Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

4. Інші кошти

  1. На рахунках цієї групи обліковуються оборотні активи установи у формі еквівалентів грошових коштів, тобто коштів, що містяться в акредити­вах, у чекових книжках, в оплачених талонах на бензин (смарт-картках), ха­рчування та ін., оплачених путівках у будинки відпочинку, санаторії, турба­зи, пансіонати, в оплачених проїзних документах тощо. Також на рахунках цієї групи обліковуються кошти в дорозі.

  2. Акредитиви можуть застосовуватися установами як за коштами за­гального, так і спеціального фондів бюджету.

Порядок оформлення акредитивів і строки їх дії для установ, що здійс­нюють казначейське обслуговування кошторисів, установлюється Державним казначейством України, для установ, рахунки яких згідно з чинним законо­давством залишені в установах банків, — Національним банком України.

Умови та порядок проведення акредитивної форми розрахунків перед­бачаються договором.

Строк дії акредитива встановлюється відповідно до чинного законо­давства.

4.3.Для скорочення термінів розрахунків готівкою за отримані товари (виконані роботи та надані послуги) застосовують розрахункові чеки (чекові книжки), які використовуються тільки для перерахувань з рахунку чекодавця на рахунок отримувача коштів і не підлягають сплаті готівкою.

Форми розрахункових чеків затверджуються Національним банком України.

Порядок заповнення розрахункових чеків (чекових книжок) та меха­нізм розрахування ними визначаються нормативними документами Націона­льного банку України відповідно до чинного законодавства.

4.4.При отриманні горючих і мастильних матеріалів деякі установи за­ стосовують смарт-картки. Порядок відображення в обліку придбання горю­ чих і мастильних матеріалів з застосуванням смарт-карти відрізняється від відображення операцій з придбання цих матеріалів за талонами лише тим,

304

що вартість самої смарт-картки потрібно обліковувати як малоцінні і швид­козношувані предмети.

4.5.Грошові документи зберігаються в касі установи у сейфах, метале­ вих шафах, спеціально облаштованих приміщеннях.

На керівника установи та матеріально відповідальних осіб поширю­ються всі вимоги щодо збереження грошових документів, так само, як і щодо грошових коштів у касі установи.

4.6.Для обліку коштів, інших, ніж ті, що обліковуються на рахунках ЗО, 31, 32, передбачено рахунок 33 "Інші кошти", який розподіляється на субрахунки:

  1. "Грошові документи в національній валюті";

  2. "Грошові документи в іноземній валюті";

  3. "Грошові кошти в дорозі в національній валюті";

  4. "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті".

4.7.На субрахунку 331 "Грошові документи в національній валюті" ве­ деться облік грошових документів установи, що отримані за вартістю в наці­ ональній валюті.

На субрахунку 332 "Грошові документи в іноземній валюті" ведеться облік грошових документів установи, що отримані за вартістю в іноземній валюті.

4.8.За дебетом субрахунків 331 та 332 відображається сума виставле­ них акредитивів, отриманих талонів (смарт-карт), путівок та інших грошових документів у національній або іноземній валюті, при цьому кредитуються субрахунки рахунків ЗО, 31, 32, 36, 51, 60, 62,63, 67.

За кредитом відображаються використані акредитиви або суми повер­нутих коштів за невикористаними акредитивами, видані талони, путівки та інші грошові документи, при цьому дебетуються субрахунки рахунків 30, 31, 32,36,51,60,62,63,67,80,81.

4.9.На субрахунку 333 "Грошові кошти в дорозі в національній валю­ ті" обліковуються кошти, які перераховані в останні дні місяця на реєстра­ ційні/поточні рахунки, але будуть зараховані в наступному місяці.

На субрахунку 334 "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті" об­ліковуються кошти в іноземній валюті, які перераховані в останні дні мі­сяця на реєстраційні/поточні рахунки, а будуть зараховані в наступному місяці.

  1. За дебетом субрахунків 333 та 334 відображаються грошові кош­ти в дорозі, при цьому кредитуються субрахунки рахунків 68, 70, 71. За кре­дитом, після зарахування грошових сум на відповідні рахунки на підставі виправдних документів, відображається списання грошових коштів в дорозі, при цьому дебетуються субрахунки рахунків 31, 32.

  2. Аналітичний облік операцій з іншими коштами ведеться у довіль­ній формі за кожним грошовим документом і кожною сумою в дорозі. Запи­си проводяться в міру здійснення операції, але не пізніше наступного дня.

305

Записи здійснюються в розрізі видів коштів та кодів бюджетної класи­фікації.

4.12. У кінці місяця записи за операціями з грошовими документами та грошовими коштами в дорозі групуються у меморіальному ордері форми № 274 (бюджет). Записи здійснюються на підставі виписок органів Державного казначейства (установ банків), звітів матеріально відповідальних осіб, регіс­трів аналітичного обліку, інших документів.

Дані меморіальних ордерів переносяться до книги "Журнал-Головна".