Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Та добудування основних засобів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дебет

Кредит

іТОтримано бюджетні асигнування з місце­вого бюджету

311

702

24000

2. Перераховано грошові кошти будіве­льній організації

364

311

24000

3. Виконано роботи з реконструкції будівлі

802

364

20000

~4. Віднесено суму ПДВ на видатки установи

802

364

4000

5. Збільшено первісну вартість реконструйо­ваної будівлі

103

401

15000

5.6. Облік списання основних засобів

Придбані бюджетною організацією основні засоби в процесі їх експлуатації поступово зношуються, старіють, втрачають свої первіс­ні якості, стають непридатними до подальшого використання з тієї чи іншої причини. Крім того, нерідко буває, коли бюджетна організація передає об'єкт основних засобів іншій бюджетній організації на під­ставі рішення своєї вищої організації або відчужує майно сторонньої організації на умовах отримання компенсації його вартості.

Різні за своєю сутністю і призначенням, подібні операції класи­фікуються як списання необоротних активів і повинні здійснюватися відповідно до вимог Інструкції зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвер­дженої Наказом ГУДКУ, Держкомстату України від 02.02.1997 р. №125/70 та Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої Наказом ДКУ від 10.08.2001 р. № 142/181 {додаток Л).

До найбільш поширених ситуацій, під час яких відбувається списання об'єктів основних засобів, належить ліквідація.

Серед причин, з яких провадиться ліквідація будівель, споруд, обладнання, приладів, оснащення, транспортних засобів, інвентарю та інших об'єктів' основних засобів бюджетних організацій, можна виділити такі:

159

  • непридатність до подальшого використання;

  • фізичний та моральний знос;

  • пошкодження внаслідок аварії або стихійного лиха (за умови що їх відновлення неможливе або економічно недоцільне і вони не можуть бути реалізовані);

  • знос будівель, споруд, зруйнованих із часом або в разі будів­ництва нових об'єктів.

Розглядаючи причини, з яких списуються об'єкти основних за­собів з балансу бюджетної організації, хотілося б звернути увагу на такі моменти:

1) поширеною помилкою бухгалтера бюджетної організації є спи­ сання з балансу об'єкта основних засобів, на який нарахований знос у розмірі 100%. При цьому не береться до уваги, що об'єкт придатний для подальшої експлуатації. У зв'язку з цим звертає­ мо увагу, що не можна вважати обов'язковою умовою для спи­ сання основних засобів з балансу нарахування зносу щодо тако­ го об'єкта у 100-відсотковому розмірі;

2) об'єкти основних засобів, що втратили своє значення, але при­ датні для використання, можуть бути списані з балансу тільки за умови, що їх неможливо продати або передати іншій організації. Цю норму наведено в п. 20 Інструкції зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місце­ вих бюджетів, № 142/181. Тобто якщо той чи інший об'єкт осно­ вних засобів втратив свої первісні якості, внаслідок чого він уже не буде здатний здійснювати функції, властиві такому об'єкту, але допускається, що якоюсь мірою він може бути придатний для подальшого використання, такий об'єкт може бути списано з ба­ лансу тільки після того, як бюджетна організація намагалася його продати або передати безоплатно іншій організації, і відповідно ніхто не захотів його купити або отримати безоплатно. Списання з балансів бюджетних установ основних засобів про­ водиться в такому порядку:

а) з балансів установ, які утримуються за рахунок коштів державно­го бюджету:

  • вартістю до 5000 грн за одиницю — з дозволу керівника уста­нови;

  • вартістю 5000-10000 грн за одиницю — з дозволу вищої орга­нізації;

160

- вартістю понад 10000 грн за одиницю — з дозволу міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади за підпоряд­ куванням;

б) з балансів установ, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів:

  • вартістю до 2500 грн за одиницю — керівниками установи, які є розпорядниками коштів;

  • вартістю 2500-5000 грн за одиницю — з дозволу вищої устано­ви;

  • вартістю понад 5000 грн за одиницю — з дозволу місцевої дер­жавної адміністрації.

Списання основних засобів з балансів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адмініст­рацій незалежно від їхньої вартості проводиться з дозволу керівника установи.

Першим кроком у процесі ліквідації необоротних активів є ви­значення причин виникнення непридатності необоротних активів до подальшого використання, неможливості або неефективності віднов­ного ремонту. Для цих цілей, а також для документального оформ­лення списання таких необоротних активів з балансу бюджетної ор­ганізації за наказом керівника організації щороку створюється постійно діюча комісія. До складу комісії включаються:

  • керівник організації або його заступник (голова комісії-);

  • головний бухгалтер або його заступник (в установах і органі­заціях, в яких штатним розкладом посаду головного бухгалте­ра непередбачено, — особа, на яку покладено ведення бух­галтерського обліку);

  • керівники груп обліку (в установах, що обслуговуються централізованими бухгалтеріями) або інші працівники бухга­лтерії, які ведуть облік матеріальних цінностей;

  • особи, на яких покладено відповідальність за збереження не­оборотних активів;

  • інші посадові особи (на розсуд керівника установи).

Крім того, Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які Утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів № 142/181 передбачено, що при встановленні непридатності авто­мобілів, нагрівальних котлів, підйомників та інших необоротних ак­тивів, що перебувають під наглядом державних інспекцій, для участі в роботі комісії запрошується представник відповідної інспекції, який

161

підписує документи про списання необоротних активів (акт про спи­сання) або передає комісії свій письмовий висновок, доданий до акта.

Якщо обладнання списується у зв'язку з будівництвом нових, розширенням, реконструкцією і технічним переоснащенням діючих об'єктів, комісія перевіряє його наявність у плані реконструкції та технічного переоснащення, затвердженому вищою організацією, та робить в акті на списання посилання на пункт і дату затвердження плану. За результатами проведених заходів комісія оформляє акти на списання необоротних активів за т. ф. № 03-3 (бюджет), т. ф. № 03-4 (бюджет), т. ф. № 03-5 (бюджет).

Однією з причин списання основних засобів бюджетних органі­зацій є продаж. Основним документом, що визначає порядок відчу­ження (продажу) майна бюджетних організацій, є Положення про по­рядок відчуження основних засобів, що є державною власністю, за­тверджене наказом Фонду державного майна України від 30.06.99 р. № 1477.

Відповідно до цього Положення, майно передається бюджет­ною установою безпосередньо після отримання дозволу централь­ного чи місцевого органу виконавчої влади, уповноваженого здійс­нювати функції управління державним майном, а також за погодженням із Фондом державного майна України або його регіо­нальними відділеннями.

Для отримання дозволу на відчуження майна до відповідного органу управління майном і Фонду державного майна подаються такі документи:

  • звернення організації;

  • техніко-економічне обґрунтування доцільності відчуження майна та використання коштів;

  • акт про оцінку вартості майна, що підлягає відчуженню;

  • акт про інвентаризацію майна, що підлягає відчуженню;

  • акт про технічний стан майна;

  • звіт про експертну оцінку майна.

Крім зазначених документів, на вимогу відповідних органів управління майном або Фондом державного майна заявник надає до­даткову інформацію та документи, необхідні для прийняття обґрун­тованого рішення.

Згідно з Положенням про порядок відчуження основних засобів № 1477, продаж державного майна може здійснюватися виключно на конкурсних умовах — через біржі, на аукціоні, за конкурсом.

162

Основним документом, що визначає порядок продажу основних засобів, які є державною власністю, на конкурсних умовах, є Положен­ня про порядок продажу на аукціоні, за конкурсом основних засобів, що є державною власністю, затверджене наказом Фонду державного майна України від 22.09.2000 р. № 197 (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до вимог цього документа перед відчуженням майна на конкурсних засадах обов'язково проводиться підготовча робота, що включає:

  • отримання дозволу на відчуження майна;

  • визначення початкової ціни продажу майна;

  • підготовку інформації про майно та умови його продажу;

  • проведення маркетингу щодо визначення потенційних покупців;

  • укладення договору з організатором аукціону, конкурсу. Після того як виконано всі зазначені умови, проводиться продаж

майна на конкурсі або аукціоні його організаторами на підставі угоди з організацією.

Перехід права власності на відчужуване майно підтверджується договором купівлі-продажу, який повинен містити такі обов'язкові умови: відомості про організацію та покупця; найменування та стислу характеристику об'єкта продажу; остаточну ціну продажу об'єкта на аукціоні, за конкурсом; взаємні зобов'язання сторін; момент передачі об'єкта продажу покупцю (після повного перерахування коштів за придбане майно); порядок розрахунків за придбане майно; інші умо­ви; адреси сторін. Договір купівлі-продажу є підставою для перераху­вання оплати за придбане майно.

Інструкцією з обліку необоротних активів № 64 встановлено поря­док використання коштів, отриманих бюджетними установами від реалі­зації необоротних активів. Ці кошти залишаються в розпорядженні уста­нови із правом їх подальшого використання на ремонт, модернізацію або придбання нових необоротних активів того самого призначення.

Згідно з Переліком груп власних надходжень бюджетних уста­нов, вимог щодо їх утворення і напрямів використання, затвердженим постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, суми, отримані бюджетни­ми організаціями від реалізації основних засобів (крім будівель і спо-РУД), відносяться до першої групи власних надходжень.

У бухгалтерському обліку суми, отримані від продажу основних засобів, зараховуються на поточний рахунок бюджетної організації Для обліку коштів, отриманих у вигляді плати за послуги (Дт 313, 323) 1 в'Дносяться на збільшення доходів спеціального фонду (Кт 711).

163

Однак такий порядок використання та обліку коштів, отриманих від продажу необоротних активів, не поширюється на операції з про­дажу такого різновиду основних засобів, як будівлі та споруди. Згідно з Інструкцією з обліку необоротних активів № 64, суми, отримані установами від продажу будівель і споруд, перераховуються в дохід того бюджету, за рахунок якого утримується ця установа. У бухгал­терському обліку кошти, що надійшли від реалізації зазначених об'єктів необоротних активів і перераховані бюджетною організацією в дохід місцевого чи державного бюджету, обліковуються на субра­хунку 642 „Інші розрахунки з бюджетом".

Однією з причин списання основних засобів із балансу бюджет­ної організації є безоплатна передача. Порядок безоплатної передачі основних засобів бюджетних організацій здійснюється з урахуванням таких особливостей.

Так, згідно з вимогами Інструкції зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і органі­заціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюдже­тів № 142/181, безоплатна передача основних засобів бюджетних установ здійснюється в такому порядку:

  • установам і організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, — в межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

  • установам і організаціям, що утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету, — в межах одного місцевого бюджету.

При цьому безоплатна передача основних засобів від однієї ор­ганізації іншій, що належать до сфери управління одного центрально­го органу виконавчої влади або одного розпорядника бюджетних ко­штів, здійснюється на підставі рішення цього центрального органу виконавчої влади (рішення головного розпорядника бюджетних кош­тів). У той же час безоплатна передача основних засобів між центра­льними органами виконавчої влади або іншими головними розпоряд­никами бюджетних коштів здійснюється на підставі рішення КМУ.

У нинішній час основними документами, які визначають поря­док передачі основних засобів, що перебувають у державній власнос­ті, є Закон України „Про передачу об'єктів права державної та кому­нальної власності" від 03.03.98 р. № 147/98-ВР (зі змінами) і По­ложення про порядок передачі об'єктів права державної власності, затверджене постановою КМУ від 21.09.98 р. № 1482 (зі змінами). У зв'язку з тим, що основні засоби, котрі значаться на балансі бюджет-

164

ної організації, перебувають у державній або комунальній власності, такі організації також повинні керуватися цими документами при бе­зоплатній передачі основних засобів.

Згідно з вищезазначеними документами передача об'єктів права державної власності від однієї установи іншій установі, які належать до сфери управління одного й того самого органу, уповноваженого управляти державним майном, здійснюється на підставі рішення цьо­го органу. У випадку якщо передача здійснюється на підставі рішення органу, уповноваженого управляти державним майном, пропозиція щодо передачі підлягає погодженню також із Міністерством фінансів і Фондом державного майна. Передача об'єктів права державної вла­сності здійснюється за участі комісії, створеної за наказом керівника органу, уповноваженого управляти державним майном.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з лік­відації, продажу, безоплатної передачі необоротних активів бюджет­ними установами наведено в табл. 5.4.

Таблиця 5.4

Кореспонденція рахунків з обліку списання основних засобів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

дебет

кредит

1. Ліквідовано об'єкти виробничого транспорту, що стали непридатними для подальшого вико­ристання:

- списано залишкову вартість

- списано суму зносу

401 131

105 105

12 340 5600

2.1. Надійшли кошти за проданий інвентар

313

675

7500

2.2. Списано залишкову вартість виробни­чого інвентарю

401

106

7500

2.3. Списано суму зносу

131

106

2380

2.4. Одночасно відображено збільшення доходів спеціального фонду на суму коштів, отриманих від реалізації

'675

711

7500

3.1. Списано залишкову вартість безоплатно .переданого лабораторного обладнання

401

105

8400

3-2. Списано нараховану суму зносу на облад­нання

131

105

2100

4. Списано недостачу медичного обладнання:

- списано залишкову вартість

- списано суму зносу

- визначено суму коштів, що підлягає від- шкодуванню винною особою

401 131 363

104 104

642

10 000 3500 15 600

165