Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

2.3.4. Облік депозитних сум

До депозитних сум належать кошти, отримані в тимчасове роз­порядження установ і підлягають поверненню. Депозитні суми не ма­ють відношення до виконання кошторису доходів і видатків, у зв'язку з чим планування надходжень за цими сумами не відбувається.

Депозитні суми зберігаються на окремих поточних рахунках в установах уповноважених банків. Кошти з рахунків за депозитними сумами видаються установами за іменними чеками або перерахову­ються платіжними дорученнями на ім'я тих осіб, які їх отримують.

Відповідальність за правильність перерахування і видачу депо­зитних сум покладається на керівника бюджетної установи чи органі­зації.

Незатребувані депозитні суми, які знаходяться на поточному чи спеціальному реєстраційному рахунку установи, після закінчення строків їх зберігання підлягають перерахуванню в дохід відповідного бюджету.

Для бухгалтерського обліку депозитних сум призначено субра­хунки:

  • 315 „Поточні рахунки для обліку депозитних сум";

  • 325 „Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум";

  • 672 „Розрахунки за депозитними сумами".

Аналітичний облік депозитних сум ведеться за окремими одер­жувачами коштів. Порядок відображення в бухгалтерському обліку депозитних сум наведено в табл. 2.6.

46

Таблиця 2.6 Кореспонденція рахунків з обліку депозитних сум

2.4. Облік касових і фактичних видатків

Важливим напрямом бухгалтерського обліку в бюджетних уста­новах є облік видатків. Виходячи з необхідності контролю з боку держави за використанням коштів, видатки класифікують на касові та фактичні видатки.

Касовими видатками вважаються всі суми, видані органами Де-ржказначейства з реєстраційних і спеціальних рахунків шляхом без­готівкової оплати або готівкою.

Фактичними видатками вважаються дійсні видатки установ, оформлені відповідними документами, включаючи видатки за не-оплаченими рахунками кредиторів, а також за нарахованою заробіт­ною платою та стипендіями.

Основні види касових і фактичних видатків у розрізі окремих ко­дів економічної класифікації видатків бюджету наведені в табл. 2.7.

Облік касових видатків забезпечує інформацію про касове ви­конання кошторису та залишки невикористаних асигнувань на кожну конкретну дату. Облік фактичних видатків дає можливість контро­лювати хід фактичного виконання кошторису видатків установи в ці­лому та дотримання встановлених норм за окремими статтями і структурними підрозділами. Облік фактичних видатків, як і касових, ведеться за кодами економічної класифікації видатків бюджету.

Касові та фактичні видатки на практиці найчастіше не збіга­ються в часі, оскільки в їх основу покладено різні принципи запису бухгалтерських операцій:

47

  • для касових видатків — це касовий метод, при якому запис доходів і видатків здійснюється в момент отримання коштів, незалежно від періоду, до якого вони належать;

  • для фактичних видатків — це метод нарахувань, за яким запи­си операцій здійснюються в момент їх визначення (нарахуван­ня), а не в момент фактичного витрачання (виплати) коштів.

Таблиця 2.7 Перелік видатків за їх видами в розрізі окремих КЕКВ

Якщо касові та фактичні видатки збігаються в часі (що буває досить рідко), їх називають прямими видатками.

48

Основним обліковими реєстрами є картки аналітичного обліку за видами видатків, які визначені Порядком складання карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ і затверджені наказом ДКУ від 06.10.2000 р. за №100.

Облік касових видатків у бюджетних установах і центра­лізованих бухгалтеріях ведеться на картках аналітичного обліку касо­вих видатків.

Така картка відкривається щомісячно і заповнюється щодня бух­галтером на підставі виписок органів ДКУ. Протягом місяця на ре­єстраційні рахунки бюджетних установ можуть надходити грошові кошти на відновлення касових видатків (за телефонні переговори, комунальні платежі орендарів, помилково перераховані кошти та ін.). Указані суми повинні записуватися на зворотному боці картки. Що­місячно в картці підраховуються підсумки за місяць і з початку року з урахуванням відновлених сум.

Для обліку фактичних видатків у бюджетних установах застосо­вується картка аналітичного обліку фактичних видатків.

При цьому підставою для відображення в бухгалтерському облі­ку господарських операцій є первинні документи, які підтверджують факт їх здійснення (акти виконаних робіт, звіти про результати здійс­нення процедур закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, накладні, рахунки-фактури) та інші документи, оформлені відповід­ними меморіальними ордерами.

У відповідності з листом ДКУ від 03.11.2006 р. №3.4-04/2413-10640 „Про надання роз'яснень щодо обліку зобов'язань розпорядни­ків бюджетних коштів", розпорядники бюджетних коштів відобра­жають у бухгалтерському обліку господарські операції з ви­користання тепло-, водо-, енергопостачання і послуг зв'язку в тому звітному періоді, в якому отримано первинні документи, що підтвер­джують їх.

Записи про суми фактичних видатків здійснюються на підставі даних меморіальних ордерів. Суми відшкодованих видатків запису­ються на зворотному боці картки. Загальна сума фактичних видатків підраховується за місяць і з початку року з урахуванням відновлених сум.

У централізованих бухгалтеріях для обслуговуваних установ складаються окремі картки асигнувань, касових і фактичних видатків та загальна картка за всіма обслуговуваними установами.

49

Усі картки мають бути підписані виконавцем та особою, яка її перевірила.

Облік касових видатків ведеться на синтетичних рахунках 31 „Рахунки в банках" та 32 „Рахунки в казначействі" у розрізі відповід­них субрахунків, які є активними, грошовими. За дебетом відобра­жаються суми грошових коштів, що отримані у вигляді фінансування і плати за надані послуги, а за кредитом — використання вказаних грошових коштів та повернення плати.

Облік операцій з руху грошових коштів ведеться в меморіаль­них ордерах № 2 і № 3 [накопичувальних відомостях руху грошових коштів загального (спеціального) фонду в органах ДКУ (установах банків) т. ф. № 381 (бюджет) і № 382 (бюджет)].

Облік фактичних видатків ведеться на синтетичних рахунках 80 „Видатки із загального фонду" та 81 „Видатки спеціального фонду" у розрізі відповідних субрахунків, які є активними і затратними.

За дебетом цих рахунків відображають суми фактичних видат­ків, проведених упродовж року, за кредитом — наприкінці року спи­сання сум фактичних видатків на результат виконання кошторису.

Регістрами облік фактичних видатків бюджетних установ є ме­моріальні ордери № 5 [т. ф. № 405 (бюджет)], № 6 [т. ф. № 409 (бю­джет)], № 7 [т. ф. № 410 (бюджет)], № 8 [т. ф. № 386 (бюджет)], № 2 [т. ф. № 413 (бюджет)], № 13 [т. ф. № 396 (бюджет)].

Порядок відображення в бухгалтерському обліку касових і фак­тичних видатків наведено в табл. 2.8.

Таблиця 2.8 Кореспонденція рахунків з обліку касових і фактичних видатків,

здійснених за рахунок коштів загального фонду

Зміст господарської операції

КЕКВ

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Отримано кошти від вищого розпоряд­ника в рахунок фінансування

X

321

701

410 000

2. Отримано до каси грошові кошти для ви­плати авансу на видатки на відрядження

1140

301

321

200

3. Видано кошти з каси підзвітній особі

1140

362

301

200

4. Затверджено розрахунок про викорис­тання підзвітних сум і віднесено на видатки

1140

801

362

150

5. Отримано грошові кошти до каси для оплати послуг зв'язку

1138

301

321

15

50

Продовження табл. 2.8

51

28. Перераховано внески до Пенсійного фонду

1111 1120

651

321

5500 87 980

29. Перераховано внески до Фонду соц­страху у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

1111 1120

652

321

1300 3975

ЗО. Перераховано внески до Фонду соц­страху на випадок безробіття

1111 1120

653

321

1300

3445

31. Перераховано внески до Фонду соц­страху від нещасного випадку на виробни­цтві

1120

654

321

550

32. Перераховано за виконавчими листами

1111

668

321

70

33. Перераховано профспілкові внески

1111

666

321

2650 "1