великий шовковий» та північний морський торгові шляхи; ремісничий цех; купецька гільдія; васально-сеньйоріальні відносини; схоласти; каноністи; люстрація; магдебурзьке право.

Проблеми для творчого обговорення

1. Антропологічні параметри середньовічної людини та їх зв’язок з рівнем економічного розвитку.

2. Позитивні й негативні сторони хрестових походів.

Теми рефератів

1. Ремісничий цех середньовічної Європи.

2. Вплив монголо-татарської навали на соціально-економічний розвиток українських земель.

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки та їх теоретичне осмислення в країнах Європейської цивілізації (XYI – перша половина XYII ст.)

Мета вивчення теми:з’ясувати сутність Відродження, Реформації, революції цін у Західній Європі, причини і форми боротьби за економічне лідерство в Європі, процесів огородження і первісного нагромадження капіталу; змалювати господарство України вXY–XYIст.; показати процес поступового накопичення і вдосконалення впродовж зазначеного періоду економічних ідей і концепцій західноєвропейських мислителів і бізнесменів, які пізніше були успадковані і систематизовані А. Смітом, утворивши теоретичні підвалини класичної школи політичної економії.