Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Задача № 1 3

Після смерті Стулюка, його спадкоємці звернулися з позовом до Рубкіна про витребування грошей, які відповідач заборгував покійному за куплену у останнього колекцію старовинних монет. Рубкін відмовився сплатити гроші, посилаючись на те, щ колекція йому була подарована.

На підтвердження позовних вимог спадкоємці подали до суду письмовий договір купівлі-продажу, підписаний Стулюком і Рубкіним, що зберігався в архіві покійного. В судовому порядку свідки підтвердили, що за життя покійний неодноразово висловлював намір подарувати свою колекцію другу дитинства Рубкіну.

Зробіть висновок по справі.

Задача № 1 4

Згідно із оголошенням в газеті “Реклама для всіх” громадянин М. з’явився до громадянина Р., щоб купити у нього набір кухонних меблів. Оглянувши комплект і погодивши ціну, сторони домовилися, що М. приїде через два дні за меблями власним транспортом і проведе остаточний розрахунок. Як завдаток М. залишив 1000 грн. З’явившись через дав дні за меблями, М. виявив, що Р. продав їх іншій особі за більш вигідною ціною.

М. зажадав відшкодування збитків (витрати на автотранспорт), повернення 100 грн. завдатку і компенсацію моральної шкоди.

Вирішіть спір. З якого моменту договір купівлі-продажу вважається укладеним?

Задача № 1 5

На промтоварному ринку у продавця Н. (суб’єкта підприємницької діяльності) – громадянка К. купила дитячі чоботи. При примірці взуття вдома виявилося, що чоботи невдало підібрані за розміром.

Того ж дня К. звернулася до продавця з проханням обміняти чоботи на іншу пару більшого розміру. Продавець Н. відмовилася , оскільки чоботи належної якості і при покупці їх приміряли.

Вирішіть спір.

Чи має право на обмін товару покупець, якщо товар придбано на ринку? Чи зміниться вирішення ситуації, якщо товар придбано в комісійному магазині? За яких умов може бути реалізовано право на обмін товару?

Задача № 1 6

Між сталеплавильним комбінатом і ВАТ «Вторчормет» було укладено договір на поставку брухту кольорових металів на 2 роки. Поставка мала здійснюватися партіями по 250 т щомісячно. Протягом першого року дії договору поставка здійснювалася в обумовлених розмірах. Наступного року ВАТ протягом січня-березня не змогло поставити брухту, а в травні поставило 720 т. сталеплавильний комбінат пред’явив претензію про сплату неустойки за недопоставку в обумовлений договором строк.

Чи підлягає поновленню недопоставка в наступному періоді в межах строку дії договору?

Проаналізуйте ситуацію.

Задача № 1 7

Громадянка похилого віку К. пред’явила позов до С. та Г. про визнання недійсним договору дарування житлового будинку. Позивачка зазначала, що на вимогу відповідачів, які є її доньками, вона 17 березня 2006 року оформила договір дарування їм будинку (при укладенні правочину К. було 87 років). С. та Г. обіцяля не порушувати її права володіння і користування будинком, допомагати по веденню домашнього господарства.

Відповідачі не виконали своїх зобов’язань, створювали умови, за яких вона не могла проживати в будинку, залишали її без догляду в зимовий період. Посилаючись на те, що правочин укладено внаслідок помилки, позивачка просила визнати договір недійсним.

Вирішіть справу.