Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Нові терміни і поняття

Природне (натуральне, домашнє) господарство; грошове (міське) господарство; «кредитне» (народне) господарство; до індустріальна, індустріальна, постіндустріальна епоха; економічна ортодоксія; економічна гетеродоксія; маржинальні засади аналізу; “нормальна наука”; парадигма.

Проблеми для творчого обговорення

  1. Різність підходів до періодизації історії господарства.

  2. Поняття “боротьби” в сфері економічної теорії.

  3. Співвідношення понять “Історія економічних вчень”, “Історія економічної думки”, “Історія економічної науки”, “Історія економічної теорії”, “Історія політичної економії”, “Економічна історія”.

  4. Наукова революція в економічній теорії (крізь призму конкретних прикладів з історії економічних вчень).

Теми рефератів

  1. Спільні риси та відмінності економічної історії та історії економічної думки.

  2. Тристадійна модель історії господарства Гільденбранта-Бюхера.

  3. Соціальне (ринкове) господарство.

  4. Співвідношення між економічними теоріями та ідеологією.

  5. Значення термінологічних визначень в економічній теорії.

Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій. Зародження економічної думки.

Мета вивчення теми:з’ясувати сутність господарства первісної доби, визначити основні етапи господарської еволюції первісного суспільства; показати найбільш характерні особливості зародження та розвитку економічної думки на Стародавньому Сході, визначити внесок стародавніх східних мислителів в започаткування пізніших та сучасних концепцій, напрямів економічної теорії.

Головні питання теми

        1. Господарський розвиток за первісної доби.

        2. Економічний розвиток ранніх цивілізацій.

        3. Економічна думка стародавнього Сходу.

Програмний зміст теми

(мінімальний обсяг знань студента)

1. Господарський розвиток за первісної доби

Існує думка, що далекі предки людей 100, 200 і навіть 300 тисяч років тому жили невеличкими стадами на кшталт сучас­них людиноподібних мавп. Наука, у її сучасному стані, не в си­лах ні підтвердити, ні спростувати цю гіпотезу. Але для нас це не має принципового значення, оскільки економічна історія (історія господарства) почалася істотно пізніше, із появою господарства.

Палеолітична революція

Про причини революції дотепер ведуться дискусії між при­хильниками космічних (змінилася жорсткість випромінювання) і кліматичних (глобальне похолодання) версій. Але суть у тому, що близько 35 тисяч років тому всеїдні і досить-таки смирні предки людей переходять, не маючи поки ще ніякої зброї, крім палиць, ка­менів, зубів і пазурів, до полювання на великих тварин — мамонтів і биків. Для полювання формується так званий «пронатовп» — не­велике людське стадо — перша форма соціальної, а не біологічної спільності, що є щаблем на шляху від череди до племені.

Палеолітична революція поклала початок дуже тривало­му періоду в розвитку людства (біля 20 тисяч років) — стадії ДИКОСТІ. За ці двісті століть людина навчилася поводитися з вогнем, засвоїла плетиво, винайшла спис, лук зі стрілами, буме­ранг, кам’яну сокиру. З’явилися рід і сім’я, власність і обмін, мі­фологія і культ. Стадія дикості закінчилася з винаходом гончар­ного мистецтва, прирученням тварин і окультуренням злаків. Новий революційний крок відбувся близько 10-12 тисяч років тому — люди у Середземномор’ї, Індії та у Тихоокеанському регіоні почали переходити до осілості. Господарство, що носило привласнюючий характер, стало відтворюючим.

Територія України в палеоліті належала до високорозвинутих регіонів світу. Перша людина з’явилася 1,5 млн. років тому. Оскільки клімат був суворий і холодний, то люди селилися пере­важно в південній частині України. Відома 1 тис. пам’яток пале­оліту, зокрема Королеве, Рокосове в Закарпатті, Лука-Врублівецька над Дністром, Амвросіївка в Донбасі, Кіїк- Коба в Криму тощо.