Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Задача № 24

За договором комісії О. здала в комісійний магазин столовий сервіз на 12 персон чеського виробництва. Через півтора місяця, навідавшись в магазин, вона виявила, що сервіз не реалізовано і вирішила забрати його назад. Продавець погодилася повернути сервіз, але зажадала сплати 10% вартості за його зберігання.

Чи правомірні вимоги комісійного магазину?

Вирішіть ситуацію.

Задача № 2 5

У зв’язку з необхідністю проведення лікування за кордоном Н. позичив у М. 2000 євро строком на 6 місяців. У розписці було зазначено, що на момент повернення боргу сума може бути повернена у гривнях по курсу Національного банку, за користування грішми Н. зобов’язувався сплатити 20% річних від суми позики.

Дайте правовий аналіз ситуації.

В якій формі має бути укладений договір позики?

Задача № 26

Громадянин О. йшов вулицею. Несподівано йому на голову впала брила снігу з бурульками з даху 3-х поверхового будинку. О. був госпіталізований з важким пораненням голови, вивихом ключиці. Внаслідок травми він втратив слух на одне вухо. До департаменту житлово-комунального господарства міськвиконкому було пред’явлено позов про відшкодування витрат на лікування, оздоровлення, а також про відшкодування моральної шкоди за втрату слуху і викликані цим незручності.

Юрисконсульт департаменту в судовому засіданні пояснив, що департамент систематично оголошує по радіо та через пресу про необхідність проявляти обережність і не наближатися близько до будинків, щоб уникнути нещасних випадків. О. проходив надто близько від будинку, сам проявивши грубу необачність.

Вирішіть спір.

Задача № 27

10 серпня 2005 року в автокатастрофі загинули батько, дід, і прадід неповнолітньої Б. і відкрилася спадщина на житловий будинок та інше майно, власником якого був прадід М.

У нотаріальну контору з заявами про прийняття спадщини звернулися Д. та Т. (брат та сестра спадкодавця) і їм видано свідоцтво про право спадкування.

У серпня 2006 року мати неповнолітньої пред’явила в інтересах доньки (Б.) позов до Д. та Т. про визнання недійсним спадкування житлового будинку та анулювання свідоцтва, виданого Д. та Т. Позивачка зазначала, що Б. є спадкоємницею першої черги і саме їй повинно перейти спадкове майно.

Вирішіть справу.

Задача № 28

М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.

20 березня 2006 року М. помер дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним за статею 55 ЦК України, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько не розумів значення своїх дій.

Яке рішення повинен винести суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)?

Вирішіть справу.

Задача № 29

В червні 2005 року помер пенсіонер Ф. Після його смерті залишилося: недобудований житловий будинок, автомобіль, меблі та бібліотека художньої літератури.

Визначте майно, яке спадкують закликані до спадкування два його сини, якщо Ф. Був членом АТ і має майновий пай у розмірі 4500 грн.