Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

2.2.2. Фінансування за відомчою структурою

За відомчою структурою фінансуються установи, що утримують­ся за рахунок місцевих бюджетів, та інші розпорядники коштів, пе­релік яких затверджується КМУ за поданням МФУ. При цій формі фінансування Головне управління ДКУ (далі — ГУДКУ) перерахо­вує бюджетні кошти з єдиного казначейського рахунка на поточні рахунки головних розпорядників коштів в уповноважених банках, виходячи з поданих останніми розподілів бюджетних коштів за встановленою формою. Для нього головним розпорядникам коштів в уповноважених установах банків відкривають поточні рахунки:

  • на видатки установи;

  • для переказу підвідомчим установам.

Порядок відкриття поточних рахунків регламентується Інструк­цією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Пра­вління НБУ від 12.11.2003р. № 492 зі змінами. Для відкриття поточ­них бюджетних рахунків необхідно подати до установи банку такі документи:

  • заяву про відкриття рахунка, підписану керівником і голо­вним бухгалтером установи;

  • копію довідки про внесення установи до ЄДРПОУ, завірену нотаріально або органом, що видав таку довідку;

  • копію відповідним чином зареєстрованого статуту (поло­ження), завірену нотаріально або реєструючим органом;

  • копію посвідчення про взяття бюджетної організації на облік у податкових органах (довідка ф. № 4-ОПП);

  • довідки про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України та інших соціальних фондах;

  • картку зі зразками підписів осіб, яким надано право розпоряд­жатися рахунком і підписувати документи, та відбитком пе-

29

чатки організації, на якій повинен бути ідентифікаційний код організації.

Протягом трьох робочих днів з часу відкриття рахунка юридичні особи зобов'язані особисто або поштою повідомити про це подат­ковому органу за місцем реєстрації.

Перерахування бюджетних коштів з єдиного казначейського раху­нка здійснюється платіжними дорученнями, яке подається до уповнова­женого банку у вигляді електронних розрахункових документів канала­ми зв'язку в системі „клієнт-банк". Управління оперативно-касового планування видатків ГУДКУ відображає суму проведеного фінансуван­ня головного розпорядника коштів у картці обліку асигнувань. Головний розпорядник частину одержаних коштів перераховує розпоряднику ко­штів другого рівня, а останній — теж частину отриманих коштів перера­ховує нижчому розпоряднику коштів третього рівня (рис. 2.2).

Фінансування бюджетних установ за відомчою структурою здійснюється через поточні бюджетні рахунки в уповноважених від­діленнях комерційних банків. При фінансуванні через територіальні органи Державного казначейства поточні рахунки бюджетних уста­нов у комерційних банках закриваються, а натомість розпорядникам коштів відкриваються реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства (рис. 2.3).

Рис. 2.2. Система фінансування бюджетних установ за відомчою структурою

ЗО

Рис. 2.3. Розподіл рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів

Реєстраційні рахунки відкриваються в розрізі розділів бюджет­ної класифікації терміном на один бюджетний рік і щорічно попов­нюються. Відкриття реєстраційних рахунків стає здійсненим фактом після письмового повідомлення про це розпоряднику коштів. При зміні юридичної адреси бюджетної установи розпорядник коштів по­винен упродовж одного тижня повідомити про зазначені зміни від­повідному органу Державного казначейства.

Позабюджетні надходження (грошові кошти, отримані від юри­дичних і фізичних, осіб як плата за надані послуги, реалізовану про­дукцію, виконані роботи, як гуманітарна, спонсорська, шефська до­помога тощо) є додатковим джерелом фінансуванню бюджетних установ, витрачаються суворо за цільовим призначенням, планують­ся, зберігаються і обліковуються окремо, тому їх характеристика і по­рядок обліку буде розглянута окремо.

Для обліку бюджетного фінансування та наявності і руху бю­джетних коштів на рахунках їх розпорядників в уповноважених банках планом рахунків для бюджетних організацій призначені синтетичні рахунки 70 ,Доходи загального фонду" та 31 „Рахунки у банках" у розрізі відповідних субрахунків.

При фінансуванні за відомчою структурою рахунок 70 ,Доходи загального фонду" використовують лише головні розпорядники кош­тів. До цього рахунка передбачено 2 субрахунки:

- 701 „Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи";

31

- 702 Асигнування з місцевого бюджету на видатки установи та інші заходи".

У кредит цих субрахунків записують:

  • суми бюджетних коштів, що надійшли на видатки установи, передбачені загальним фондом кошторису згідно із затверд­женим бюджетом;

  • суми лишків матеріальних цінностей і грошей, виявлених при проведенні інвентаризації.

За дебетом цих субрахунків відображають:

  • суми відкликаних коштів;

  • суми фактичних асигнувань, що списуються наприкінці року на рахунок результатів виконання кошторису;

- суми списаних недостач матеріальних цінностей. Кредитовий залишок на цих субрахунках протягом року показує

суму асигнувань бюджету наростаючим підсумком з початку року за мінусом сум, зарахованих на відновлення касових видатків бюджету. У кінці року рахунок 70 закривається і сальдо відсутнє.

Для обліку асигнувань ведеться картка аналітичного обліку отриманих асигнувань. Ця картка відкривається на бюджетний рік. У рядку „Затверджено кошторисом на рік" проставляється загальна су­ма щорічних асигнувань у розрізі КЕКВ.

Облік асигнувань, отриманих установою зі спеціального та зага­льного фондів відповідних бюджетів, ведеться окремо. Підставою є витяги ДКУ з реєстраційних і спеціальних рахунків. Зменшення аси­гнувань записується в картці зі знаком „мінус". Щомісячно в картці підбивається підсумок асигнувань, отриманих за місяць і з початку року за вирахуванням відкликаних сум, а також залишок річних бю­джетних призначень.

Порядок записів операцій з надходження коштів і доходів зага­льного фонду бюджетних установ при фінансуванні за відомчою структурою наведено в табл. 2.1.

Наведені бухгалтерські записи відображаються в щомісячних накопичувальних відомостях т. ф. № 381 (бюджет), об'єднаних з ме­моріальними ордерами № 2, які складаються окремо за кожним суб­рахунком рахунка 31 „Рахунки у банках". За наявності кількох рахун­ків у банку їх нумерують: № 2а, № 26 тощо.

32

Таблиця 2.1 Кореспонденція рахунків при фінансуванні бюджетних установ