Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

74.Хламідії: біологічні властивості, спричинювана ними патологія. Фармакологічні засоби для лікування.

Захворювання, що викликаються хламідіями, називаються хламідіоз або хламідійними інфекціями.

Хламідіями можна заразитися як від людини, так і від тварин. Найбільш небезпечними вважаються такі види хламідій, як Chlamydia psittaci і Chlamydia pecorum, які потрапляють в організм людини при контакті з хворими тваринами і птахами і Chlamydia trachomatis і Chlamydia pneumoniae, зараження ними відбувається від хворої людини.

Хламідії стійкі в зовнішньому середовищі 36-48 годин, гинуть при кип'ятінні протягом 1 хвилини і після обробки антисептиками (спирт, високі концентрація хлорних розчинів, розчини перекису водню і перманганату калію).

-----

Таксономія: порядок Chlamydiales, сімейство Chlamydaceae, рід Chlamydia. Рід представлений видами С.trachomatis, C.psittaci, C.pneumoniae.

Хвороби, що викликаються хламідіями, називають хламідіозу. Захворювання, що викликаються C. trachomatis u C. pneumoniae, - антропонози. Орнітоз, збудником якого є С. psittaci, - зооантропонозная інфекція.

Морфологія хламідій: дрібні, грам «-» бактерії, кулястої форми. Не утворюють спор, немає джгутиків і капсули. Клітинна стінка: 2-х шарова мембрана. Мають гліколіпіди. За Грамом - червоний колір. Основний метод забарвлення - за Романовським - Гімзою.

2 форми існування: елементарні тільця (неактивні інфекційні частинки, поза клітиною); ретикулярні тільця (всередині клітин, вегетативна форма).

Культивування: Можна розмножувати тільки в живих клітинах. У желточном мішку курячих ембріонів, організмі чутливих тварин і в культурі клітин

Ферментативна активність: невелика. Ферментують пировиноградную кислоту, синтезують ліпіди. Чи не здатні синтезувати високоенергетичні сполуки.

Антигенна структура: Антигени трьох типів: родоспеціфіческому термостабільний ліпополісахарид (в клітинній стінці). Виявляють за допомогою РСК; видоспецифічний антиген білкової природи (в зовнішній мембрані). Виявляють за допомогою РІФ; варіантоспеціфіческій антиген білкової природи.

Фактори патогенності. З білками зовнішньої мембрани хламідій пов'язані їх адгезивні властивості. Ці адгезини виявляють тільки у елементарних тілець. Хламідії утворюють ендотоксин. У деяких хламідій виявлено білок теплового шоку, здатний викликати аутоімунні реакції.

Резистентність. Висока до різних факторів зовнішнього середовища. Стійкі до низьких температур, висушування. Чутливі до нагрівання.

С. trachomatis - збудник захворювань сечостатевої системи, очей та респіраторного тракту людини.

Трохим - хронічне інфекційне захворювання, що характеризується ураженням кон'юнктиви і рогівки очей. Антропоноз. Передається контактно-побутовим шляхом.

Патогенез: вражає слизову оболонку очей. Він проникає в епітелій кон'юнктиви і рогівки, де розмножується, руйнуючи клітини. Розвивається фолікулярний кератокон'юнктивіт.

Діагностика: дослідження зіскрібка з кон'юнктиви. В уражених клітинах при фарбуванні за Романовським-Гімзою виявляють цитоплазматичні включення фіолетового кольору, розташовані близько ядра - тільця Провачека. Для виявлення специфічного хламидийного антигену в уражених клітинах застосовують також РИФ і ІФА. Іноді вдаються до культивування хламідій трахоми на курячих ембріонах або культурі клітин.

Лікування: антибіотики (тетрациклін) і імуностимулятори (інтерферон).

Профілактика: Неспецифическая.

Урогенітальний хламідіоз - захворювання, що передається статевим шляхом. Це - гостре / хронічне інфекційне захворювання, яке характеризується переважним ураженням сечостатевого тракту.

Зараження че¬ловека відбувається через слизові оболонки статевих шляхів. Основний механізм зараження - контактний, шлях передачі - статевий.

Імунітет: клітинний, з сироватці інфікованих - специфічні антитіла. Після перенесеного захворювання - не формується.

Діагностика: При захворюваннях очей застосовують бактериоскопический метод - в зіскрібків з епітелію кон'юнктиви виявляють внутрішньоклітинні включення. Для виявлення антигену хламідії в уражених клітинах застосовують РІФ. При ураженні сечостатевого тракту може бути застосований біологічний метод, заснований на зараженні іс¬следуемим матеріалом (зіскрібки епітелію з уретри, піхви) культури клітин.

Постановка РІФ, ІФА дозволяють виявити антигени хламідії в досліджуваному матеріалі. Серологічний метод - для виявлення IgM проти С. trachomatis при діагностиці пневмонії новонароджених.

Лікування. антибіотики (азитроміцин з групи макролідів), імуномодулятори, еубіотики.

Профілактика. Тільки неспецифічна (лікування хворих), дотримання особистої гігієни.

Венерична лімфогранульома - захворювання, що передається статевим шляхом, характеризується ураженням статевих органів і регіонарних лімфовузлів. Механізм зараження - контактний, шлях передачі - статевий.

Імунітет: стійкий, клітинний і гуморальний імунітет.

Діагностика: Матеріал для дослідження - гній, біоптат з уражених лімфовузлів, сироватка крові. Бактеріоскопічний метод, біологічний (культивування в желточном мішку курячого ембріона), серологічний (РСК з парними сироватками позитивна) і алергологічний (внутрішньошкірна проба з алергеном хламідії) методи.

Лікування. Антибіотики - макроліди та тетрацикліни.

Профілактика: Неспецифическая.

С. pneumoniae - збудник респіраторного хламідіозу, викликає гострі і хронічні бронхіти і пневмонії. Антропоноз. Зараження - повітряно-крапельним шляхом. Потрапляють в легені через верхні дихальні шляхи. Викликають запалення.

Діагностика: постановка РСК для виявлення специфічних антитіл (серологічний метод). При первинному зараженні враховують виявлення IgM. Застосовують також РИФ для виявлення хламидийного антигену і ПЛР.

Лікування: Проводять за допомогою антибіотиків (тетрациклін та макроліди).

Профілактика: Неспецифическая.

С. psittaci - збудник орнітозу - гострого інфекційного захворювання, яке характеризується ураженням легень, нервової системи і паренхіматозних органів (печінки, селезінки) і інтоксикацією.

Зооантропонозов. Джерела інфекції - птахи. Механізм зараження - аерогенним, шлях передачі - повітряно-крапельний. Збудник - через слиз. оболонки дихат. шляхів, в епітелій бронхів, альвеол, розмножується, запалення.

Діагностика: Матеріал для дослідження - кров, мокрота хворого, сироватка крові для серологічного дослідження.

Застосовують біологічний метод - культивування хламідій в желточном мішку курячого ембріона, в культурі клітин. Серологічний метод. Застосовують РСК, РПГА, ІФА, використовуючи парні сироватки крові хворого. Внутрішкірна алергічна проба з орнітином.

Лікування: антибіотики (тетрациклін, макроліди).