Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4.7. Організація розрахунків із заробітної плати та стипендій через банківські пластикові картки

На сьогодні актуальним є виплата заробітної плати працівникам за допомогою банківських платіжних карток.

Провідну позицію в Україні і за кордоном займають банківські платіжні картки міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard Ще в нашій державі працюють платіжні системи НСМЕП (Націона­льна система масових електронних платежів) і УкрКарт.

НСМЕП функціонує виключно на території України на основі старт-карток (пластикових карток, в які як носій інформації вбудо­вано електронний чип). Платіжні картки НСМЕП — інструмент ви­ключно платіжний і кредитні операції з їх використанням немож­ливі.

УкрКарт — член міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard і позиціонує себе як малобюджетну альтернативу картко­вим продуктам відповідних платіжних систем. На особливу увагу за­слуговує картковий продукт Maestro, який обслуговують системи УкрКарт і MasterCard.

За видом власності банківські платіжні картки поділяються на особисті (видаються фізичній особі, яка має право розпоряджатися картрахунками на власний розсуд) та корпоративні (видають суб'єкту підприємницької діяльності або його довіреному представникові).

Відповідно по п. 1.5 Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого по­становою НБУ від 19.04.2005 р. № 137, особисту платіжну картку банк емітує на ім'я клієнта — фізичної особи, яка не є суб'єктом під­приємницької діяльності

На ці картрахунки може бути зараховано: заробітну плату, сти­пендію, пенсію, соціальні допомоги, авторські гонорари, страхові ви­плати за договорами страхування тощо.

Поповнювати банківський картрахунок можна:

  • готівкою через каси банків і банкомати, які підтримують цю функцію;

  • коштами з інших своїх рахунків;

  • кредитними грошима;

  • відсотками, нарахованими на залишок коштів на картрахунку;

  • коштами з рахунків інших осіб за їх дорученням.

128

фізична особа вправі розпоряджатися картрахунком як завгод-

наприклад, оплачувати комунальні й інші послуги; розраховува-

ися за придбаний товар; перераховувати кошти на рахунки інших

осіб; одержувати готівку в касах банків, інших фінансових установ,

торговців або через банкомати.

Ст. 24 Закону про оплату праці дозволяє виплачувати заробітну плату працівникам через установи банків на зазначені ними рахунки, для цього підприємству необхідно врахувати, що:

  • для виплати заробітної плати в безготівковій формі слід отри­мати письмову згоду працівника;

  • банківські послуги, пов'язані з такими виплатами, має опла­чувати установа.

Після прийняття рішення щодо видачі заробітної плати в безго­тівковій формі й обравши банк-емітент банківської платіжної картки, установа повинна заручитися згодою працівників. Найзручніше, якщо вони напишуть заяву на відкриття карткового рахунка і виплату заро­бітної плати в безготівкові формі або в бухгалтерії буде складено список бажаючих одержувати заробітну плату через платіжну картку, а співробітників ознайомлять з ним під підпис. Потім необхідно ви­дати наказ про виплату заробітної плати в безготівкові формі.

Для того щоб реалізувати зарплатний картковий проект, бюд­жетна установа підписує з банком договір і забезпечує підписання до­говорів між банком і працівниками.

Згідно з п. 2.5 Положенням про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, перед підписанням догово­ру працівників ознайомлюють з умовами одержання і використання карток (тарифи, правила тощо). Цю інформацію банк повинен викла­сти в зрозумілій формі й розмістити в доступному для клієнтів місці (на вимогу клієнта інформація може бути в письмовому або електро­нному вигляді).

Для відкриття працівникам картрахунків довірена особа підпри­ємства подає до банку такі документи:

  • паспорт або документ, що його заміняє, а також документ, який підтверджує повноваження довіреної особи;

  • документи (або копії, завірені в установленому порядку), на підставі яких банк може ідентифікувати юридичну особу (підт­вердити держреєстрацію, а також визначити назву, місцезна­ходження, ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ, реквізити банківського рахунка підприємства);

129

  • заяву юридичної особи про відкриття поточних рахунків на користь фізичної особи;

  • перелік фізичних осіб із зазначенням прізвища, ім'я, по бать­кові та ідентифікаційного номера кожної фізичної особи, за­тверджений підписом керівника і скріплений печаткою під­приємства.

Коли весь пакет документів зібрано і підписано договір, праців­никам відкривають картрахунки і видають пластикову картку, а разом з нею — конверт з PIN-кодом.

По закінченні строку дії платіжної картки (він є в договорі з банком і на самій картці) працівники повертають її до банку для про­довження або заміни. Інакше картка автоматично перестане працю­вати після закінчення останнього дня місяця року, зазначеного на її лицьовій стороні, і зняти гроші з картки вже не вдасться. У разі розі­рвання (припинення строку дії) договору про надання та використан­ня банківської картки за заявою власника картрахунка кошти, що знаходяться на ньому, перераховують на інші банківські рахунки власника або видають йому готівкою. Врахуйте, що правила обслуго­вування банківських платіжних карток кожного банка-емітента часто відрізняються, тому слід уважно їх вивчати, відкриваючи рахунок, а краще — мати примірник для себе.

Процедура перерахування заробітної плати залежить від умов, записаних у договорі на банківське обслуговування підприємства. На­приклад, вони можуть бути такими. За 1-2 дні до видачі заробітної плати до банку подають відомість (реєстр) розподілу заробітної пла­ти. Форму вищезазначеної відомості банки розробляють самі. її скла­дають в електронній формі й передають до банку електронною по­штою або у вигляді файлу на диску. Крім того, знадобиться і паперовий варіант відомості, який підписують керівник з головним бухгалтером, а також завіряють печаткою підприємства.

У день видачі заробітної плати або дещо раніше (знову-таки все залежить від умов банківського договору) необхідно подати до банку декілька платіжних доручень: на перерахування заробітної плати, на оплату комісійної винагороди банку за перерахування заробітної пла­ти, на перерахування ПДФО і внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Установа зобов'язана інформувати співро­бітників про зарахування коштів на їх картрахунки.

Банки залежно від умов договору можуть справляти комісію або за зняття готівки, або за поповнення картрахунка. Комісійні при знят­ті можуть відрізнятися залежно від того, де знімають гроші: в устано­во

' обслуговуючого банку (банкоматах) чи банків-партнерів, у мережі нших українських банків (банкоматах), у мережі закордонних банків, на території України чи за її межами тощо.

Зазначимо, що така форми оплати має позитивні моменти для обох сторін. Установі не потрібно зберігати великих сум готівки, де­понувати зарплату, та й сам процес її видачі спрощується. А працівни­ки у свою чергу, коли завгодно можуть зняти з картрахунка в банко­матах або в касах банків будь-яку суму готівки, їм зручно робити покупки в магазинах, а на залишок грошей на рахунку банк нараховує відсотки.