Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік у бюджетних установах (книга).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.66 Mб
Скачать

2. Грошові кошти в касі

  1. Рух і наявність грошових коштів у готівці, які зберігаються в касі установи, як у національній так і в іноземній валюті, обліковуються на раху­нку 30"Каса".

  2. Готівка, одержана установами, повинна витрачатися суворо за ці­льовим призначенням у відповідності до кошторисів бюджетних установ (далі —кошториси).

При казначейському обслуговуванні кошторисів уся виручка, що над­ходить готівкою до каси установи, повинна бути зарахована на рахунки, від­криті установі в органах Державного казначейства (установах банків).

Використання виручки, що надходить готівкою без попереднього зара­хування її на рахунки, забороняється.

2.3.Установа може мати в своїй касі готівку в межах установлених лі­ мітів (за винятком готівки для виплат, пов'язаних з оплатою праці, пенсії, стипендії, що зберігаються в касі понад ліміт протягом трьох днів).

При прийманні готівки до каси необхідно керуватись Правилами ви­значення платіжності та обміну банкнот і монет Національного банку Украї­ни, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 17.11.2004 № 547і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 06.12.2004за№ 1549/10148.

Для установ і організацій, які обслуговуються органами Державного казначейства України, порядок установлення ліміту каси визначено у Поряд­ку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначей­ства, затвердженому наказом Державного казначейства України від

296

02.12.2002 № 221 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 17.12.2002за№ 976/7264(із змінами).

Розрахунок і установлення ліміту каси проводяться установами (орга­нізаціями), які обслуговуються в органах Державного казначейства, само­стійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, що підписується головним (старшим) бухгалтером, а якщо немає такої поса­ди, — особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку і звітності, та керівником установи (організації) або уповноваженою ним особою відпо­відно до вимог Положення про ведення касових операцій у національній ва­люті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005за № 40/10320.

У розрахунку зазначається визначений у договорі про здійснення роз­рахунково-касового обслуговування між органом Державного казначейства та клієнтом строк здавання установою/організацією готівкової виручки (го­тівки) в банк для зарахування її на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства.

Ліміт каси встановлюється залежно від режиму та специфіки роботи клієнтів, віддаленості від установи банку, що здійснює готівкове обслугову­вання, а також обсягу касових оборотів за всіма рахунками, термінів здачі готівки тощо.

  1. Порядок оформлення та ведення касових операцій в установі здій­снюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у націона­льній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 та зареєстрованого в Міністерстві юсти­ції України 13.01.2005за № 40/10320.

  2. Касові операції оформляються прибутковими касовими ордерами та видатковими документами.

До прибуткових касових документів належить прибутковий касовий ордер (ф. КО-1).

До видаткових документів належать: видатковий касовий ордер (ф. КО-2), розрахунково-платіжна відомість (ф. П-49, платіжна відомість (ф. П-53).

Прибуткові касові ордери та видаткові документи реєструються у Жур­налі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (ф. КО-3 або ф. КО-За).

Облік касових операцій установи ведеться у книзі (ф. КО-4). Установа чи організація, що є юридичною особою і має касу, веде одну касову книгу.

При електронній формі ведення касових операцій "Вкладний аркуш ка­сової книги" та "Звіт касира" протягом року зберігаються касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення календарного року формується підшивка за рік і передається для зберігання протягом 36 місяців до архіву установи. По­чинаючи з нового календарного року, касова книга на електронних носіях ведеться з 1-гочисла.

297

В установах, де готівку через велику кількість підрозділів видають до­вірені особи (роздавачі), касиром установи ведеться Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей (ф. КО-5).

Типові форми перелічених документів установлені наказами Держав­ного комітету статистики України від 15.02.96 № 51 "Про затвердження ти­пових форм первинного обліку касових операцій", від 22.05.96 № 144 "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітника­ми і службовцями по заробітній платі".

2.6.Усі касові операції ведуться касиром або іншим працівником, який призначається на цю посаду керівником установи. З касиром укладається письмовий договір про повну матеріальну відповідальність, який зберігаєть­ ся в його особистій справі.

В установі повинні бути створені відповідні умови, які гарантують збе­реження готівки в касі (окреме приміщення з охоронною сигналізацією для каси, сейфа тощо).

З метою контролю за схоронністю готівкових коштів в установах проводяться інвентаризації кас. Для проведення інвентаризації згідно з на­казом керівника призначається комісія, яка після перевірки каси складає акт.

В умовах автоматизованого ведення касової книги слід проводити пе­ревірку правильності роботи програмних засобів оброблення касових доку­ментів.

2.7.Для обліку касових операцій передбачено рахунок 30 "Каса", який розподіляється на субрахунки:

  1. "Каса в національній валюті";

  2. "Каса в іноземній валюті".

2.8.На субрахунку 301 "Каса в національній валюті" ведеться облік на­ явності та руху готівки в національній валюті в касі установи.

На субрахунку 302 "Каса в іноземній валюті" обліковуються наявність та рух готівки в іноземній валюті в касі установи. За кожним найменуванням валюти в обліку установи ведуться окремі рахунки третього порядку в зале­жності від виду валюти (302-1, 302-2, 302-3та ін.).

2.9.За дебетом субрахунків рахунку ЗО відображаються суми надхо­ дження готівки в касу установи, при цьому кредитуються субрахунки рахун­ ків 31, 32, 35, 36, 63, 65, 66, 67, 71, 80, 81, 82. За кредитом субрахунків раху­ нку 30 відображаються суми, видані з каси установи, при цьому дебетуються відповідні субрахунки рахунків 31, 32, 33, 35, 36, 63, 65, 66, 67.

Курсова різниця на готівку, що зберігається в касі установи, відобра­жається в кореспонденції з субрахунком 442 "Інша переоцінка".

2.10.Облік цільового використання готівки ведеться у Картці аналіти­ чного обліку готівкових операцій, форма і порядок заповнення якої встанов­ лені наказом Державного казначейства України від 06.10.2000 № 100 "Про затвердження форм карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ та

298

порядок їх складання", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2000за № 747/4968.

Записи в Картці здійснюються за кожною операцією надходження або видачі готівки з каси установи в розрізі кодів бюджетної класифікації (окре­мо за загальним та спеціальним фондами). Також у розрізі кодів виводиться залишок готівки на початок і кінець дня.

У централізованих бухгалтеріях складаються картки за кожною уста­новою в розрізі зазначених параметрів і загальна картка за всіма установами, що обслуговуються.

2.11. На підставі перевіреного звіту касира щоденно здійснюється за­пис у Накопичувальну відомість за касовими операціями ф. 380 (бюджет) — меморіальний ордер № 1.

При наявності декількох видів валют складаються окремі меморіальні ордери для кожного виду валюти, які нумеруються відповідно № 1-1, 1-2, 1-3, 1-4та інші.

Дані меморіальних ордерів щомісяця переносяться до книги "Журнал-Головна".