Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Перелік задач для написання контрольної роботи задача № 1

Під час свого виступу по республіканському телебаченню президент страхової фірми „Траст-Інвест” Кривчук зауважив, що його фірма займає провідне місце на ринку страхових послуг України. На відміну від них деякі інші фірми, наприклад, страхова компанія „Інвета”, не забезпечують інтересів своїх клієнтів, проводять пасивну політику і не мають авторитету серед страхових компаній.

Через деякий час після цього фірма «Інвета» звернулася до господарського суду з позовом, в якому просила суд своїм рішенням зобов’язати фірму „Траст-Інвест” спростувати поширені по телебаченню відомості, оскільки вони не відповідають дійсності, порочать ділову репутацію фірми і завдають їм значних збитків.

На яке питання розраховане завдання? Яке рішення повинен винести господарський суд?

Задача № 2

Тринадцятирічний Сірченко за участь у телевізійних передачах отримав нагороду в сумі сто сорок гривень. На ці гроші він купив авторучку за 2 грн. і електричний калькулятор за 20 грн. Батьки Сірченка вирішили, що він нерозумно потратив гроші, бо в сім’ї вже є декілька авторучок і калькулятор. Вони віднесли покупку до магазину, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити ці вимоги. При цьому він пояснив, що Сірченко зробив покупки за свої власні гроші, якими неповнолітні мають право розпоряджатись самі.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть справу.

Задача №3

Шудрак видала своєму чоловікові розписку про те, що під час складання заповіту вона зробить в ньому вказівку про усунення від спадщини її старшого сина Петра. Після смерті Шудрак, з’ясувалося, що у заповіті її старший син указаний як спадкоємець. Більше того – Шудрак заповіла йому належне їй цінне майно, зокрема, житловий будинок у селі Пісочин під Харковом. Чоловік померлої звернувся до суду з позовом про визнання заповіту недійсним. Він послався при цьому на письмове зобов’язання його дружини.

На яке питання розраховане завдання?

Вирішіть справу.

Задача № 4

Вікуліна 16 років вступила у шлюб. Через три місяці вони з чоловіком вирішили переїхати в інше місце на постійне проживання, а приватний будинок. який належав Вікуліній - продати. Довідавшись про наміри дочки, її батько, вважаючи себе законним представником неповнолітньої, у нотаріальній конторі заявив, що він не дасть своєї згоди на продаж будинку, який належить його дочці. Нотаріус відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. Вікуліна звернулась до суду із скаргою на дії нотаріуса.

Як слід вирішити справу? Чи правильні дії нотаріуса?

Задача № 5

Сімнадцятирічна Вербенко працювала у приватному підприємстві секретаркою. Свій заробіток витрачала на придбання дорогої косметики. Ії мати наполягала, щоб донька більш розумно витрачала гроші з огляду на те, що їх сім’я не є забезпеченою. Але вона не прислуховувалась до цих зауважень. Мати звернулась до суду з позовом про обмеження її доньки у дієздатності.

Вирішіть справу. Чи може суд обмежити Верберко у дієздатності?