Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

5.5. Облік ремонту та модернізації основних засобів

Кожна бюджетна установа, організація, на балансі якої перебу­вають об'єкти основних засобів, а саме — будівлі, споруди, машини обладнання або транспортні засоби, періодично здійснює роботи спрямовані на відновлення і підтримання їх у робочому стані.

До найпоширеніших робіт з підтримання об'єктів основних за­собів у робочому стані належать ремонтні.

У загальному розумінні ремонт основних засобів є комплексом заходів, спрямованих на підтримання діючих об'єктів у працездат­ному стані, зберігаючи при цьому якості, властиві об'єкта при вве­денні в експлуатацію (міцність, зносостійкість, потужність двигуна, безпека при експлуатації тощо).

При проведенні ремонту не створюються принципово нові якос­ті існуючого об'єкта. Наприклад, при проведенні ремонту будівлі, що потребує заміни несучих конструкцій та деталей, повного оновлення зовнішніх параметрів, відновлення тих, що вийшли з ладу, комуніка­цій тощо, виконуються роботи з поліпшення і відновлення втраченої нею якості в процесі експлуатації. При ремонті машин, обладнання і транспортних засобів виконуються роботи із заміни зношених дета­лей та вузлів, заміни таких, що вийшли з ладу, кріпильних деталей і базових агрегатів, усунення дрібних дефектів і неполадок.

Безумовно, чітко розмежувати заходи щодо поліпшення основ­них засобів, здійснення яких спричинить збільшення майбутніх еко­номічних вигод від використання такого об'єкта основних засобів, і заходи щодо поліпшення основних засобів, проведення яких спрямо­ване на підтримання об'єкта основних засобів у робочому стані та отримання в майбутньому первісно очікуваних економічних вигод, що були властиві такому об'єкту, на практиці буває досить-таки складно.

У цій ситуації для достовірного визначення характеру здійсню­ваних робіт з точки зору подальшої експлуатації об'єкта наказом ке­рівника установи доцільно створити спеціальну комісію, до складу якої включити фахівців (інженера, технічного працівника), яка здійс­нить огляд об'єктів основних засобів у цілому або окремих частин, зафіксує виявлені дефекти, зазначить заходи, яких необхідно буде вжити щодо їх усунення шляхом складання відповідного акта.

Після цього на підставі висновку вищезазначеної комісії обо­в'язково має бути складено кошторисну документацію на проведення ремонтних робіт, яка заповнюється на підставі діючих цін, норм, роз-

156

цінок і тарифів, установлених відповідними документами у сфері бу­дівництва.

Так, завдання бухгалтера бюджетної установи зводиться до пра­вильного відображення в бухгалтерському обліку витрат, пов'язаних із поліпшенням основних засобів. Витрати, пов'язані з проведенням ре­монту необоротних активів відображаються у складі фактичних видат­ків бюджетної установи за такими кодами економічної класифікації:

  • КЕКВ 1135 „Поточний ремонт обладнання, інвентарю та буді­вель; технічне обслуговування обладнання", за яким відображається оплата транспортних послуг і утримання транспортних засобів (у то­му числі витрати на утримання транспорту, витрати на доставку пра­цівників на роботу власним чи орендованим транспортом, придбання пально-мастильних матеріалів, у тому числі для сільськогосподарсь­кої техніки, поточний ремонт автомобілів і транспортних засобів, планово-технічне обслуговування, придбання запчастин), а також ви­трати на страхування автомобіля, проїзд платними дорогами (тунеля­ми), інші збори, передбачені нормативними та законодавчими доку­ментами, сплата збору за забруднення навколишнього середовища залежно від використаного палива, оформлення прав водія, страху­вання та медичний огляд водіїв; технічний огляд транспортного засо­бу, податок з власників транспортних засобів, оренда транспортних засобів тощо. Витрати на наймання транспорту для будівельних робіт і капітального ремонту відносяться до капітального будівництва і ка­пітального ремонту;

  • КЕКВ 1137 „Оплата транспортних послуг і утримання транспо­ртних засобів", за яким відображаються витрати на поточний ремонт обладнання, меблів, техніки, інвентарю (в тому числі спортивного) та будівель, споруд, приміщень, що орендуються або перебувають на ба­лансі, сільськогосподарської техніки, а також витрати, пов'язані з тех­нічним обслуговуванням обладнання, комп'ютерної, розмножувальної, медичної та іншої техніки. До цієї категорії належать витрати, пов'язані з придбанням матеріалів для поточного ремонту приміщень, обладнання, механізмів або оплата послуг сторонніх організацій з про­ведення цих робіт, якщо це передбачено кошторисом.

У бюджетних організаціях роботи, спрямовані на підтримання об'єктів основних засобів у справному стані, можуть виконуватися Двома способами:

- підрядним, коли ремонтні роботи виконуються спеціалізова­ними ремонтними організаціями;

157

- господарським, коли бюджетні установи самостійно викону­ють такі роботи. Облік витрат на проведення поточного ремонту показано на прикладі бухгалтерських проведень (табл. 5.2).

Таблиця 5.2 Кореспонденція рахунків з обліку ремонту основних засобів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Оприбутковано будівельні матеріали для ремонту

204

675

7200

2. Відображено суму ПДВ

641

675

1440

3. Перераховано оплату за будівельні матеріа­ли постачальнику

675

311

8640

4. Списано вартість будівельних матеріалів

801,802, 811-813

204

6800

5. Списано інші витрати на виконання поточ­них будівельних робіт (заробітна плата пра­цівників ремонтної бригади, нарахування на фонд оплати праці)

801,802, 811-813

661,651, 652, 653

1780

У разі якщо установа здійснює роботи з добудовування, дообла­днання, реконструкції та модернізації основних засобів, які призвели до додаткового укомплектування таких об'єктів, первісна вартість основних засобів змінюється.

Інакше кажучи, збільшення первісної вартості основних засобів має місце при виконанні робіт, спрямованих на поліпшення експлуа­таційних якостей активів, у результаті яких вони набувають нових якостей. Сутність добудовування та реконструкції полягає в розши­ренні існуючих можливостей об'єкта основних засобів, отриманні пе­вних нових технічних характеристик, раніше не властивих цьому об'єкту.

Так, роботи з добудування, модернізації відносяться на збіль­шення первісної вартості об'єкта основних засобів, і водночас такі суми підлягають списанню на фактичні витрати бюджетної організа­ції за КЕКВ 2130 „Капітальний ремонт". Такі роботи, як правило, ви­конуються підрядниками, тобто сторонніми організаціями.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з проведення реконструкції, добудовування основних засобів наведено в табл. 5.З.

158

Таблиця 5.3 Кореспонденція рахунків з обліку модернізації, реконструкції