Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

8.2. Довіреність, її види % Інформація

Представництво, яке ґрунтується на договорі може здійснюватися за довіреністю (ст.244 ЦК). Довіреність – це письмовий документ, що видається представнику тим, кого представляють, для представництва перед третіми особами.

Види довіреності:

Загальна (генеральна) – уповноважує представника на здійснення право-чинів та дій різного характеру (наприклад, довіреність на управління майном та ведення справ учасників договору спільної діяльності)

Спеціальна – підтверджує повноваження на здійснення юридичних дій або правочинів певного типу (наприклад, довіреність керівнику філії на укладення правочинів)

Разова – підтверджує повноваження на здійснення одного правочину або юридичної дії (наприклад, довіреність на отримання заробітної плати)

Зміст, форма і строк дії довіреності

Довіреність здійснюється тільки в письмовій формі. Вона є іменним документом, а тому в ній обов’язково повинно бути вказано, хто і кому видав довіреність. Вимоги до довіреності:

  1. Вона може бути вчинена лише у письмовій формі.

  2. Вона має містити необхідні реквізити: вказівку на суб’єкти, місце, дату видачі, тощо.

  3. У довіреності має бути зазначений обсяг повноважень, наданий представникові тим, кого представляють.

Згідно ст.245 ЦК форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Постільки довіреність – це письмовий документ, то вона завжди має письмову форму. Така форма може бути простою письмовою або нотаріально посвідченою. Нотаріальне посвідчення довіреності потрібне, зокрема, на здійснення правочинів нотаріальна форма для яких обов’язкова (наприклад, правочини купівлі або продажу жилих будинків); при видачі довіреності при передорученні. Довіреність нотаріусами посвідчується у порядку, встановленому Законом України “Про нотаріат” та іншими законодавчими актами.

Строк дії довіреності, який встановлюється у ній, не може перевищувати трьох років. Якщо термін дії у довіреності не вказаний, вона зберігає силу аж до її припинення (ст.247 ЦК). У кожній довіреності обов’язково має бути вказана дата її видачі. Недотримання цієї вимоги законом спричиняє за собою недійсність довіреності, як документа, що підтверджує повноваження представника.

Припинення представництва за довіреністю

Припинення представництва за довіреністю

Закінчення її терміну

Скасування довіреності особою, яка її видала

Припинення юридичної особи, що є представником або особою, яку представляють

Смерть фізичної особи, що є представником або особою, яку представляють, недієздатною

Визнання фізичної особи, що є представником або особою, яку представляють, обмежено дієздатною

Визнання фізичної особи, що є представником або особою, яку представляють, безвісно відсутнім

Передоручення

Скасування довіреності

Особливим випадком припинення довіреності є її скасування особою, яку представляють (ст.249 ЦК). Довіреність може бути в будь-який час скасована особою, що видала її, а особа, якій була видана довіреність, може в будь-який час відмовитися від неї. Скасування довіреності має юридичне значення для представника і третіх осіб лише в тому випадку, якщо вони були сповіщені про це. Скасування довіреності тягне припинення повноважень представника. Особа, що видала довіреність і згодом скасувала її, зобов’язана сповістити про скасування особу, якій довіреність видана, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

Виконайте