Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Обов’язки страховика

Страховик зобов’язаний:

  • ознайомити страхувальника з умовами та правилами страхування;

  • протягом двох робочих днів, як тільки стане відомо про настання страхового випадку, вжити заходів щодо оформлення всіх необхідних документів для своєчасного здійснення страхової виплати страхувальникові;

  • у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату у строк, встановлений договором. Страхова виплата за договором особистого страхування здійснюється незалежно від сум, що виплачуються за державним соціальним страхуванням, соціальним забезпеченням, а також відшкодування шкоди. Страхова виплата за договором майнового страхування і страхування відповідальності (страхове відшкодування) не може перевищувати розміру реальних збитків. Інші збитки вважаються застрахованими, якщо це встановлено договором. Страхова виплата за договором майнового страхування здійснюється страховиком у межах страхової суми, яка встановлюється у межах вартості майна на момент укладення договору;

  • відшкодувати витрати, понесені страхувальником у разі настання страхового випадку з метою запобігання або зменшення збитків, якщо це встановлено договором;

  • за заявою страхувальника, у разі здійснення страховиком заходів, що зменшили страховий ризик, або у разі збільшення вартості майна, переукласти з ним договір страхування;

  • не розголошувати відомостей про страхувальника та його становище, крім випадків, встановлених законом.

Договором страхування можуть бути встановлені також інші обов’язки страховика.

Обов’язки страхувальника

Страхувальник зобов’язаний:

  • своєчасно вносити страхові платежі ( внески, премії) у розмірі, встановленому договором;

  • при укладенні договору страхування надати страховикові інформацію про всі відомі йому обставини, що мають істотне значення для оцінки страхового ризику, і надалі інформувати його про будь-які зміни страхового ризику;

  • при укладенні договору страхування повідомити страховика про інші договори страхування, укладені щодо об’єкта, який страхується. Якщо страхувальник не повідомив страховика про те, що об’єкт уже застрахований, новий договір страхування є нікчемним;

  • вживати заходів щодо запобігання збитками, завданим настанням страхового випадку, та їх зменшення;

  • повідомити страховика про настання страхового випадку у строк, встановлений договором.

Договором страхування можуть бути встановлені також інші обов’язки страхувальника.

24.3. Сторони страхового зобов’язання. Основні страхові поняття. % Інформація

Сторони страхового зобов’язання

Страховик

Страхувальник

Страховики– це юридичні особи, які створені в формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю з метою здійснення страхової діяльності в Україні на підставі ліцензії (Національна акціонерна страхова компанія “Оранта”). Моторне (транспортне) страхове бюро – об’єднує страховиків, які займаються страхуванням відповідальності власників транспортних засобів (Морське страхове бюро, Авіаційне страхове бюро).

Страховики здійснюють свою діяльність через страхових посередників: страхових агентів та брокерів.

Страхувальники – дієздатні групи або юридичні особи, які уклали із страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до з-ва України та які страхують свій майновий інтерес і вносять страхові платежі.

Учасником зобов’язання за особистим страхуванням є застрахована особа, в житті якої може трапитися подія, що породжує обов’язок страхової організації виплатити їй страхову суму (страхування дітей, страхування до шлюбу).

Страхові агенти– групи чи юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності (укладання договорів, одержання страхових платежів…).

Страхові брокери– групи або юридичні особи, що зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності на страховому ринку від свого імені і на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу у страхуванні.

Страховий інтерес– ймовірні збитки, які можуть настати внаслідок певної страхової події (загибель майна, смерть чи втрата працездатності).

Страховий ризик– ймовірність настання певної події, у зв’язку з якою проводиться страхування.

Страховий випадок– передбачена законодавством або договором подія, з настанням якої виникає обов’язок страховика виплатити страхову суму чи страхове відшкодування страхувальникові.

Страховий платіж (внесок, премія)– плата за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховикові згідно з договором.

Страхова оцінка – це визначення вартості майна з метою його страхування.

Страхова сума – це грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхування зобов’язаний провести виплату відшкодування при настанні страхового випадку.

Страхове відшкодування – це грошова сума, яку виплачує страховик за умови майнового страхування при настанні страхового випадку.

Співстрахування– спосіб поділу ризику між двома чи більш страховиками шляхом віднесення на кожного з них заздалегідь обумовленої частки можливих збитків і належної страхової премії (ст.986 ЦК У). Співстрахування допускається по договорах як майнового, так і особистого страхування.