Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

41.Сальмонели – збудники харчових токсикоінфекцій. Їх види, властивості, принципи діагностики. Препарати для діагностики.

Гостра кишкова зоонозних інфекція, що викликається сероварами сальмонел, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту.

Морфологічні властивості: рухливі, грам «-» палички, капсули немає. Добре ростуть на простих поживних і желчесодержащіх середовищах. На щільних - утворюють колонії в R-і S-формах, на рідких - помутніння. На лактозособержащіх середовищах утворюють безбарвні колонії.

Біохімічна активність: ферментація ГЛК. до кислоти і газу, відсутність ферментації лактози, продукція сірководню, відсутність індолообразованія.

Антигенна структура: соматичний О-антиген, жгутикових Н-антиген, Деякі - К-антиген. Рід Salmonella складається з двох видів - виду S. enterica, в який включені всі сальмонели, які є збудниками людини і теплокровних тварин, і виду S. bongori, який поділяється на 10 сероварів.

Вид S. enterica розділений на 6 підвидів, які поділені на серовар. Деякі серовар сальмонел, зокрема S. Typhi, мають полісахаридних Vi-антиген, що є різновидом К-антигену.

Епідеміологія. Збудниками сальмонельозу є велика група сальмонел, що входить в підвид enterica. Найбільш часто збудниками сальмонеллезов у ​​людини є серовар S. Typhimurium, S. Dublin, S. Choleraesuis. Основні фактори передачі - м'ясо, молоко, яйця, вода.

Патогенез і клініка. Захворювання протікає в локальній формі гастроентериту, провідний синдром - діарейний. Инвазированной слизову тонкого кишечника через М-клітини і проникнувши в підслизову, сальмонели захоплюються макрофагами, переносячи ними в Пейєрових бляшки, де формують первинний осередок інфекції. При цьому виділяються ендотоксин і білковий ентеротоксин. Ентеротоксин активує надходження в просвіт кишечника великої кількості рідини, К, Na. Пронос, блювота.

Імунітет: ненапруженими, серовароспеціфіческій, опосередкований секреторне IgA, який запобігає процес пенетрації сальмонелами слизової тонкого кишечника. У крові можуть визначатися антитіла.

Лабораторна діагностика. Бактеріологічному дослідженню под¬вергают блювотні маси, промивні води шлунка, випорожнення, жовч, сечу, кров. При ідентифікації виділених культур необхідний широкий набір діагностичних О-і Н-сироваток.

Для серологічного дослідження застосовують РНГА, ІФА. Важливе діагностичне значення має наростання титру антитіл в динаміці захворювання.

Лікування. Застосовується патогенетична терапія, спрямована на нормалізацію водно-сольового обміну. При генералізованих формах - етіотропна антибіотикотерапія.

Сальмонельозна групові, адсорбовані О-і Н-агглютинирующие сироватки. Застосовуються для встановлення серогрупп і сероварів сальмонел в реакції аглютинації.

Сальмонельозна О-і Н-монодіагностікуми представляють собою суспензії сальмонел, убитих нагріванням (О-діагностикуми) або обробкою формаліном (Н-діагностикуми). Застосовуються для серодиагностики черевного тифу.

Профілактика. Специфічна профілактика сальмонельозу у с / г тварин і птахів. Неспецифічна профілактика - проведення ветеринарно-санітарних заходів.