Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Задача № 1 8

За договором ренти А. передав у власніть Б. колекцію картин загальною вартістю 50000 грн. за 20000 грн. і, крім того, Б. зобов’язувався безстрокоо сплачувати А. ренту у сумі 650 грн. щомісячно.

Через 1 рік Б. відмовився від договору, мотивуючи це тим, що вартість колекції істотно завищена. А. вимага виплати йому різниці між сумою оцінки колекції і сумою реально виплачених рентих платежів.

З яких підстав платник ренти може відмовитися від договору ?

Які правові наслідки відмови від договору ?

Які є гарантії захисту одержувача ренти ?

Вирішіть спір.

Задача № 1 9

М. Звернулася до суду з позовною заявою про розірвання договору довічного утримання. В судовому засідання з’ясувалося, що набувач за договором Ч. щомісячно надавав М. утримання у вигляді їжі, сплачував комунальні послуги та витрати на ліки. М. не заперечувала цього факту, але просила договір розірвати, оскільки у неї з відповідачем склалися неприязні стосунки і вона не бажає надалі одержувати будь-які кошти від неприємної їй людини.

Вирішіть спір.

Задача № 20

Підприємець К. за договором оренди з магазином «Спорттовари» використовував вільне складське приміщення для зберігання будівельних матеріалів.

Оскільки з вини партнерів К. поставка будівельних матеріалів за останні 3 місяці не проводилася, складське приміщення не використовувалося, К. за цей період сплачував щомісячно лише 1/3 обумовленої орендної плати.

Магазин звернувся в господарський суд з вимогою розірвати договір і відшкодувати понесені збитки, в тому числі – упущену вигоду.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача № 21

Між М. та О. 5 березня 2003 року було укладено договір найму житлового приміщення. За умовами договору О. займала окрему кімнату у трьохкімнатній квартирі, де проживала одинока М. 21 квітня 2005 року М. померла.

Чи набула О. самостійного права на житло?

Задача № 22

При виконанні підрядних робіт на замовлення ТзОВ «Орхідея» К. впав із даху споруди і в результаті одержаних травм став інвалідом І групи.

Чи має К. право вимагати відшкодування завданої здоров’ю шкоди від ТзОВ?

В чому полягають ризики підрядника?

Чи зміниться вирішення питання, якщо К. уклав трудовий договір на час виконання роботи в ТзОВ?

Задача № 22

О. замовила пошиття зимового пальто у АТ «Світлана» з матеріалу, який вона вибрала. У процесі пошиття О. не висловлювала жодних претензій. Коли пальто було готове, О. заявила, що воно їй не підходить ні за фасоном, ні за кольором і відмовилася оплатити пошиття.

Яке можливе вирішення ситуації?

Які права підрядника у разі порушення замовником умови договору про оплату виконаної роботи?

Задача № 23

Б. згідно проїздного квитка займав місце в купе вагону поїзда Львів-Київ. Роздягнувшись в купе і залишивши свої речі, Б. пішов в ресторан повечеряти. Повернувшись у купе, він не виявив своїх речей. Б. пред’явив претензії провіднику та начальнику поїзда. Останні відмовилися зафіксувати факт пропажі і відхилили будь-які вимоги про відшкодування.

Повернувшись до Львова, Б. пред’явив позов до управління залізниці про відшкодування вартості багажу на суму 820 грн. і моральної шкоди на 1000 грн. В позовній заяві сказано, що зникнення речей стал можливим через невиконання провідником своїх обов’язків.

Вирішіть спір.