Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

3.7. Облік розрахунків за виконані роботи та надані послуги

Щоб забезпечити свою господарську діяльність, бюджетні уста­нови вступають у договірні взаємовідносини з різними підприємст­вами і організаціями, які виконують для них певні роботи (надають послуги).

Одним із видів поточних зобов'язань бюджетних установ є кре­диторська заборгованість постачальникам і підрядчикам за матері­альні цінності, виконані роботи та отримані послуги.

Постачальники — це юридичні або фізичні особи, які здійсню­ють постачання товарно-матеріальних цінностей (сировини, матеріа­лів, палива, будівельних матеріалів, МШП), що надають послуги (по­дачу електроенергії, газу, води), виконують роботи (поточний і капітальний ремонт тощо).

Підрядники — спеціалізовані підприємства або фізичні особи, які виконують будівельно-монтажні роботи при спорудженні об'єктів на підставі договорів підряду на капітальне будівництво.

Розрахунки з постачальниками і підрядниками за виконані робо­ти та надані послуги проводяться на підставі документів постачаль­ників:

  • накладних;

  • рахунків-фактур;

  • актів прийнятих робіт, послуг;

  • товарно-транспортних накладних.

Облік розрахунків з постачальниками, підрядниками і замовни­ками за виконані роботи з капітального будівництва і надання послуг у наукових бюджетних установах, виробничих (навчальних) майстер­нях та підсобних (навчальних) сільських господарствах здійснюється на рахунку 63 „Розрахунки за виконані роботи" в розрізі субрахунків:

  • 631 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками";

  • 632 „Розрахунки з часткової оплати замовлень на дослідно-конструкторські розробки з бюджетної тематики";

  • 633 „Розрахунки із замовниками за виконані роботи і надані послуги з власних надходжень";

  • 634 „Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи, що підлягають оплаті";

  • 635 „Розрахунки із залученими співвиконавцями для вико­нання робіт за господарськими договорами".

На субрахунку 631 „Розрахунки з постачальниками та підрядни­ками" обліковуються розрахунки з постачальниками за будівельні

74

іали, конструкції та деталі, обладнання для устаткування та роз-унки з підрядниками за конструкції і деталі, передані їм для будів-цтва та монтажу, та за виконані будівельно-монтажні роботи.

Аналітичний облік ведеться в розрізі кожної підрядної організації.

На субрахунку 632 „Розрахунки з часткової оплати замовлень на дослідно-конструкторські розробки, що виконуються за рахунок бюд­жетних коштів" обліковуються розрахунки з підприємствами та орга­нізаціями з виконання ними замовлень на дослідно-конструкторські розробки для науково-дослідних установ. В обліку перераховані суми авансу та розрахунки за виконану роботу відображаються за дебетом субрахунка 632, при цьому кредитуються субрахунки: 311 „Поточні рахунки на видатки установи" — якщо установа не переведена на каз­начейське обслуговування; 312 „Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам" — при казначейському обслуговуванні кош­торисів установи; 321 „Реєстраційні рахунки"; 322 „Особові рахун­ки". За кредитом субрахунка 632 відображаються прийняті вироби, при цьому дебетуються субрахунки класів 1 „Необоротні активи" і 2 „Запаси".

Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного замовлення.

На субрахунку 633 „Розрахунки із замовниками за виконані ро­боти і надані послуги з власних надходжень" обліковуються розраху­нки із замовниками за виконані роботи або надані послуги та за реалі­зовані готові вироби, а також розрахунки з підприємствами і організаціями за роботи, виконані учнями в процесі виробничого на­вчання в навчальних закладах професійно-технічної освіти.

Вартість наданих послуг, реалізованих готових виробів, виготов­лених у навчально-виробничих майстернях, а також суми винагород, які підлягають виплаті учням навчальних закладів за виконані ними роботи на підприємствах і в організаціях, і суми, направлені на роз­ширення навчальної бази, поліпшення культурно-побутового обслу­говування учнів тощо відображаються за дебетом субрахунка 633 і кредитом одного із рахунків: 669 „Інші розрахунки за виконані робо­ти"; 721 „Реалізація виробів виробничих (навчальних) майстерень"; '13 .Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду".

Отримана виручка від реалізації чи наданих послуг записується за кредитом субрахунка 633 і дебетом (якщо установа не переведена на казначейське обслуговування) 316 „Поточні рахунки для обліку інших коштів спеціального фонду" або 326 „Спеціальні реєстраційні Рахунки для обліку інших коштів спеціального фонду".

75

Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного замовника.

Субрахунок 634 „Розрахунки із замовниками за науково-дос­лідні роботи, що підлягають оплаті" передбачений для обліку розра­хунків із замовниками за виконані, згідно з договорами, науково-дослідні роботи.

За дебетом субрахунка 634 відображаються надані рахунки за науково-дослідні роботи із кореспонденцією за кредитом субрахунку 723 „Реалізація науково-дослідних робіт за договорами". У кредит субрахунку 634 записуються отримані кошти від замовників, при цьому дебетується субрахунок 313 „Поточні рахунки для обліку кош­тів, отриманих як плата за послуги" — при казначейському обслуго­вуванні кошторисів установи; 323 „Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги" — при отримано­му авансуванні робіт; 351 „Розрахунки із замовниками з авансів на науково-дослідні роботи".

Аналітичний облік ведеться в розрізі кожного виду науково-дослідних робіт.

Таблиця 3.9

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків за виконані

роботи

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дебет

Кредит

1. Надійшли аванси від замовників за договорами на виконання науково-дослідних робіт

313,323

351

12 760

2. Обліковано аванси, одержані від замовників за науково-дослідні роботи за договорами

351

634

12 760

3. Здано замовникам частково виконані науково-дослідні роботи за вартістю, що передбачена в договорі

634

723

11850

4. Перераховано з поточного рахунка установі за виконані нею замовлення для науково-дослідних робіт за тематикою загального фонду бюджету

632

311

21600

5.1. Прийнято, згідно з актом, виготовлені прила­ ди для науково-дослідних робіт

5.2. Одночасно зроблено запис на збільшення власного капіталу

104 801,802

632 401

15 400 15 400

6. Оплачено прямі видатки при виробництві про­дукції і при виконанні науково-дослідних робіт за договорами

821-823

301,313

323, 362

635

7860

76

На субрахунку 635 „Розрахунки із залученими співвиконавцями

виконання робіт за господарськими договорами" обліковуються

пахунки з виконавцями, які залучені для виконання окремих нау-

ково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт за господарськими

говорами науково-дослідної установи. Аналітичний облік ведеться

розрізі кожного співвиконавця.

Кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку розрахун­ків за виконані роботи наведена в табл. З.9.