Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

3. Грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Державного казначейства

  1. На рахунках цієї групи обліковуються рух і наявність коштів, які перебувають на особових, реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахун­ках, відкритих в органах Державного казначейства, або поточних рахунках, відкритих в установах банків (якщо відкриття рахунків у банках не супере­чить чинному законодавству України), і використовуються у встановленому порядку.

  2. На рахунки зараховується сума коштів, яка фактично надійшла на ім'я установи (у тому числі кошти, що вносяться на відновлення касових ви­датків поточного року).

Суми коштів, які надходять на відновлення касових видатків загально­го фонду, проведених у минулих бюджетних періодах, перераховуються до доходів відповідного бюджету.

3.3.Списання коштів з рахунків установи на оплату видатків прово­ диться у відповідності до затверджених кошторисів.

Крім того, з рахунків установи можуть бути списані кошти за операці­ями:

  • безспірного списання коштів у випадках, установлених чинним за­конодавством України;

  • помилкового або зайвого надходження коштів на ім'я установи;

  • перерахування коштів розпорядникам бюджетних коштів вищого рі­вня або підвідомчим установам згідно з нормативно-правовими ак­тами, наказами, та іншими розпорядчими документами розпорядни­ків бюджетних коштів вищого рівня.

299

3.4.Відкриття реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків ви­ значено в Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Дер­ жавного казначейства, затвердженому наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 № 221 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 17.12.2002за № 976/7264.

Порядок відкриття поточних рахунків в установах банків визначено Ін­струкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у націо­нальній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління Націо­нального банку України від 12.11.2003 № 492та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17.12.2003 за№ 1172/8493.

Порядок проведення операцій на поточних рахунках, відкритих в уста­новах банків, визначається нормативними документами Національного бан­ку України відповідно до чинного законодавства.

3.5.Для обліку руху і наявності коштів на поточних рахунках в устано­ вах банків передбачений рахунок 31 "Рахунки в банках" з розподілом на суб­ рахунки:

  1. "Поточні рахунки на видатки установи";

  2. "Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам";

  3. "Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги";

  4. "Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джере­лами власних надходжень";

  5. "Поточні рахунки для обліку депозитних сум";

  6. "Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду";

  1. "Поточні рахунки в іноземній валюті";

  2. "Інші поточні рахунки".

3.6.На субрахунку 311 "Поточні рахунки на видатки установи" обліко­ вуються кошти загального фонду бюджету, що надійшли в розпорядження установи на її утримання та/або на централізовані заходи, що передбачені за­ гальним фондом кошторису.

На субрахунку 312 "Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам" головними розпорядниками бюджетних коштів та розпорядни­ками бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, облі­ковуються кошти, що надійшли для переказів підвідомчим установам.

На субрахунку 313"Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги" обліковуються кошти, що надійшли на ім'я установи як: плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з фун­кціональними повноваженнями; кошти, що отримують бюджетні установи від господарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бю­джетних установ; кошти, що отримують бюджетні установи від реалізації майна.

На субрахунку 314 "Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень" обліковуються кошти, які надійш­ли на ім'я установи для виконання окремих доручень, а також як фанти, да-

300

рунки, благодійні внески, інвестиції, що згідно з чинним законодавством отримують бюджетні установи (у грошовій та в натуральній формі).

На субрахунку 315 "Поточні рахунки для обліку депозитних сум" об­ліковуються депозитні кошти, які надійшли на ім'я установи і з настанням відповідних умов підлягають поверненню або перерахуванню за призна­ченням.

На субрахунку 316 "Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду" обліковуються кошти установ, що відносяться до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

На субрахунку 318 "Поточні рахунки в іноземній валюті" обліковують­ся кошти установи в іноземній валюті на рахунку в установі банку.

На субрахунку 319 "Інші поточні рахунки" обліковуються інші кошти, що перебувають в установах банків на поточних рахунках, відкритих на ім'я установи і не зазначених в субрахунках 311-318.

Субрахунки рахунку 31 (крім 318, 319) використовуються тільки тими установами, які згідно з чинним законодавством України не переведені на казначейське обслуговування кошторисів.

3.7.Для обліку руху і наявності коштів установи, які зберігаються на рахунках, відкритих в органах Державного казначейства України, призначе­ но рахунок 32 "Рахунки в казначействі" з розподілом на субрахунки:

  1. "Реєстраційні рахунки";

  2. "Особові рахунки";

  3. "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги";

  4. "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень";

  5. "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум";

326"Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду";

328 "Інші рахунки в казначействі".

3.8.На субрахунку 321 "Реєстраційні рахунки" обліковуються кошти, отримані із загального фонду бюджету на утримання установи та на центра­ лізовані заходи відповідно до кошторису.

На субрахунку 322 "Особові рахунки" головними розпорядниками бю­джетних коштів та розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, обліковуються кошти, призначені для переказів підвідомчим установам.

На субрахунку 323 "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги" обліковуються кошти, що надійшли установі як плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціо­нальними повноваженнями; кошти, що отримують бюджетні установи від го­сподарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримують бюджетні установи від реалізації майна.

301

На субрахунку 324 "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку кош­тів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень" обліковуються кошти, які надійшли установі для виконання окремих доручень, а також як гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції, що згідно з чинним законо­давством отримують установи (в грошовій та в натуральній формі).

На субрахунку 325 "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депо­зитних сум" обліковуються депозитні кошти, які надійшли на ім'я установ і з настанням відповідних умов підлягають поверненню або перерахуванню за призначенням.

На субрахунку 326 "Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду" обліковуються кошти установи, що нале­жать до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

На субрахунку 328 "Інші рахунки в казначействі" обліковуються кош­ти, що надходять на ім'я установи і не зазначені в субрахунках 321-326.

3.9.Залежно від кількості рахунків, відкритих в органах Державно­ го казначейства (установах банків) за кожним видом коштів (кошти зага­ льного та спеціального фондів за джерелами формування спеціального фонду), субрахунки рахунків 31 "Рахунки в банках" та 32 "Рахунки в каз­ начействі" розподіляються на рахунки третього порядку (311-1, 311-2, 321-1, 321-2та ін.).

Крім того, якщо нормативно-правовими актами передбачено більшу деталізацію власних коштів установи, ніж порядком відкриття рахунків в ор­ганах Державного казначейства (установах банків), то субрахунки рахунків 31 "Рахунки в банках" та 32 "Рахунки в казначействі" додатково розподіля­ються на рахунки четвертого, п'ятого порядків (313-1-1, 313-1-2, 323-1-1, 323-1-2та інші).

3.10.За дебетом субрахунків рахунків 31 та 32 обліковуються суми бюджетних асигнувань, власних надходжень та інших доходів, а також суми, що надходять на ім'я установи на відновлення касових видатків. При цьому операції відображаються за кредитом відповідного субрахунку рахунків ЗО, 33, 35, 36, 50, 52, 60, 63, 64, 65, 67, 68, 70, 71, 72, 74, 80, 81.

За кредитом субрахунків рахунків 31 та 32 відображаються суми про­ведених оплат видатків установи, суми помилково та зайво перерахованих коштів, внутрішньовідомчі розрахунки, при цьому дебетуються відповідні субрахунки рахунків 30, 35, 36, 50, 52, 60, 63, 64, 65, 67, 68, 70, 71, 81, 82.

Облік коштів, які надходять і використовуються в іноземній валюті, здійснюється згідно з вимогами, визначеними у Порядку відображення в об­ліку операцій в іноземній валюті, затвердженому наказом Державного казна­чейства України від 24.07.2001 № 126 та зареєстрованому в Міністерстві юс­тиції України 06.08.2001за № 670/5861.

Щомісяця, при зміні курсу іноземної валюти, нараховується курсова різниця на кошти, що перебувають на валютному рахунку: при збільшенні курсу — за дебетом субрахунку 318 "Поточні рахунки в іноземній валюті" та

302

кредитом субрахунку 442 "Інша переоцінка", а при зменшенні курсу прово­диться зворотна операція.

Відображення проведених операцій здійснюється в регістрах бухгал­терського обліку згідно з Інструкцією про форми меморіальних ордерів бюд­жетних установ та порядком їх складання, затвердженою наказом Державно­го казначейства України від 27.07.2000 № 68 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 31.08.2000за № 570/4791.

Курсова різниця на кошти, що перебувають на рахунках установи в установах банків, відображається у кореспонденції з субрахунком 442 "Інша переоцінка".

Залишки коштів у бухгалтерському обліку за субрахунками рахунків 31 та 32 повинні відповідати залишкам коштів за випискою органу Держав­ного казначейства та/або установи банку з відповідного реєстраційного, спе­ціального реєстраційного, особового, поточного рахунку установи.

3.11.Облік касових видатків установи ведеться в Картці аналітичного обліку касових видатків, форма та порядок заповнення якої встановлений наказом Державного казначейства України від 06.10.2000 № 100 "Про за­ твердження форм карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ та порядок їх складання", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2000за №747/4968.

Облік касових видатків ведеться в розрізі кодів бюджетної класифіка­ції, з виділенням видатків за загальним і спеціальним фондами, за джерелами формування спеціального фонду окремо за кожним рахунком, відкритим в органі Державного казначейства (установі банку) на ім'я установи. У централізованих бухгалтеріях облік касових видатків ведеться додатково в розрізі установ, що обслуговуються централізованою бухгалтерією.

Крім того, якщо нормативно-правовими актами передбачено більшу деталізацію власних коштів установи, ніж порядком відкриття рахунків в ор­ганах Державного казначейства (установах банків), то Картки аналітичного обліку касових видатків ведуться додатково за деталізацією згідно з цими нормативно-правовими актами.

У картках підбиваються підсумки за місяць і з початку року. У підсум­ку видатків суми, що надійшли на відновлення касових видатків, рахуються з мінусом.

Аналітичний облік операцій за сумами, отриманими на виконання окремих доручень, ведеться додатково в розрізі надавачів сум за доручен­ням.

3.12.Протягом місяця облік операцій з надходження бюджетних асиг­ нувань загального фонду бюджету на особовий, реєстраційний, поточний ра­ хунок установи та здійснення видатків з цих рахунків ведеться в Накопичу­ вальній відомості^ руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства (установах банків) ф. 381 (бюджет) — меморіаль­ ний ордер № 2.

303

Меморіальні ордери складаються за кожним рахунком окремо: особо­вим, реєстраційним, поточним.

Облік операцій з отримання власних надходжень та інших коштів спе­ціального фонду бюджету на спеціальні реєстраційні, поточні рахунки уста­нови, а також перерахування коштів з цих рахунків ведеться в Накопичува­льній відомості руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства (установах банків) ф. 382 (бюджет) — меморіаль­ний ордер №3.

Якщо установі відкрито декілька особових, реєстраційних, спеціальних реєстраційних, поточних рахунків, Накопичувальні відомості ведуться за кожним рахунком окремо, з присвоєнням меморіальним ордерам номерів відповідно № 2-1, 2-2, 2-3, 3-1, 3-2, 3-3та ін.