Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

1.4. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків

Видатки (не ототожнювати із затратами) — це сума коштів, ви­трачених бюджетними установами в процесі господарської діяльнос­ті в межах сум, установлених кошторисом — головним плановим та фінансовим документом, що визначає обсяг, цільове призначення та поквартальний розподіл коштів. Тобто видатки — це державні пла­тежі, що не підлягають поверненню (не створюють і не компенсують фінансових вимог).

Видатки бюджетних установ, які вони здійснюють у процесі на­дання нематеріальних послуг, за економічним змістом відрізняються від витрат госпрозрахункових підприємств та організацій.

Порівняння дефініцій використання ресурсів — витрат, затрат і видатків — наведено в табл. 1.2.

Отже, під видатками розуміють державні платежі, які не підля­гають поверненню (тобто не створюють і не компенсують фінансові вимоги). Видатки можуть бути відплатними, тобто такими, що обмі­нюються на товар чи послугу, або невідплатними.

Видатки мають досить складну структуру, а тому представлені у вигляді класифікації.

Бюджетна класифікація — це перерахунок і науково обґрунто­ване групування доходів і витрат бюджету, приведених у визначену систему. Вона забезпечує єдність аналітичного обліку в усіх ланках, спрощує як облік, так і складання звітності — в цьому заключається її значення для бухгалтерського обліку. Бюджетна класифікація видат­ків багаторівнева і являє собою розмежування видатків за економіч­ними ознаками. Тобто класифікаційною ознакою виступають єдині економічні категорії.

Особливістю бюджетної класифікації є чітке розмежування ви­датків за економічними ознаками з детальним розподілом коштів за їхніми предметними ознаками (заробітна плата, нарахування на фонд оплати праці тощо). Саме такий розподіл дає можливість виділити за­хищені статті бюджету та забезпечує єдиний підхід до всіх отримува­чів з точки зору виконання бюджету.

Крім того, класифікація видатків дає можливість оперувати по­няттям "видатки" не тільки на мікроекономічному рівні щодо бюдже­тних установ як господарських одиниць, а й на рівні загальних дер­жавних видатків" тобто на макроекономічному рівні.

15

Таблиця 1.2

Концептуальні характеристики витрат, затрат і видатків [8]

Ознака

Видатки

Витрати

Затрати

Суб'єкт, що

Головний РК (орга-

Суб'єкти підприєм-

Головний РК (орга-

здійснює вико-

ни державної вла-

ницької діяльності

ни державної вла-

ристання ресур-

ди), РК II та III рів-

ди), РК II та III рів-

сів

ня (бюджетні уста-

ня —виконавці

нови та організації")

бюджетних програм

Мета

Вирішення соціаль-

Отримання прибут-

Раціональне вико-

но-економічних пи-

ку

ристання бюджет-

тань, визначених на

них коштів у проце-

державному рівні

сі виконання бюд­жетних програм

Форма вира-

Грошова

Грошова

Грошова, нату-

ження

ральна

Принципи ви-

Для касових видат-

У періоді здійс-

У періоді фактич-

знання на раху-

ків — касовий ме-

нення (понесення),

ного витрачання

нках бухгалтер-

тод, при якому за-

одночасно з ви-

(списання) ресур-

ського обліку

пис доходів та

знанням доходів,

сів

видатків здійсню-

для одержання

ється в момент отримання коштів (незалежно від пе­ріоду, до якого вони належать). Для фак­тичних — метод нарахувань, за яким запис операцій здій­снюється в момент їх визначення (на­рахування), а не в^( момент фактичного витрачання(випла-

яких вони понесені

ти) коштів

.

Ресурси, що

Грошові

Грошові та інші,

Усі, крім грошових

використову-

виражені в грошо-

ються

війформі

Бюджетна класифікація складається з таких розділів:

  • класифікація доходів бюджету;

  • класифікація видатків бюджету;

  • класифікація фінансування бюджету;

  • класифікація боргу.

16

Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 27.12.2001р. № 604 „Про бюджетну класифікацію та її запроваджен­ня" розрізняють такі види класифікації видатків бюджету:

  1. функціональну;

  2. відомчу;

  3. програмну;

  4. економічні.

Функціональна класифікація видатків (скорочено — КФКВК) характеризує склад видатків бюджету за галузями господарської дія­льності (державне управління, судова влада, національна оборона, освіта, соціальний захист і соціальне забезпечення, охорона здоров'я, культура і мистецтво, фізична культура і спорт тощо). Функціональна класифікація видатків має такі рівні деталізації:

  • розділи, в яких визначають видатки бюджетів на здійснення відповідно до загальних функцій держави, АР Крим чи місце­вого самоврядування;

  • підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спря­мування бюджетних коштів на здійснення відповідно функцій держави, АР Крим чи місцевого самоврядування.

Наприклад, видатки за розділом „Освіта" код 0900 включають:

0910 „Дошкільна освіта";

S 0920 „Загальна середня освіта":

  • 0921 „Загальноосвітні навчальні заклади";

  • 0922 „Загальноосвітні спеціалізовані школи-інтерна-ти";

- 0923 „Загальноосвітні спеціальні навчальні заклади"; S 0930 „Професійно-технічна освіта";

S 0940 „Вища освіта":

  • 0941 „Вищі навчальні заклади І і II рівнів акредита­ції-;

  • 0942 „Вищі навчальні заклади III і IV рівнів акредита­ції"';

S 0950 „Післядипломна освіта";

S інші.

Відомча класифікація видатків (скорочено — КВК) представле­на у вигляді переліку головних розпорядників бюджетних коштів (мі­ністерства, управління, відомства, комітети, служби). Наприклад, Мі­ністерству освіти і науки України присвоєно код 220, а Національній академії наук України — код 654 тощо, вищий

17

Програмна класифікація видатків (скорочено — КПК) застосо­вується для формування бюджет за програмно-цільовим методом, тобто бюджет складають з урахуванням конкретних цільових програм головних розпорядників коштів, яким надаватимуться відповідні ко­ди. Програмну класифікацію видатків та кредитування державного бюджету відповідно до вимог ст. 38Бюджетного кодексу України щорічно визначають у законі про державний бюджет України.

Таким чином, якщо перші три групи виконують адресну функ­цію щодо видатків відповідних РК і мають обмежене використання в процесі бухгалтерського обліку, то економічна класифікація видатків має безпосереднє застосування в межах облікової системи, адже від­повідно до кодів економічної класифікації видатків (далі —КЕКВ) здійснюється планування та облік видатків бюджетних установ.

Вищезазначеним нормативним документом затверджено загаль­ну економічну класифікацію видатків бюджету {Додаток Г), уме­жах якої виокремлено:

  • КЕКВ 1000 —поточні видатки;

  • КЕКВ 2000 —капітальні видатки;

  • КЕКВ 3000 —нерозподілені видатки;

  • КЕКВ 4000 —кредитування з вирахуванням погашення. Залежно від джерел покриття видатки поділяються на видатки

загального фонду та видатки спеціального фонду.

Залежно від етапу руху бюджетних коштів видатки поділяються на касові та фактичні видатки.