Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Деліктна відповідальність: поняття та зміст

Законодавство і практика передбачають деліктні (позадоговірні) способи захисту правовідносин:

- речово-правові;

- зобов’язально-правові.

Речово-правові засоби застосовуються, якщо порушення майнового права пов’язано з втратою тих чи інших повноважень і не поєднується зі знищенням або пошкодженням об’єкта права – майна . До них належать:

  • право вимоги майна в натурі з чужого незаконного володіння шляхом подання віндикаційного позову;

  • право вимоги усунення будь-яких порушень права, не поєднаних із позбавленням володіння через пред’явлення негаторного позову;

  • право вимоги визнання майнового права за допомогою позову про визнання.

Зобов’язально-правові засоби: відшкодування збитків шляхом пред’явлення позову, відшкодування заподіяної шкоди.

Цивільно-правова відповідальність – являє собою оснований на імперативній нормі цивільного права обов’язок правопорушника (заподіювача) перетерпіти міри державного примусу, що включають у себе осудження його поведінки або стимулювання його до соціально необхідних дій у вигляді позбавлення благ особистого чи майнового характеру з метою поновлення порушення правовідносин чи поновлення майнового стану потерпілого за наявності умов, зазначених у законі.

Особливості не договірної відповідальності та її функції

Позадоговірній відповідальності властиві риси договірної відповідальності – це завжди юридичний обов’язок примусового характеру, який викликає у правопорушника негативні майнові наслідки.

Особливості позадоговірної відповідальності:

  • настає за порушення юридичного обов’язку, що має абсолютний характер, входить в абсолютні правовідносини, змістом яких є необхідність утримування від порушення суб’єктивного права чи особистого блага. Позадоговірна відповідальність – це завжди новий юридичний обов’язок, який покладається на правопорушника замість невиконаного;

  • за змістом є майновою, бо її зміст становить відшкодування шкоди в натурі або повне відшкодування заподіяних збитків. В деяких випадках може бути немайновою – спростування відповідним способом відомостей, відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

  • регулюється імперативними нормами, а тому встановлені ними правила не можуть бути змінені за згодою сторін;

  • особи, які спільно заподіяли шкоду несуть солідарну відповідальність перед потерпілим;

шкода відшкодовується повністю, незалежно від об’єкта посягання;

  • груба необережність є підставою тільки для зменшення розміру відшкодування і не є підставою для звільнення відповідальної особи від відшкодування.

Функції:

  • відновна – має на меті поновити майнову сферу потерпілого або відновлення особистих немайнових відносин;

  • виховна – спрямована на запобігання новим правопорушенням;

  • правовідновна (компенсаційна) – можливість відновлення (компенсації) порушеного права шляхом передачі потерпілому стягнених з правопорушника грошових сум або майна. Тут за допомогою позадоговірної відповідальності усуваються несприятливі для потерпілого майнові наслідки, спричинені правопорушенням.