Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив та сім право.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Зміна договору найму житлового приміщення

У ст.103 ЖК передбачено що договір найму житлового приміщення може бути змінений за взаємною згодою наймача та членів його сім’ї і згодою наймодавця. До випадків зміни договору найму відносять: на вимогу члена сім’ї наймача; на вимогу наймачів, які об’єдналися в одну сім’ю; в разі визнання наймачем іншого члена сім’ї; на вимогу наймача; на вимогу наймодавця.

Ст.104 ЖК передбачає, що член сім’ї наймача має право вимагати за згодою всіх, що проживають разом з ним членів сім’ї, укладення з ним окремого договору найму. Якщо зазначені особи не дають згоди на укладення договору найму, то спір вирішується у судовому порядку.

Припинення договору найму житлового приміщення

Наймач жилого приміщення за згодою всіх дорослих членів сім’ї може будь-коли зажадати припинення дії договору найму (п.1 ст.825 ЦК, ст.107 ЖК): в разі вибуття наймача і членів його сім’ї в інше місце на постійне проживання; коли вибувають не всі члени сім’ї, то право на площу втрачають тільки ті, хто вибуває.

Договір житлового найму в будинках державного і громадського житлового фонду на вимогу наймодавця може бути розірваний тільки у випадках, встановлених законом, і тільки в судовому порядку, крім випадків виселення з будинків, що можуть обвалитися (п.2 ст.825 ЦК, ст.108 ЖК).

Виселення допускається тільки у випадках, передбачених законодавством, і провадиться в судовому порядку (ст.109-117 ЖК).

? Питання для самоперевірки

  1. Охарактеризуйте конституційне право громадян на житло.

  2. Що складає житлове законодавство ?

  3. Який склад житлового фонду України ?

  4. Назвіть органи управління житловим фондом.

  5. Який порядок забезпечення громадян житловими приміщеннями ?

  6. Охарактеризуйте договір найму житлового приміщення.

  7. В яких випадках зберігається житло за тимчасово відсутнім громадянином ?

  8. Дайте поняття бронювання жилого приміщення.

  9. В чому суть піднайму житлового приміщення ?

  10. Яким чином можна змінити договір найму житлового приміщення ?

  11. В яких випадках припиняється договір найму житлового приміщення ?

22. Підряд. Виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських і технологічних робіт

& Прочитайте

Л – 1-2, 69, 117, 121, 125, 131-134

22.1. Поняття договору підряду, його види, істотні умови % Інформація

За договором підряду відповідно до ст. 837 ЦК України підрядник зобов'язується на свій ризик викона­ти певну роботу за завданням замовника, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Законодавство та підприємницька практика розрізняють декіль­ка різновидів договору підряду: побутове замовлення, підряд на капітальне будівни­цтво, підряд на виконання проектних та пошукових робіт, підряд на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, виготовлення майнових цінностей за толлінговими схемами (з давальницької сировини), ре­гулювання яких, особливо в галузі зовнішньоекономічних відно­син, здійснюється спеціальним законодавством.

Характерною ознакою договору підряду є те, що роботи підрядни­ком виконуються на його власний ризик, а це означає, що він не має права вимагати винагороди у разі випадкової загибелі предмета під­ряду або неможливості завершення робіт без вини сторін (ст. 855 ЦК України).

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання ін­шої роботи з переданням її результату замовникові. У тому разі, ко­ли договором передбачено виготовлення речі, підрядник після за­вершення робіт має передати права на неї замовникові.

Зміст підрядного договору визначається його істотними умова­ми, якими є предмет договору, його ціна та строки виконання робіт.

Предметомдоговору підряду є індивідуально визначені речі, до­говором мають бути чітко визначені їх характеристики, такі як кількість, якість, розміри, інші необхідні характеристики, як пра­вило, на розсуд замовника.

Ціна роботи за договором підряду як його істотна умова визнача­ється відповідно до ст. 843 ЦК України, якою встановлено, що у до­говорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

Якщо у договорі підряду не встановлена ціна роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи, з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі (ст. 844 ЦК України). Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником.

Строки початку і завершення виконання підрядних робіт та тер­міни передачі результатів робіт замовнику є істотними умовами дого­вору підряду. Строки виконання роботи або її окремих етапів мають бути встановлені у договорі підряду (ст. 846 ЦК України). На практи­ці при виконанні довгострокових робіт сторонами часто затверджую­ться графіки проведення робіт, яких має дотримуватися підрядник під загрозою штрафних санкцій або навіть припинення договору.

Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання робо­ти, підрядник зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов'я­зання, характеру, обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.