Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

6,4. Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі

Молодняк усіх видів тварин і тварини на відгодівлі, птиця, кро­лі, хутрові звірі, сім'ї бджіл, доросла худоба, вибракувана з основного стада, худоба, прийнята від населення для реалізації незалежно від її вартості, обліковуються на рахунку 21 „Тварини на вирощуванні і відгодівлі" з розподілом на субрахунки:

-211 „Молодняк тварин на вирощуванні";

-212 „Тварини на відгодівлі";

-213 „Птиця";

191

-214 „Звірі"; -215 „Кролі"; -216 „Сім'ї бджіл";

-217,Доросла худоба, вибракувана з основного стада"; -218 „Худоба, прийнята від населення для реалізації". На субрахунку 211 „Молодняк тварин на вирощуванні" ведеться облік наявності, надходження і вибуття молодняка великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз та коней за групами:

-велика рогата худоба, телички (за роками народження); бички (за роками народження); нетелі, корови-первістки для реалізації;

-свині: поросята до двох місяців (до відлучки від матки); поро­сята від двох до чотирьох місяців; ремонтні свинки; ремонтні ка­банчики; свиноматки, що перевіряються; молодняк свиней на відго­дівлі;

-вівці і молодняк народження поточного року; молодняк народ­ження минулих років і ярки (до переведення в основне стадо). Облік за кожною групою ведеться окремо за рунами: тонкорунні, напів­тонкорунні, напівгрубововняні, грубововняні;

-кози: молодняк народження поточного року; молодняк наро­дження минулого року;

-коні: молодняк робочих коней (за роками народження і стат­тю); молодняк племінних коней (за роками народження і статтю). Молодняк племінних тварин обліковується також за породами. На цьому субрахунку відображається приплід молодняку (ло­шат), якщо в установі є робочі коні, які утримуються за рахунок бюд­жетних коштів і обліковуються в складі основних засобів.

На субрахунку 212 „Тварини на відгодівлі" ведеться облік наяв­ності, надходження і вибуття дорослої худоби, переведеної з основ­ного стада на відгодівлю і нагул за видами худоби: -велика рогата худоба на відгодівлі і нагулі; -свині на відгодівлі; -вівці на нагулі та відгодівлі; -кози на нагулі та відгодівлі.

На субрахунку 213 „Птиця" ведеться облік наявності, надход­ження і вибуття всієї птиці, як молодняка, так і дорослої, за такими обліковими групами:

- кури яєчного напряму: молодняк; маточне стадо несучок; промислове стадо несучок; ремонтний молодняк;

192

_ кури м'ясного напряму: молодняк; м'ясні курчата (бройлери); маточне стадо;

  • качки: молодняк; доросле стадо;

  • гуси: молодняк; доросле стадо;

  • індики: молодняк; доросле стадо;

  • цесарки: молодняк; доросле стадо;

  • перепілки: молодняк; доросле стадо.

На субрахунку 214 „Звірі" ведеться облік наявності, надходжен­ня і вибуття хутрових звірів за видами:

  • молодняк;

  • основне стадо.

На субрахунку 215 „Кролі" ведеться облік кролів за породами та за видами:

  • молодняк;

  • основне стадо.

На субрахунку 216 „Сім'ї бджіл" обліковуються бджолині сім'ї за кількістю сімей та їхньою вартістю в цілому на пасіці.

На субрахунку 217 ,Доросла худоба, вибракувана з основного стада" ведеться облік поголів'я і первісної вартості продуктивних тварин і робочої худоби, вибракуваних і реалізованих або забитих на м'ясо в господарстві без відгодівлі, за видами.

На субрахунку 218 „Худоба, прийнята від населення для реалі­зації" ведеться облік руху тварин за видами, прийнятих від населення для реалізації.

Кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку тварин на ви­рощуванні і відгодівлі наведено в табл. 6.2

Таблиця 6.2

Кореспонденція рахунків з обліку тварин на вирощуванні