Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

2. Основні засоби

2.1. До основних засобів належать матеріальні активи, які використо­вуються установою багаторазово і безперервно в процесі виконання основ­них функцій, надання послуг, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року і вартість яких без податку на додану вартість та інших платежів перевищує 1000 гривень за одиницю (комплект).

Строк корисного використання (експлуатації) — очікуваний період ча­су, протягом якого основні засоби будуть використовуватися установою або з їх використанням будуть виконуватися основні функції та завдання бюдже­тних установ.

Строк корисної (очікуваної) експлуатації основних засобів установи встановлюється міністерством за відомчою підпорядкованістю або (якщо такі нормативні документи відсутні) установою самостійно в момент придбання активу. У межах одного головного розпорядника бюджетних коштів на одно­типні основні засоби встановлюється єдиний строк їх корисної експлуатації.

При визначенні строку корисної (очікуваної") експлуатації основних за­собів слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта установою з урахуванням його по­тужності або продуктивності;

  • фізичний та моральний знос, що передбачається;

  • правові абомнші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

323

Відмінною рисою основних засобів є не їх довговічність з точки зору фізичної суті, а можливість багаторазово або безперервно використовувати протягом тривалого періоду часу.

2.2.До основних засобів належать незалежно від вартості:

  1. сільськогосподарські машини та знаряддя;

  2. будівельний механізований інструмент;

  3. робочі та продуктивні тварини;

  1. усі види засобів пересування, призначені для переміщення людей і вантажів;

  1. документація з типового проектування.

2.3.Для обліку власних та отриманих на умовах фінансового лізингу основних засобів у Плані рахунків передбачено рахунок 10 "Основні засоби", який розподіляється на субрахунки:

  1. "Земельні ділянки";

  2. "Капітальні витрати на поліпшення земель";

  3. "Будинки та споруди";

  4. "Машини та обладнання";

  5. "Транспортні засоби";

  6. "Інструменти, прилади та інвентар";

  7. "Робочі і продуктивні тварини";

  8. "Багаторічні насадження";

  9. "Інші основні засоби".

2.4.Придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс уста­ нови за первісною вартістю. Одиницею обліку основних засобів є об'єкт ос­ новних засобів.

Об'єкт основних засобів — це: закінчений пристрій з усіма пристосу­ваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, при­значений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений ком­плекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, при­ладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі компле­ксу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засо­бів, або частина такого активу, що контролюється установою.

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають рі­зний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних за­собів.

Внутрішня телефонна та комп'ютерні мережі, системи безпеки (відео-спостереження) та комплекс охоронно-пожежної сигналізації можуть облі­ковуватись як окремий інвентарний об'єкт основних засобів. Зокрема, всі складові, що входять до цілісного майнового комплексу, кожний окремо мо­же обліковуватися як окремий інвентарний об'єкт. Разом з тим, у разі пере-

324

давання цього комплексу при проведенні демонтажу всі складові оприбутко­вуються як окремі інвентарні об'єкти.

2.5.Основні засоби в установах обліковуються за місцем їх зберігання (місцезнаходженням) та в бухгалтерії за інвентарними об'єктами.

Інвентарним об'єктом за субрахунком 103 "Будинки та споруди" є ко­жна окрема будівля. До її складу входять усі потрібні для експлуатації і роз­міщення всередині нього комунікації, тобто: система опалення приміщення, включаючи котельну установку для опалення (якщо остання знаходиться в самому приміщенні), внутрішня мережа водогазопроводу і каналізації з усі­ма пристроями, внутрішня мережа силової та освітлювальної електропрово­дки з усією освітлювальною арматурою, внутрішні телефонні й сигналіза­ційні мережі та вентиляційні пристрої загальносанітарного значення, підйомники (ліфти).

Якщо будівлі стоять поруч і мають загальну стіну, але кожна з них — самостійне конструктивне ціле, вони вважаються окремими інвентарними об'єктами.

Земля і будівлі, розташовані на ній, є окремими основними засобами і в бухгалтерському обліку відображаються окремо.

Надвірні приміщення, огорожі та інші надвірні споруди, що обслуго­вують будівлю (сарай, паркан, колодязь), становлять разом з нею один інвен­тарний об'єкт. Якщо ці будівлі та споруди обслуговують два і більше при­міщень, вони вважаються самостійними інвентарними об'єктами.

Зовнішні прибудови до будівлі, що мають самостійне господарське значення, приміщення котельних, які стоять окремо, а також капітальні на­двірні прибудови (склади, гаражі) вважаються також самостійними інвента­рними об'єктами.

2.6.Земельні ділянки обліковуються на підставі державних актів, яки­ ми посвідчується право власності на земельну ділянку або право постійного користування та встановлюються площа та вартість переданих земельних ді­ лянок.