Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

1. Загальні положення

  1. Центральні органи виконавчої влади, інші головні розпорядники бюджетних коштів, установи, організації, основна діяльність яких здійсню­ється за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (далі — бюдже­тні установи), операції в іноземній валюті відображають у бухгалтерському обліку згідно з вимогами цього Порядку.

  2. Терміни, які використовуються в цьому Порядку, мають таке ви­значення.

Валютний курс — співвідношення грошової одиниці України до гро­шової одиниці іншої країни, встановлене Національним банком України.

Середньозважений валютний курс — результат ділення суми добутків величин валютних курсів Національного банку України та кількості днів їх дії у звітному місяці (кварталі, році) на кількість календарних днів у цьому місяці (кварталі, році).

Іноземна валюта — валюта інша, ніж валюта звітності.

Валюта звітності — грошова одиниця України.

Курсова різниця — різниця, яка є наслідком перерахунку однакової кі­лькості одиниць іноземної валюти в національну валюту України при різних валютних курсах.

Монетарні статті — статті балансу, що відображають грошові кошти в касі, на рахунках в установах банків, а також такі активи і зобов'язання, що будуть отримані чи сплачені у фіксованій чи визначеній сумі грошей або їх еквівалентів.

Немонетарні статті — статті балансу, що відображають основні засоби, матеріали та інші статті, які не відносяться до монетарних.

Операції в іноземній валюті — операції, за якими відображаються над­ходження та розрахунки в іноземній валюті.

Міжнародна технічна допомога — ресурси та послуги, що відповідно До міжнародних договорів України надаються донорами на безоплатній та безповоротній основі з метою підтримки України.

Бенефіціар — юридична особа, яка отримує кошти міжнародних фі­нансових організацій в рамках інвестиційного проекту.

313

Донор — іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи, іноземний муніципальний орган або міжнародна організа­ція, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України.

Реципієнт — бюджетна установа, яка безпосередньо одержує міжна­родну технічну допомогу згідно з проектом (програмою).

Резиденти — юридичні особи та суб'єкти господарської діяльності України, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва то­що), які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням на її території.

1.3.Бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті бюджетними установами ведеться за субрахунками, встановленими Планом рахунків бух­ галтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 № 114 та зареєст­ рованим у Міністерстві юстиції України 20.12.99 за № 890/4183 (зі змінами).

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ установ­лені субрахунки, які безпосередньо призначені для відображення операцій в іноземній валюті:

субрахунок 302 "Каса в іноземній валюті" призначений для відобра­ження готівки в іноземній валюті;

субрахунок 318 "Поточні рахунки в іноземній валюті" передбачений для обліку іноземної валюти бюджетних установ, що знаходиться на рахун­ках в установах банків.

На кожне найменування валюти в обліку відкриваються окремі рахун­ки третього порядку залежно від виду валюти або рахунків, відкритих в установах банків (302-1, 302-2, 302-3, 318-1, 318-2, 318-3 та ін.).

1.4.Бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті відображається в реєстрах бухгалтерського обліку (меморіальних ордерах, відомостях, карт­ ках тощо) у національній валюті України шляхом перерахунку суми інозем­ ної валюти за валютним курсом з одночасним відображенням операцій в іно­ земній валюті.

Меморіальні ордери складаються відповідно до Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, затвер­дженої наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 № 68 та за­реєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.08.2000 за № 570/4791 (із змінами), окремо для кожного виду валюти та нумеруються відповідно № 1-1, 1-2, 1-3, 2-1, 2-2та ін.

1.5.Бухгалтерські проведення щодо операцій з отримання, купівлі- продажу та використання іноземної валюти відображені в Інструкції про ко­ респонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основ­ них господарських операцій бюджетних установ, затвердженій наказом Державного казначейства України від 10.07.2000 № 61 та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 14.08.2000за № 497/4718(у редакції наказу

314

Державного казначейства України від 14.02.2005 № 28,зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.03.2005 за № 288/10568).

1.6.Курсова різниця за монетарними статтями в іноземній валюті ви­ значається на дату здійснення операції та на звітну дату.

1.7.У фінансовому звіті, який складається в національній валюті України: монетарні статті в іноземній валюті відображаються в національній ва­ люті України з використанням валютного курсу на звітну дату;

немонетарні статті, що пов'язані з операціями в іноземній валюті і які відображаються за первісною або відновлювальною вартістю (історичною собівартістю), у національну валюту України перераховуються за валютним курсом на дату здійснення операції;

немонетарні статті, що пов'язані з операціями в іноземній валюті і які відображаються за справедливою вартістю (одержані безоплатно), у націо­нальну валюту України перераховуються за валютним курсом на дату визна­чення цієї справедливої вартості.

1.8.Головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядники коштів другого рівня), що мають підвідомчі бюджетні установи, розташовані за ме­ жами України, складають фінансову звітність з урахуванням таких вимог до перерахунку статей фінансової звітності з іноземної валюти у національну:

усі статті звітності (крім статей доходів та витрат) бюджетної устано­ви, розташованої за межами України, перераховуються в національну валюту України за валютним курсом на звітну дату;

статті доходів та витрат бюджетної установи, розташованої за межами України, перераховуються в національну валюту України за середньозваже­ним валютним курсом.

1.9.Розпорядники бюджетних коштів (реципієнти), які отримують від донорів міжнародну технічну допомогу в іноземній валюті, операції з отри­ мання, купівлі-продажу та використання іноземної валюти у бухгалтерсько­ му обліку відображають відповідно до вимог цього Порядку.

1.10.При проведенні операцій в іноземній валюті розпорядниками бюджетних коштів складається Довідка про операції в іноземній валюті (до­ даток), яка подається до органу Державного казначейства України не пізніше останнього робочого дня місяця.