Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

3.8. Облік розрахунків за податками та платежами

У процесі виконання Кошторису доходів і видатків бюджетні установи є платниками податків та платежів, передбачених Законом України „Про систему оподаткування" від 25.06.1991 р. № 1251-XII (з подальшими змінами).

Згідно з п. 7.11.1 ст. 7 Закону України „Про оподаткування при­бутку підприємств" у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР (зі змі­нами), пільги з оподаткування неприбуткових організацій надаються лише тим установам і організаціям, які внесені до Реєстру неприбут­кових установ і організацій.

Відповідно до п. 7.11.2 закону, від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, створених органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, що утримуються за рахунок відповідних бюджетів у вигляді:

  • коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безпо­воротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

  • коштів або майна, що надходять таким неприбутковим органі­заціям, як компенсація вартості отриманих державних послуг;

  • пасивних доходів, отриманих у вигляді відсотків, дивідендів, страхових виплат чи відшкодувань;

  • роялті.

Доходи, отримані цими організаціями від надання державних послуг, зараховуються до складу кошторисів (на спеціальних раху-нок) і, відповідно до п. 7.11.13, використовуються виключно на фі­ксування видатків такого кошторису (включаючи фінансування виробничої діяльності згідно зі статутами).

Державні послуги — це будь-які платні послуги, обов'язковість отримання яких встановлюється законодавством та які надаються фі-

77

зичним чи юридичним особам органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та створеними ними установами й органі-заціями, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Крім того, Кабінет Міністрів України встановлює переліки плат­них послуг, які можуть додатково надаватися неприбутковими орга­нізаціями, що створені органами державної влади України чи органа­ми місцевого самоврядування і утримуються за рахунок бюджету. Кошти, які надходять від надання таких послуг, використовуються в установленому порядку згідно з кошторисом доходів і видатків та не оподатковуються податком на прибуток.

Так, постановою КМУ від 17.09.1996 р. № 1138 затверджено „Перелік платних послуг, які можуть надаватися в державних та ко­мунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах" (зі змінами); постановою від 20.01.1997 р. № 38 — „Перелік платних послуг, які можуть нада­ватися державними навчальними закладами" (зі змінами), постано­вою від 05.06.1997 р. № 534 — „Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами культури і мистецтва, заснованими на держав­ній та комунальній формі власності", постановою від 04.06.2007 р. № 795 — „Перелік платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ". Подібні переліки діють і в інших галузях бюджетної сфери.

Законом України „Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР (зі змінами) визначено категорії платників податку, об'єкти, базу та ставки оподаткування, перелік оподаткову­ваних та звільнених від оподаткування операцій, податкові зо­бов'язання та податкові кредити.

Так, особа підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку на додану вартість (далі — ПДВ) у разі, якщо загальна сума від здій­снення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з викорис­танням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, що підляга­ють оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов'язань третім особам, протягом останніх 12-ти ка­лендарних місяців, сукупно перевищує 300 000 грн (без урахування податку на додану вартість).

У той же час деякі операції бюджетних установ не є об'єк­тами оподаткування ПДВ і звільнені в законодавчому порядку від оподаткування ПДВ (табл. ЗЛО).

78

Таблиця 3.10

І бюджетних установ, які не є об'єктами оподаткування ПДВ та звільнені від нього