Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

Гранулоцити

Гранулоцити розрізняються за двома основними ознаками структур клітини: наявність в товщі цитоплазми специфічної зернистості (гранул) і сегментованого ядра. Кожен тип гранулоцитів містить два різновиди гранул: специфічні і неспецифічні.

Під виглядом неспецифічних гранул виступають особливі форми лізосом – структур, які містять гідролітичні ферментні речовини.

У залежності від властивостей специфічних гранул в кожній клітині розрізняють клітини базофілів, нейтрофілів і еозинофілів. Основна відмінність нейтрофілів полягає в найменшому розмірі гранул, складових всього 0,1-0,3 мкм. Склад цих гранул відрізняється вмістом фагоцітінов, лізоциму, а також лужної фосфатази. Основна функція нейтрофілів, як клітин людини, – захисна.

Тинкторіальні властивості бактерії дозволяють шляхом забарвлення зробити видимими її суперечки. Для цього можна застосувати метод Ціля-Нільсена: обробка зразка фуксином Циля і подальше знебарвлення 1% сірчаною кислотою. Спори бактерій, пофарбовані в рожевий колір, добре проглядаються на тлі синіх бактерій.

ГРАМ ПОЗИТИВНІ:

Ці мікроорганізми забарвлюються способом Грама у фіолетовий колір. Сенс процедури полягає в тому, що товщина захисного шару бактеріальної клітини досить висока, за рахунок чого барвник утримується. Грампозитивні бактерії представлені стафілококами, стрептококами. Крім того, грампозитивні бактерії – збудники таких небезпечних хвороб, як газова гангрена, правцева інфекція, сибірська виразка. Від грамнегативних бактерій вони відрізняються за будовою і товщині клітинної стінки. Саме вона визначає зовнішній вигляд мікроорганізмів: спіралевидний холерний вібріон, куляста кокова форма. Бактеріальна клітина відрізняється від клітин ссавців наявністю жорсткого захисного каркасу, що складається з щільного биополимерного шару, і хімічним складом. Цим обумовлена реакція на дію бактерій антибіотиків.

Види грампозитивних мікроорганізмів:

 коки : клітини, з'єднані між собою з допомогою целюлози; в основному це анаеробні молочнокислі стрептококи;

 палички : спороутворюючі представлені анаеробними клостридиями; не здатні утворювати спори – молочнокислі лактобацили;

 коринеморфи : відрізняються схильністю до зміни форми – це стрептомицетовие і пропіоновокислі бактерії.

Подібні мікроорганізми викликають масу недуг. Стафілококи провокують грибкові інфекції. Особливо небезпечний золотистий стафілокок. Стрептококові мікроорганізми викликають фарингіти, народжу, рідше пневмонію, сепсис.

Ентерококи часто вражають сечовивідні шляхи, серцевий м'яз і провокують нагноєння в ранах. Зараження пневмококком найчастіше проходить у супроводі гострих симптомів. Синусити, отити, раптові генералізовані пневмонії – ось список захворювань, викликаних цим збудником. Що стосується паличок, то найвідоміша з них – дифтерійна паличка, виділяє смертельно небезпечні токсини і відноситься до коринебактериям. Крім неї, паличками викликаються сибірська виразка і ботулізм. Газову гангрену викликають бактерії під назвою клостридії. Захворювання на правець також зобов'язане своїм існуванням цього виду бактерій. Причому столбнячние спори дуже живучі: витримують тривале кип'ятіння і замочування в дезинфікуючих розчинах.

ГРАМ НЕГАТИВНІ:

На відміну від грампозитивних побратимів, вони не забарвлюються в характерний колір.

Нагадаємо, що грампозитивні бактерії, будова яких відрізняється більш щільною клітинною оболонкою, не втрачають фіолетовий колір навіть під час промивання. Тоді як грамнегативні прокаріоти піддаються повного знебарвлення. Але при цьому контрастний сафранін забарвлює ці бактерії в рожево-червоні кольори. Незважаючи на більш тонку стінку, яка міцніше, ніж у іншого виду бактерій, грамнегативні мікроорганізми складніше піддаються дії антитіл.

Багато видів являють собою об'єкт пильної уваги медицини. Це бактерії, що викликають венеричні хвороби: гонорею, сифіліс, хламідійні інфекції. Грамнегативні патогени, що провокують респіраторні захворювання - моракселла катаралис, проблеми з диханням - легіонелла, клебсиелла. Також ці стійкі бактерії викликають менінгіт, порушення травлення або виразкову хворобу шлунка (сальмонела, хелікобактер пілорі, ешерихія колі). За формою бактерії досить різноманітні: спирилли, палички, спірохети, вібріони, трубчасті чохли.

  1. Стрептококи, біологічні властивості, роль стрептококів у патології людини. Лабораторна діагностика, фармакологічні препарати для лікування і профілактики.