Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

7.3. Облік витрат на науково-дослідні роботи за договорами та розрахунків із замовниками

Науково-дослідні роботи (далі — НДР) — це науково-дослідні, проектні, конструкторські, технологічні роботи та послуги, створення дослідних зразків або партій виробів, необхідних для проведення НДР згідно з вимогами, погодженими із замовниками, що викону­ються чи надаються науково-дослідними, конструкторськими, про­ектно-конструкторськими і технологічними організаціями, а також науково-дослідними і конструкторськими підрозділами установ і ор­ганізацій.

Таким чином, наукові та науково-дослідні інститути, наукові підрозділи державних вищих навчальних закладів, крім бюджетної наукової тематики, можуть виконувати НДР за договорами із замов­никами та отримувати за це відповідну плату (доходи), яка плануєть­ся і обліковується у складі коштів спеціального фонду. Підставою для виконання таких робіт є договір, укладений науковою установою із замовником. У договорі необхідно передбачити обсяг наукової робо­ти та етапи її виконання, порядок здавання виконаної роботи замов­нику, вартість робіт і порядок розрахунків та інші питання, що регу­люють відносини замовника і виконавця. До договору додаються: технічне завдання, протокол узгодження договірної вартості роботи, календарний план її виконання, кошторисні розрахунки, штатний розклад виконавців тощо.

Відповідно до Типового положення з планування, обліку і каль­кулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструк­торських робіт, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів Укра-

204

їни від 20.07.1996 p. № 830, до витрат, що включаються у собівартість НДР, належать:

  • витрати на теоретичні (пошукові) дослідження, розроблення технічних пропозицій, виконання розрахункових робіт, моде­лювання процесів;

  • витрати, пов'язані з добором та вивченням науково-технічної літератури, інформаційних матеріалів вітчизняних і зарубіж­них видань, проведенням досліджень на патентну чистоту, складанням аналітичних оглядів з досліджуваних проблем, вибором напряму досліджень, складанням методики виконан­ня робіт, розробленням техніко-економічного обґрунтування, технічного завдання і планової документації;

  • витрати на проектування, розроблення робочої документації та виготовлення дослідних зразків або макетів, засобів для їх випробування, монтаж та налагодження, а також роботи, пов'язані з підготовкою експерименту;

  • витрати на дослідні роботи і випробування, узагальнення і аналіз результатів досліджень і розроблень пропозицій про впровадження у виробництво результатів виконаної роботи або обґрунтування доцільності чи недоцільності подальшого проведення робіт;

  • витрати на винахідництво і раціоналізацію;

  • витрати на розроблення дослідно-технологічного регламенту, дослідно-промислового регламенту, положень технології се­рійного виробництва створених зразків виробів, на здійснення авторського нагляду;

  • витрати на передачу підприємствам, установам і організаціям своїх науково-технічних досягнень і надання допомоги щодо впровадження та використання ними передового досвіду.

Витрати, що включаються у собівартість НДР, групуються за:

  • видами витрат (елементи, статті);

  • темами і завданнями НДР, затвердженими у встановленому порядку укладеними договорами на розроблення та виконан­ня цих робіт;

  • календарними періодами, протягом яких витрати включають­ся у собівартість НДР (місяць, квартал, рік);

  • місцем виконання НДР (відділ, сектор, лабораторія та інші підрозділи організації);

205

- джерелами фінансування НДР (за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, коштів замовника, власних коштів орга­нізації, за рахунок кредитів).

Облік витрат на виконання договірних НДР ведуть за замовним методом. Кожному договору надається порядковий номер замовлен­ня, відкривається окрема картка аналітичного обліку витрат. Облік витрат ведуть за статтями відповідно до кошторису. Основними стат­тями витрат на НДР є виплати на оплату праці; відрахування на соці­альні заходи; вартість витрачених матеріалів, спеціального обладнан­ня і устаткування; витрати на службові відрядження; оплата робіт співвиконавців; інші прямі та накладні витрати.

Спеціальне обладнання та устаткування для виконання НДР ви­готовляється безпосередньо в установі або купується у спеціалізова­них постачальницьких організаціях за рахунок коштів замовника. Вар­тість такого устаткування повинна передбачатися в кошторисі витрат на виконання НДР. Якщо спеціальне устаткування за умовою договору або письмової згоди замовника після закінчення теми залишається у виконавця, то воно оцінюється за ціною можливого використання (справедливою вартістю) і оприбутковується у складі основних засо­бів, матеріалів або МШП. При цьому на вартість оприбуткованих зво­ротних цінностей витрати на виконання НДР не зменшуються. Названі цінності оприбутковуються як безоплатно одержані.

Окрему статтю витрат становить оплата за науково-дослідні, до­слідно-конструкторські, експериментальні, лабораторно-аналітичні та інші роботи, виконані сторонніми (спеціалізованими) підприємствами і організаціями, якщо такі роботи наукова установа не може виконати своїми силами або вважає недоцільними. З виконавцями цих робіт наукова установа укладає окремий договір.

До накладних витрат відносять витрати, які на момент їх здійс­нення неможливо економічно доцільним методом зарахувати безпо­середньо на собівартість конкретної теми. Це витрати, пов'язані з управлінням, обслуговуванням та організацією НДР установи в ціло­му. Такі втрати накопичують на субрахунку 826 „Витрата до розподі­лу" і періодично, як правило, щомісячно, розподіляють і списують на собівартість окремих замовлень (тем) пропорційно витратам на опла­ту праці основних виконавців.

На субрахунку 823 „Витрати на науково-дослідні роботи за дого­ворами" обліковуються витрати на виконання науково-дослідних і конструкторських робіт за договорами з підприємствами і установами.

206

При укладенні договору у вартість робіт включаються усі видатки, пов'язані з виконанням теми (роботи), зокрема й витрати на придбання спецобладнання, необхідного для проведення робіт. Спецобладнання, придбане для виконання науково-дослідних і конструкторських робіт за господарськими договорами, обліковується в складі витрат неза­вершеного виробництва (за дебетом субрахунка 823).

До дебету субрахунку 823 відносяться всі витрати на виконання науково-дослідних робіт. Залишок за субрахунком 823 на кінець року може бути за незакінченими роботами.

Фактична вартість виконаних науково-дослідних робіт і зданих замовникам списується з кредиту субрахунка 823 в дебет субрахунка 723 „Реалізація науково-дослідних робіт за договорами".

Крім вищевизначених субрахунків, для обліку витрат на вико­нання НДР за та розрахунками із замовниками та співвиконавцями планом рахунків передбачено такі:

  • 351 „Розрахунки із замовниками з авансів на науково-дослідні роботи";

  • 634 „Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи, що підлягають оплаті".

Витрати, пов'язані з виконанням науково-дослідних робіт за до­говорами, обліковують за дебетом субрахунки 823 в кореспонденції з кредитом рахунків запасів, грошових коштів та зобов'язань. За кре­дитом субрахунка 823 відображають фактичну собівартість викона­них і зданих замовнику НДР у кореспонденції з дебетом субрахунка 723. Витрати з незакінчених тем до повного їх закінчення і здачі за­мовникам обчислюють у складі незавершеного виробництва, вартість якого оцінюють за фактичними витратами згідно з карткою аналітич­ного обліку витрат на замовлення.

Розрахунки із замовниками здійснюють, як правило, безготівко­вим методом. Після підписання договору замовник перераховує нау­ковій установі аванс у розмірі 25 % вартості роботи на поточний рік. За кошти цього авансу виконавець НДР здійснює поточні витрати на НДР і закуповує передбачене кошторисом спеціальне обладнання, устаткування, матеріали.

Здавання замовнику виконаних НДР проводиться в міру готов­ності окремих етапів (розділів), передбачених календарним планом, і оформлюється спеціальним актом, який є підставою для оформлення Рахунка на оплату (за мінусом відповідної частки перерахованого авансу). Оплата замовником закінчених НДР проводиться платіжним

207

дорученням за договірною вартістю з вирахуванням раніше пере­рахованих авансів і проміжних платежів.

У бухгалтерському обліку операції з виконання науково-дослідних робіт бюджетними організаціями відображаються прове­деннями (табл. 7.3).

Таблиця 7.3 Основні господарські операції з обліку виконання науково-дослідних робіт за договорами

Зміст господарської операції

Кореспондуючі ра­хунки

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Надійшов аванс від замовника на виконан­ня НДР за договором

313,323

351

2640

2. Передано спеціальне обладнання зі складу науковому підрозділу для виконання НДР за договорами (з одночасним зарахуванням його на позабалансовий рахунок 02)

823

203

2100

3. Видано зі складу різні матеріали для виконання НДР за договорами

823

201,231, 234

1005

4. Нарахована заробітна плата працівникам, зайнятим виконанням НДР, з обов'язковими нарахуваннями на соціальні заходи

823

661,651-654

5407

5. Списані витрати на відрядження наукових працівників з виконання НДР за договорами

823

362

8400

6. Перераховано співвиконавцям, залученим до виконання НДР за договорами

635

313,323

3600

7. Прийняті виконані НДР від співвиконавців

823

635

4100

8. Здано виконані НДР замовнику (по акту):

- собівартість виконаних робіт

- договірна вартість робіт (без ПДВ)

- на суму ПДВ з вартості робіт

723 634 634

823 723 641

4500 5100 1020

9. Зараховано раніше одержаний аванс на виконання НДР у погашення заборгованості замовника

351

634

2640

10. Оприбутковано вартість спеціального об­ладнання, що залишається установі після за­кінчення НДР за договором (з одночасним списанням з позабалансового рахунка 02):

- у складі основних засобів (з урахуванням зносу)

- у складі МШП

- у складі різних матеріалів

104

221 231,234

401,131

411 701,702

3500

3500 3500

208