Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Відповідальність сторін за договором підряду

ЦК України встановлюється відповідальність сторін договору в разі невиконання або неналежного виконання умов договору під­ряду.

Порушення умов договору

Відповідальність

- виконання роботи підрядником підрядником з відступами від умов договору, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання

Замовник має право вимагати від підрядника:

безоплатного усунення недоліків в роботі у розумний строк;

пропорційного зменшення ціни роботи;

від­шкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замов­ника усувати їх встановлено договором.

- істотні відступи і недоліки у роботі від умов договору

Замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків або відмовитися від договору

- невиконання замовником свого обов’язку щодо сприяння підрядникові у виконанні роботи

Підрядник має право вимагати відшкодування завданих збитків, включаючи додаткові витрати викликані простоєм, перенесенням строків виконання роботи або підвищення ціни роботи.

- неможливе виконання роботи внаслідок дій або недогляду замовника

Підрядник має право на сплату йому встановленої ціни з урахуванням плати за виконану частину роботи, за вирахуванням сум, які підрядник одержав або міг одержати у зв’язку з невиконанням замовником договору.

- ненадання матеріалів, устаткування замовником

Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити

22.2. Особливості договору побутового підряду % Інформація

Відповідно до ст. 865 ЦК України за договором побутового під­ряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобо­в'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) пев­ну роботу, призначену для задоволення побутових та інших осо­бистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Публічний характер договору побутового підряду відповідно до ст. 633 ЦК України означає, що організація або підприємець, який за родом своєї діяльності надає певні побутові послуги, звертається з пропозицією про укладення договору до невизначеного кола осіб. Такий характер договору визначає, що, по-перше, підприємець при укладенні договору не має права надавати переваги одній особі пе­ред іншою; по-друге, ціна послуг (товарів) має бути однаковою для всіх; по-третє, за наявності у нього можливості надати такі послуги підприємець не має права відмовитися від них; по-четверте, у разі необґрунтованої відмови підприємця від виконання робіт замовник має право вимагати відшкодування збитків, завданих не укладенням договору.

Оскільки замовниками за даним договором завжди є громадяни, а предмет договору призначений для задоволення їх особистих по­треб, на них розповсюджується законодавство про захист прав спо­живачів, зокрема Закон України «Про захист прав споживачів» 1991 р. (зі змінами і доповненнями).

Договір побутового підряду укладається у формі договору приєд­нання (основні засади якого визначені ст. 634 ЦК України), тобто договору, умови якого визначені однією зі сторін (у даному разі — підрядником) у стандартних формах (прейскурантах, тарифах на послуги тощо) і можуть бути прийняті іншою стороною лише прийняттям цих умов. Замовник може відмовитися від такого дого­вору, якщо він містить умови, які суттєво обмежують його права, або відповідальність підрядника, або містить інші неприйнятні для замовника умови.

Договір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший до­кумент, що підтверджує укладення договору.