Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

Фарбування за Грамом

Тинкторіальні властивості збудника являють собою його сприйнятливість до фарбувальної речовини, стійкість до кислот, лугів, спиртів, рівномірність фарбування, особливості забарвлення за Грамом, метахроматічність (фарбування елементів клітини в колір, не відповідний кольору барвника).

Особливості різних бактерій при фарбуванні

Морфологічні та тинкторіальних властивості бактерій різних типів відрізняються. Розглянемо ті, що найбільш часто зустрічаються з них.

Стафілококи

Найбільш часто потрібне виявлення тинкторіальних властивостей стафілокока у людей з гнійними захворюваннями шкіри, слизових, ранах, при абсцесах, сепсисі. Морфологія стафілококів представлена ​​клітинами кулястої форми, діаметр яких в середньому становить 0,8-0,9 мкм. У чистій культурі стафілококів виявляються скупчення клітин, що нагадують грону винограду, купки. Нерідко визначають наявність стафілококів в гнійному вмісті у вигляді одиничних, парних коків, іноді – ланцюжки з кількох елементів.

Фарбування стафілокока для виявлення тинкторіальних властивостей зазвичай проводять аніліновими основними барвниками. Враховуючи властивості стафілокока, можна дати наступну характеристику даних мікроорганізмів: грампозитивні коки, не утворюють капсул і спор, нерухомі. Відповідно до культуральних і біохімічних властивостей стафілокока зростання цих мікроорганізмів найбільш активне при 37 ° С. Зростання стафілокока на живильному середовищі при цьому не залежить від наявності або відсутності кисню.

Стрептококи

Являють собою грампозитивні клітини округлої форми, які розташовуються парами або ланцюжками. При зростанні мікроорганізмів у живильному середовищі рідкої консистенції утворюються довгі ланцюжки мікробів. Дані бактерії є нерухомими, що не утворять спори. Для деяких різновидів (наприклад, пневмокока) характерне утворення полісахаридної капсули.

Ентеробактерії

Одним з найбільш численних сімейств бактерій є ентеробактерії. Найважливіше місце серед таких мікробів відводиться роду ешерихій. Подібними властивостями володіють представники кишкової палички роду сальмонела і шигелла.

Такі бактерії мають грамнегативні палички, які досягають розмірів 1-5 мкм завдовжки і 0,4-0,8 мкм завширшки. Спори у кишкової палички не буває, проте деякі види здатні утворювати капсулу. Ці палички є рухомими за рахунок джгутиків. Роди даних мікробів поділяються на види залежно від того, які ферментативні властивості характерні для них:

  • виділення сірководню;

  • утворення газу при процесі ферментації глюкози;

  • розщеплення лактази.

Ешерихії

Морфологічно клітини ешерихій мають вигляд грамнегативної прямої палички, розміри якої становлять 2-6 мкм в довжину і 0,4-0,6 мкм завширшки. Для ешерихій характерна наявність джгутиків, завдяки яким вони рухливі. При посіві на тверді середовища для ешерихій характерно проростання колоній S- або R-форми. При посіві на рідкі середовища культура ешерихій дає осад і помутніння.

Ешеріхія колі

З метою мікробіологічної діагностики ешерихій застосовуються випорожнення (кишковий ешеріхіоз), відокремлювані рани, ліквор, сеча, кров. Однак для виявлення і вивчення палички ешерихій найбільш інформативний бактеріологічний метод дослідження тинкторіальних властивостей.