Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов

У ст.34 ЖК передбачено підстави для визнання громадян потребуючих поліпшення житлових умов. Облік таких громадян здійснюється за місцем проживання у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів.

Облік потребуючих поліпшення житлових умов громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, що мають житловий фонд і ведуть житлове будівництво або беруть пайову участь у житловому будівництві, здійснюються за місцем роботи, а за їх бажанням – також і за місцем проживання (ст.37 ЖК).

Черговість надання житлових приміщень

Громадянам, які перебувають на обліку потребуючи поліпшення житлових умов, жилі приміщення надаються в порядку черговості, що визначається законодавством України. З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень. Перелік таких осіб передбачено в ст.45 ЖК України.

Черговість надання жилих приміщень визначається за часом взяття на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень).

Законодавством України окремим категоріям громадян, які перебувають у загальній черзі, може бути надано перевагу в строках одержання жилих приміщень у межах календарного року взяття на облік.

Ст.46, 46-1 ЖК визначає перелік осіб яким житлове приміщення надається поза чергою.

Норма жилої площі. Ордер на житлове приміщення.

На підставі ст.47 ЖК норма жилої площі в Україні встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу.

На підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення (ст. 58 ЖК). Ордер може бути видано лише на вільне жиле приміщення. Форма ордера встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Ордер на жиле приміщення може бути визнано недійсним у судовому порядку у випадках подання громадянами невідповідаючих дійсності відомостей про потребу в поліпшенні житлових умов, порушення прав інших громадян або організацій на зазначене в ордері жиле приміщення, неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання про надання жилого приміщення, а також в інших випадках порушення порядку і умов надання жилих приміщень.

Договір найму житлового приміщення в будинках державних і комунальних житлових фондів

Ст.61 ЖК У передбачає укладення договору найму житлового приміщення, на підставі якого реалізується право користуватися житлом.

Договір укладається в письмовій формі на підставі ордера між наймодавцем і наймачем (громадянином, на чиє ім’я видано ордер).

Особливістю договору найму жилого приміщення є те, що він укладається на підставі Типового договору. В якому чітко регламентовано, хто є сторонами в договорі, характеристика предмета в договорі, права, обов’язки та відповідальність сторін за договором.

Договір найму житлового приміщення спрямований на передачу житла в постійне користування і по суті є довічним.

Житлове приміщення може бути надано лише громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, згідно з існуючою можливістю отримання житла.

Громадяни мають право на одержання у користування житлового приміщення за сукупності таких умов:

досягнення, як правило 18-річного віку;

постійного проживання в даному населеному пункті;

потребування поліпшення житлових умов.

Потреба у житлі визначається певними критеріями, що передбачені у ст.34 ЖК У.

Предметом договору найму жилого приміщення може бути окрема квартира чи інше ізольоване жиле приміщення, що складається з одної чи кількох кімнат, або одноквартирний жилий будинок. Не може бути самостійним предметом договору житлового найму приміщення, яке хоч і являє собою окрему кімнату, але її розмір менший від установленого для однієї особи, або є частиною кімнати чи кімнатою, що зв’язана з іншою кімнатою загальним ходом, а також підсобне приміщення (кухня, коридор, комірка тощо).

Законодавство (ЖК У, ЦК У, Типовий договір найму житла в будинках державного і комунального житлового фонду, затверджений постановою Кабміну України 22 червня 1998 р., правила користування приміщеннями житлових будинків і при будинковими територіями, затверджені постановою Кабміну України від 8 жовтня 1992 р.) передбачає такі права і обов’язки наймача і членів його сім’ї:

  • користуватися жилим і підсобними приміщеннями, санітарно-технічним та іншим обладнанням;

  • залишати за собою житло на визначений законодавством термін у разі тимчасового виїзду;

  • здавати частину житла в піднаймання іншим особам;

  • обмінювати жиле приміщення на інше;

  • вимагати розподілу чи об’єднання житла, надання додаткового неізольованого житла (або ізольованого в межах передбаченої законом норми);

  • вселення інших осіб чи виселення їх на законних підставах;

  • бережливе ставлення до найманого житла;

  • додержання правил користування житлом;

  • економне використання води, електроенергії, газу, теплової енергії;

  • недопущення порушень житлових прав інших суб’єктів та інших необхідних правил поведінки, що передбачені Типовим договором жилого приміщення.

Згідно зі ст.816 ЦК У у договорі найму житла мають бути вказані особи, які проживають разом із наймачем. Ці особи набувають рівних з наймачем прав та обов’язків в щодо користування житлом (ч.1 ст.64 ЖК У). У ч. 2 ст.64 ЖК визначено щодо членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки, а також інші особи, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.