Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

2. Операції в іноземній валюті

2.1. Операціями в іноземній валюті вважаються господарські опера­ції, вартість яких виражена в іноземній валюті, або господарські операції, що потребують розрахунків в іноземній валюті. Зокрема, до них належать операції:

купівлі устаткування, товарів, сировини, робіт, послуг;

продажу готової продукції, товарів, робіт, послуг;

фінансових інвестицій в іноземній валюті;

відшкодування витрат працівників на закордонні відрядження тощо.

315

Первісне визнання операцій, проведених в іноземній валюті, у бухгал­терському обліку перераховується в національну валюту України із застосу­ванням валютного курсу на дату здійснення операції (дата визнання активу, зобов'язання, доходу тощо).

Аванси, попередня оплата, надані бюджетною установою (одержані від інших осіб) в іноземній валюті, перераховуються у національну валюту України із застосуванням валютного курсу на дату сплати (одержання) аван­су, попередньої оплати.

Фактичні витрати відрядженого працівника в іноземній валюті, які ви­значаються згідно із затвердженим звітом про використання коштів, але не більше суми авансу, перераховуються у національну валюту України за ва­лютним курсом на дату отримання авансу.

У разі, якщо фактичні витрати працівника в іноземній валюті у затверд­женому звіті про використання коштів більші отриманого авансу, то таке пе­ревищення підлягає перерахунку у національну валюту України за валютним курсом на дату затвердження звіту про використання коштів.

2.2. Купівля іноземної валюти розпорядниками бюджетних коштів здійснюється через уповноважені банки. При купівлі іноземної валюти роз­порядники бюджетних коштів перераховують кошти в національній валюті України установі уповноваженого банку, при цьому дебетують субрахунок 364 "Розрахунки з іншими дебіторами" та кредитують субрахунок обліку коштів класу З "Кошти, розрахунки та інші активи".

Придбана іноземна валюта зараховується на поточний валютний ра­хунок, відкритий в установі уповноваженого банку на ім'я бюджетної установи. Розпорядники бюджетних коштів при цьому дебетують субра­хунок 318 "Поточні рахунки в іноземній валюті" та кредитують субраху­нок 364 "Розрахунки з іншими дебіторами". Одночасно при проведенні таких операцій сплачуються збір на обов'язкове пенсійне страхування та вартість послуг установи банку за купівлю іноземної валюти, які відно­сяться на фактичні видатки.

Невикористаний залишок коштів у національній валюті України зарахо­вується на рахунок обліку коштів, з якого проводилося перерахування для придбання іноземної валюти, при цьому розпорядники бюджетних коштів дебетують субрахунок обліку коштів класу 3 "Кошти, розрахунки та інші ак­тиви" та кредитують субрахунок 364 "Розрахунки з іншими дебіторами".

У разі зміни валютного курсу на кошти на валютному рахунку нарахо­вується курсова різниця.

Курсові різниці на залишки коштів на звітну дату відображаються в обліку розпорядників бюджетних коштів у такому порядку:

- при збільшенні валютного курсу дебетується субрахунок 318 та кре­дитується субрахунок 442, одночасно проводиться бухгалтерське проведення за дебетом субрахунку 442 та кредитом субрахунку 701-702,711-713;

316

- при зменшенні курсу дебетується субрахунок 442 та кредитується субрахунок 318, одночасно проводиться бухгалтерське проведення за дебетом субрахунку 701-702, 711-713 та кредитом субрахунку 442.

Сума курсової різниці наводиться у формах фінансової звітності в гра­фі "Надійшло коштів". Інформація, зазначена в цій графі, має відповідати за­лишку за субрахунком 701-702, 711-713, що склався на звітну дату.

Розпорядники бюджетних коштів проводять переоцінку зобов'язань, узятих в іноземній валюті, на дату проведення операції та на звітну дату.

Відображення в бухгалтерському обліку курсової різниці здійснюється у такому порядку:

  • при збільшенні валютного курсу дебетується субрахунок 801-802, 811-813 та кредитується субрахунок 442, одночасно проводиться бу­хгалтерське проведення за дебетом субрахунку 442 та кредитом суб­рахунку 364, 675;

  • при зменшенні курсу дебетується субрахунок 442 та кредитується субрахунок 801-802, 811-813, одночасно проводиться бухгалтерське проведення за дебетом субрахунку 364, 675 та кредитом субрахунку 442.

Сума курсової різниці наводиться у формах фінансової звітності в гра­фі "Фактичні видатки".

2.3. При надходженні коштів в іноземній валюті розпорядники бюд­жетних коштів дебетують субрахунок обліку коштів 318 "Поточні рахунки в іноземній валюті" та кредитують субрахунок класу 7 "Доходи".

При проведенні операцій з конвертації іноземної валюти на національну валюту України розпорядники бюджетних коштів дебетують субрахунок 364 "Розрахунки з іншими дебіторами" та кредитують субрахунок 318 "Поточні ра­хунки в іноземній валюті". Кошти, конвертовані в національну валюту України, зараховуються на поточний рахунок, відкритий на ім'я бюджетної установи в установі банку, при цьому розпорядники бюджетних коштів дебетують субра­хунок обліку коштів класу 3 "Кошти, розрахунки та інші активи" та кредиту­ють субрахунок 364 "Розрахунки з іншими дебіторами". Одночасно при прове­денні таких операцій сплачується вартість послуг установи банку, яка відноситься на фактичні видатки.

При перерахуванні коштів у національній валюті України на рахунок, відкритий на ім'я бюджетної установи в органі Державного казначейства України, розпорядники бюджетних коштів дебетують субрахунок класу 7 "Доходи" та кредитують субрахунок обліку коштів класу 3 "Кошти, розра­хунки та інші активи". Такі суми коштів при проведенні зазначених операцій відображаються у Довідці про операції в іноземній валюті зі знаком мінус.

При надходженні коштів на рахунок, відкритий на ім'я бюджетної установи в органі Державного казначейства України, розпорядники бюджет­них коштів дебетують субрахунок обліку коштів класу 3 "Кошти, розрахунки та інші активи" і кредитують субрахунок класу 7 "Доходи".

317

2.4. Загальні принципи валютного регулювання, повноваження бюд­жетних установ і функції банків та інших фінансових установ України в ре­гулюванні валютних операцій, права й обов'язки суб'єктів валютних відно­син, порядок здійснення валютного контролю, відповідальність за порушення валютного законодавства визначає Декрет Кабінету Міністрів України від 19.02.93 № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валю­тного контролю".

Порядок розрахунків в іноземній валюті при здійсненні експортно-імпортних операцій та відповідальність за недотримання термінів розрахун­ків встановлено Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті".

Порядок підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, які підтримуються міжнародними фінансовими організаці­ями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1317.

Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної техніч­ної допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 № 153 "Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги".

Начальник Управління методології

з виконання бюджетів, бухгалтерського Н. І. Сушко

обліку та звітності

318

Додаток Ж

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державного казначейства України 17.07.2000 № 64 (у редакції' наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 №30)

ІНСТРУКЦІЯ з обліку необоротних активів бюджетних установ