Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

5.8. Облік нематеріальних активів

Нематеріальні активи — це затрати установи на заходи, що не створюють матеріальних об'єктів, але тривалий час повинні приноси­ти певну користь від їхнього використання.

Основні характерні особливості нематеріальних активів:

  • відсутність матеріальної (фізичної, речової") структури;

  • використання протягом тривалого часу (більше одного року);

168

  • здатність приносити користь підприємству;

  • високий ступінь невизначеності щодо можливого в майбут­ньому прибутку від їх застосування й терміну ефективного використання.

До нематеріальних активів належать: права на об'єкти промисло­вої власності, авторські права, права користування землею та іншими природними ресурсами, організаційні витрати, програмне забезпечен­ня ЕОМ, гудвіли тощо. Розглянемо деякі з цих понять детальніше.

Об'єкти промислової власності — це права на винаходи, захи­щені патентами, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслугову­вання, сорти рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросов­існої конкуренції тощо.

Патент на винахід може бути придбаний установою у його ав­тора з метою використання цього винаходу в господарській діяльнос­ті установи протягом тривалого часу.

Промислові зразки — це створені на даному підприємстві зразки готової продукції (виробів) і зареєстровані в установленому законо­давством порядку, що забезпечує ексклюзивне право підприємства випускати таку продукцію. При цьому інші підприємства не мають права випускати ідентичну продукцію без дозволу підприємства — розробника цього виробу. Аналогічні властивості мають зареєстрова­ні товарні знаки і знаки обслуговування. Так, українські фірми не мають легального права випускати продукцію під знаком зарубіжних компаній, наприклад „Coca-Cola", ,Adidas", тощо без відповідної зго­ди цих компаній. За порушення цього правила винні притягуються до судової відповідальності у вигляді фінансових санкцій, штрафів, за­борони діяльності тощо.

До ноу-хау зараховують технічний досвід, нові технології, тех.-нічні та інші рішення, інші конфіденційні відомості і привілеї (сек­рети виробництва), які приносять користь у процесі їхнього госпо­дарського використання. Ноу-хау, як правило, не купуються (як патенти), а вносяться засновниками (учасниками) у рахунок свого вкладу до статутного капіталу підприємства. Ноу-хау часто є предме­том комерційної таємниці і підлягають особливій охороні, їх вартість визначають за домовленістю сторін і оформляють окремою угодою. За цією вартістю їх приймають на облік.

Авторські права — це права на видання, публічне виконання або пшіе використання творів науки, літератури, мистецтва. Установа мо­же придбати таке право в автора твору або ж одержати його безоплат-

169

но (як подарунок). Використання творів, захищених авторським пра­вом, без дозволу їх власника може призвести до тих самих наслідків що й несанкціоноване використання об'єктів промислової власності.

Організаційні витрати — це сукупність витрат, здійснених за­сновниками під час створення і організації роботи підприємства: роз­робка засновницьких документів, статуту, плата за консультаційні послуги юридичних та інших спеціальних установ, реєстраційний збір, рекламні видатки тощо, якщо засновницькими документами пе­редбачено вважати їх довгостроковими активами і погашати по­ступово протягом певного (вказаного в засновницьких документах) періоду шляхом нарахування амортизації.

Гудвіл (ціна фірми) — це різниця між вартістю придбання під­приємства та чистою вартістю його активів за даними обліку. На­приклад, вартість активів підприємства становить 100 тис. грн, сума його зобов'язань — 35 тис. грн. Підприємство продано за 75 тис. грн. Звідси чиста вартість активів становить 100 — 35 = 65 тис. грн. Це та сума, яка буде оприбуткована покупцем у вигляді основних і оборот­них засобів. А різниця між фактично сплаченою сумою і обліковою вартістю активів становить гудвіл (75 — 65 = 10 тис. грн), який і буде відображено у складі нематеріальних активів. Гудвіл виникає, як пра­вило, при купівлі прибуткового підприємства, коли власник (прода­вець) хоче компенсувати частково втрачений прибуток внаслідок продажу підприємства. У практиці зарубіжних країн гудвіл інколи називають „репутація фірми", „добре ім'я фірми" і т. ін., за що поку­пець і переплачує при її придбанні.

Права користування майном — це може бути право користува­тися земельною ділянкою, будівлею, право на оренду приміщення тощо. Наприклад, право на використання ділянки державного лісу в зоні санаторно-курортного комплексу (без права його вирубування і використання деревини).

Програмне забезпечення ЕОМ — це вартість придбаного про­грамного забезпечення для електронно-обчислювальних машин, яке використовується протягом тривалого часу і зафіксоване на магніт­них носіях інформації (дискетах). Передача такого програмного за­безпечення іншим користувачам без дозволу його автора, як правило, не дозволяється.

Нематеріальний актив визнається як актив, якщо:

- існує ймовірність отримання в майбутньому економічних ви­год установою внаслідок його використання;

170

- його оцінка може бути достовірно визначена.

Надходження і оприбуткування будь-якого об'єкта нематеріаль­них активів в установах мають підтверджуватися відповідними пер­винними документами, в яких наводяться детальна характеристика об'єкта, його первісна вартість, термін корисного використання, нор­ми зносу, місце, де буде використовуватися об'єкт.

Аналітичний облік нематеріальних активів здійснюється за ви­дами їх окремих об'єктів.

В обліку нематеріальні активи відображають за первісною варті­стю їх придбання або створення на дату прийняття на баланс.

Первісною вартістю безкоштовно отриманих нематеріальних ак­тивів є їх справедлива вартість на дату одержання.

Первісна вартість нематеріального активу, створеного устано­вою, включає прямі витрати на оплату праці, матеріали тощо, які без­посередньо пов'язані із його створенням та доведенням до стану, придатного для використання за призначенням.

Для обліку нематеріальних активів у плані рахунків бюджетних установ передбачено активний синтетичний рахунок 12 „Нематеріа­льні активи", до якого відкривають два субрахунки.

На субрахунку 121 „Авторські та суміжні з ними права" обліко­вуються права установи на літературні та музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо.

На субрахунку 122 „Інші нематеріальні активи" обліковують всі інші нематеріальні активи, що належать установі, за такими групами:

  • права користування природними ресурсами;

  • права користування майном;

  • права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви тощо);

  • права на об'єкти промислової власності;

  • гудвіл;

  • інші нематеріальні активи.

Оприбуткування придбаних нематеріальних активів оформля­ється відповідними супровідними документами: актами, угодами, ра-хунками-фактурами тощо. На їх підставі в бухгалтерії оформляються відповідні бухгалтерські проведення за дебетом субрахунків рахунка 12 і за кредитом відповідних субрахунків класу 3 „Кошти, розрахунки та інші активи" або класу 6 „Поточні зобов'язання". Одночасно ро­биться запис у дебет відповідного субрахунка класу 8 „Витрати" і кредит субрахунка 401 „Фонд у необоротних активах".

171

Оприбуткування безоплатно одержаних нематеріальних активів відображається за дебетом субрахунків рахунка 12 „Нематеріальні активи" і кредитом субрахунку 401 „Фонд у необоротних активах".

Знос нематеріальних активів у бюджетних установах нарахову­ється один раз на рік, перед складанням річного звіту, тобто в остан­ній день грудня, і відображається за дебетом субрахунка 401 „Фонду необоротних активах" і кредитом субрахунка 133 „Знос нематеріаль­них активів".

Вибуття нематеріальних активів відображається за кредитом субрахунків рахунка 12 та дебетом субрахунка 401 (на залишкову вартість списаних активів) і субрахунка 133 (на суму зносу).

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з не­матеріальними активами наведено в табл. 5.6.

Таблиця 5.6 Кореспонденція рахунків з обліку нематеріальних активів

Операції з вибуття та переміщення нематеріальних активів відо­бражають в окремому меморіальному ордері № 9 — накопичувальній відомості т. ф. № 438 (бюджет), підсумки якої переносять до книги „Журнал-Головна".

172