Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Задача № 6

Лапиков купив у свого знайомого Дрінчука фотоапарат за 50 грн. Наступного дня до Дрінчука звернулась дружина Лапикова з вимогою повернути фотоапарат. Вона пояснила, що її чоловік у судовому порядку був обмежений у дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями. У зв’язку з цим він не мав права самостійно укладати цивільно-правові правочини, а вона не давала згоди на укладання правочину купівлі-продажу фотоапарата. Дрінчук зауважив, що зі слів Лапикова той виграв фотоапарат в лотерею, а тому може розпоряджатись ним самостійно.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть суперечку.

Задача №7

Неповнолітній Антоненко працював на заводі, його середній заробіток складав 400 грн. за місяць. Він вирішив придбати магнітофон, а для цього продати куплений радіоприймач. Антоненко передав радіоприймач покупцеві, який зобов’язався заплатити необхідну суму грошей через місяць. Дізнавшись про цей правочин, мати Антоненка поставила вимогу про його розірвання і повернення радіоприймача. Вона твердила, що на її думку цей правочин суперечить інтересам її сина, який зовсім не може отримати гроші від покупця. Покупець заявив, що мати не може втручатися в дії свого сина, тому що той працює, радіоприймач був куплений ним за його гроші і є його власністю.

На яке питання розраховане завдання?

Як треба вирішити суперечку.

Задача № 8

Під час відпустки Іванчук плив теплоходом по Чорному морю. В ніч на 16 липня внаслідок аварії теплохід затонув. Серед врятованих пасажирів Іванчука не було. Дізнавшись про це, дружина Іванчука звернулась до суду із заявою про встановлення факту смерті чоловіка, оскільки її дітям і їй потрібно призначити пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

На яке питання теми розраховане завдання? Яке рішення повинен винести суд?

Задача № 9

Два товариства з обмеженою відповідальністю, приватне підприємство і троє громадян вирішили створити відкрите акціонерне товариство «Статус» для будівництва жилих будинків. Засновників акціонерного товариства цікавить ряд питань:

1. В якій формі вони мають укласти між собою договір, які права та обов’язки засновників можуть бути в ньому закріплені?

2. В якому порядку товариство повинно здійснювати розповсюдження своїх акцій?

З. З якого часу товариство вважається створеним?

Дайте відповіді на запитання.

Задача № 10

Сімнадцятирічний Гніденко мав намір у спеціалізованій крамниці купити газовий балончик, як він пояснив, для самозахисту. Але йому було відмовлено на тій підставі, що, по-перше, він неповнолітній, а по-друге, газова зброя - це об’єкт, обмежений в обігу.

Зробіть висновок по справі.

Задача № 11

Здійснивши оплату за акордеон, покупець зажадав передачі чохла до нього. Але продавець заявив, що за чохол треба заплатити окремо.

Дайте правовий аналіз суперечки, яка виникла, і зробіть відповідний висновок.

Задача № 12

Карабов, погрожуючи зброєю, заволодів шапкою з дорогого хутра, що належала Семенку. Згодом дізнавшись, що з цього факту порушено кримінальну справу, Карабов на квартирі потерпілого передав останньому певну суму грошей, наче за куплену річ. На суді Семенко пояснив, що він отримав гроші, але у значно меншому розмірі, ніж дійсна ціна речі, і зробив це задля того, щоб не мати в майбутньому неприємностей з боку Карабова.

На цьому прикладі покажіть умови дійсності правочину і дайте аргументовану відповідь, чи є підстави вважати правочин купівлі-продажу шапки недійсною?