Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

3.6. Облік довгострокових зобов'язань

Довгострокові зобов 'язання — це ті, погашення яких не перед, бачається в поточному бюджетному році [відповідно до Бюджетного кодексу, бюджетний період (рік) для всіх бюджетів відповідає кален­дарному року, що починається 01 січня і закінчується 31 грудня]. От­же, якщо в грудні виникнуть зобов'язання, які установа повинна буде погасити в січні наступного року, то вони повинні бути враховані як довгострокові.

До поточних зобов'язань відносяться ті, які передбачається по­гасити протягом одного бюджетного року. Наприклад, зобов'язання, що виникли в січні, з приблизною датою погашення в грудні того са­мого року є поточними (зі страхування, з оплати праці, за податками і платежами до бюджету, за операціями з іншими кредиторами тощо).

Таким чином, тривалість часового проміжку між виникненням зобов'язань і їх погашенням принципового значення в класифікації зобов'язань на довгострокові і поточні не має. Головне, в якому році вони виникають і в якому погашаються.

Для обліку довгострокових зобов'язань планом рахунків передба­чено 5-й клас „Довгострокові зобов'язання", що включає три рахунки:

  • 50 „Довгострокові позики";

  • 51 .Довгострокові векселі видані";

  • 52 „Інші довгострокові зобов'язання".

Рахунок 50 „Довгострокові позики" в розрізі субрахунків, які показують, що головною характеристикою для довгострокових позик є їх банківське чи небанківське походження:

  • 501 „Довгострокові кредити банків";

  • 502 „Відстрочені довгострокові кредити банків";

  • 503 „Інші довгострокові позики".

На субрахунку 501 „Довгострокові кредити банків" облікову­ються суми довгострокових кредитів, одержані в установах банків у національній та іноземній валюті відповідно до чинного законодавст­ва, термін сплати яких настане в наступні бюджетні роки.

На субрахунку 502 „Відстрочені довгострокові кредити банків" обліковуються суми відстрочених довгострокових кредитів, одержа­них в установах банків.

На субрахунку 503 „Інші довгострокові позики" обліковуються суми інших довгострокових позик, одержаних установою згідно з чинним законодавством.

72

За кредитом субрахунків рахунка 50 відображаються суми наяв-вгострокових зобов'язань установи, а за дебетом — їхнє пога-НИ* нЯ чи їхнє переведення в поточні зобов'язання. ^ Рахунок 51 „Довгострокові векселі видані" має всього лише ин субрахунок 511 „Видані довгострокові векселі", на якому облі-овуються векселі, видані бюджетними установами з зобов'язанням "хнього погашення, дата якого припадає на наступні бюджетні роки. За кредитом рахунка відображаються зобов'язання бюджетних уста­нов за виданими ними векселями, а за дебетом — їх погашення чи переведення в поточну заборгованість.

Усі інші довгострокові фінансові зобов'язання бюджетних уста­нов що не знайшли свого відображення на рахунках 50 і 51, відобра­жаються по рахунку 52 „Інші довгострокові фінансові зобов'язання". Рахунок 52, так само як і 51 рахунок, має лише один субрахунок 521 „Інші довгострокові фінансові зобов'язання". За кредитом відобра­жаються довгострокові фінансові зобов'язання, наприклад за випу­щеними облігаціями, а за дебетом — їх погашення (списання) чи пе­реведення до складу поточної заборгованості.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій щодо виникнення довгострокових зобов'язань (отримання та погашення довгострокових позик і кредитів) наведено в табл. З.8.

Таблиця 3.8

Кореспонденція рахунків з обліку довгострокових позик

73